5. září 2021

První dny s PC ASUS ROG Strix G10DK - část první - HW specifikace.

Po skoro 6 letech jsem si koupil nový počítač. Ne, že by současný NB ASUS F555UB-DM035Tnefungoval, zvláště po výměně DVD mechaniky za SSD disk funguje dobře, ale už nelze na něm provozovat prakticky žádné nové hry. Ne, že bych byl gamer, ale sem tam si zahrát novější hru by neuškodilo.

Proto jsem se rozhodl, že si koupím počítač. Původně jsem si myslel, že si prostě nakoupím jednotlivé součástky a nechám si jej jen smontovat přímo v eshopu (mám dvě malé děti a nemám pracovnu, kde bych si počítač sestavil). Bohužel, jak možná již víte, v současnosti je problém sehnat trochu dobrou grafickou kartu, všechny vykoupili spekulanti s Bitcointem. V e-shopech tak jsou buď karty podřadného výkonu nebo velmi předražené, hned vyprodané nebo finančně nedostupné, modely. Jedinou cestou, jak se dostat k dobré grafické kartě tak je pořízení celého PC. Výrobci PC mají asi zásoby a ceny nejsou až tak předražené.

Já si nakonec vybral výše uvedenýASUS ROG Strix G10DKa koupil jsem jej u CZC za 24 490 Kč. V užším výběru jsem měl více modelů, ale tenhle obsahuje (z daných alternativ) nejlepší CPU (AMD Ryzen 5 5600X) i grafickou kartu (NVidia GTX 1660 Super 6 GB). Zvažovaná alternativy pak byly ještě: HAL3000 Online Gamer Pro,  Lynx Challenger R5-1600a  HP Pavilion Gaming TG01-1123nc. Při objednávce PC jsem rovnou doobjednal i klávesnici Dell KM636, která mě ale zklamala a já si nakonec musel koupit jinou, ale o tom až jindy.

Detailní specifikace:

Jelikož eshopy většinou neuvádějí všechny důležité informace (typicky chybí informace např. o základní desce, přítomnosti WiFI a Bluetooth), podívejme se na detailní specifikaci této sestavy. Jelikož se v HW až tolik nevyznám, ke screenshotům přidávám jen to, co vím.

a) CPU– Z


Informace o procesoru...


Jak je ze screenshotu patrné, opravdu se jedná o AMD Ryzen 5 5600X, jak uvádí specifikace. Ten používá socket AM4, procesor je vyroben 7 nm technologií, běží na frekvenci 3,6 GHz, má 6 jader a 12 vláken. Násobič má hodnotu 36.75 a rychlost sběrnice je 99.8 MHz, po vynásobení dostáváme frekvenci procesoru.

Informace o základní desce...

Jak je patrné z dalšího screenshotu, v počítači je základní deska, která se jmenuje stejně jako celý počítač –G10DK. Jelikož se mi o ni nepodařilo nic vygooglit, jedná se pravděpodobně o nějakou „proprietární“ desku, kterou nelze v běžné síti koupit.

Informace o operační paměti...

Co se týče operační paměti, uvnitř počítače je jeden 16 GB modul a ostatní 3 sloty jsou prázdné. RAM paměť byla vyrobena v únoru 2021, čili je zcela nová. Výrobce je Hynix, paměti pracují na frekvenci 1600 MHz a jsou typu DDR4. Jelikož další tři sloty jsou prázdné, je zde velký prostor k rozšiřování RAM paměti v budoucnu.

Informace o grafické kartě...

V počítači je opravdu grafická karta NVidia GTX 1660ve verzi SUPER (kódové označení TU116). Je vyrobena 12 nm technologií, má 6 GB operační paměti, kterou vyrobil Samsung šířka sběrnice je 192 bitů. Jelikož selectbox pro výběr grafické karty je neaktivní, znamená to, že CPU nemá integrovanou grafickou kartu.

GPU-Z

Detailní informace o grafické kartě...

Grafická karta je opravdu NVidia GTX 1660 Super s 6 GB operační paměti. Podporuje DirectX 12, vyrobena byla 12nm technologií 29. října 2019, šířka sběrnice je 192 bitů a bandwidth je 336 GB/s, karta běží na frekvenci 1530 MHz, paměti na 1750 MHz a karta podporuje všechny očekávané technologie, jako Vulkan, Ray Tracing , PhysX a OpenGL 4.6. Konkrétní verzi karty si ASUS vyrobil sám.

Je tam Bluetooth a Wi-FI?

Ani jedna z aplikací však neodpovídá na otázku, zda je v PC Bluetooth a WIFI.Bohužel ani Bluetooth ani WIFI není v PC přítomno a uživatel si musí dokoupit dongle (USB adaptér, každý stojí kolem 200 Kč) pro každou z technologií, pokud ji potřebuje.

Zatímco absence WIFI mi tolik nevadí (používám nyní kabel), absenci Bluetooth hodnotím velmi negativně, v dnešní době je snad Bluetooth samozřejmostí a vždy jej preferuji.

Větší problémy mi přinesla absence Bluetooth, který používám jak u myši, tak i sluchátek. U NB byl integrovaný a žádný problém s Bluetooth nebyl. Původně jsem si koupilTP-LINK UB400 Bluetooth 4.0 Nano USB Adapter, ale ten mě zklamal – zvuk v sluchátkách hodně zlobil, chvíli byl OK, následně vypadl, a pak se sice obnovil, ale kvalita velmi mizerná. Zkoušel jsem kde co, ale nepodařilo se to opravit. Koupil jsem tak adaptér podporující Bluetooth 5 – Vention USB Bluetooth 5.0 a sním je situace daleko lepší, zatím.

Absence Bluetooth je velkou kaňkou u jinak velmi dobrého PC, alespoň dle mého názoru. O praktických zkušenostech se více rozepíšu v další části článku.

Žádné komentáře:

Okomentovat