5. ledna 2014

Jak vyřešit sekající se flash v Google Chrome

V poslední době jsem se setkával u svého notebooku (ASUS K52De) s problémovým přehráváním flash videa a audia, a to hlavně u Hudby Google Play. Přehrávání hudby se občas seklo na vteřinu, či dvě jakmile jsem se v Google Chrome (dále jen Chrome) přepínal mezi jednotlivými taby během přehrávání hudby. K podobnému chování docházelo i u klasického YouTube. Koukal jsem samozřejmě mezi běžící procesy, zda mi na pozadí neběží něco, co by nemělo, ale nic zvláštního jsem nenašel. Včera jsem však přišel na příčinu mých problémů - za vše může integrovaný flash v Chrome.

Řešení problému je tak poměrně snadné a skládá se ze dvou kroků:

1) Instalace flashe přímo od Adobe

Tento krok však nestačí - Chrome bude i po instalaci flashe používat svůj výchozí. Adobe Flash můžete stahovat zde.

2) Deaktivace integrovaného flashe

Standardními prostředky (nastavením v uživatelsky dostupných menu Chrome) toto nelze provést - uživatel se musí "pohrabat" Chrome "pod kapotou", v tomto případě musíte vyvolat speciální konfigurační stránku Chrome zadáním následující adresy do adresního řádku: chrome:plugins (musíte bohužel překopírovat přímo do adresního řádku). Měla by se vám zobrazit následující konfigurační stránka:

Jedna z konfiguračních stránek Google Chrome
Kliknutí na odkaz "Deaktivovat" u položky "Adobe Flash Player" bohužel nic nevyřešíte - deaktivujete jak integrovaný, tak systémový Adobe Flash - samozřejmě jen v Chrome. Musíte tak nejprve kliknout na odkaz "Podrobnosti", nebo na tlačítko "+" vedle něj. Tímto se vám zobrazí podrobnosti ke všem nainstalovaným pluginům.

Tatáž konfigurační stránka, tentokrát i s podrobnostmi
Nyní se vám zobrazí v sekci "Adobe Flash player" informace o obou (o všech) nainstalovaných flash pluginech. Nyní stačí klikem na odkaz "Deaktivovat" deaktivovat ten integrovaný. Poznáte jej tak, že v cestě k pluginu ( řádek Umístění:...) má uvedeno "\Google\Chrome" nebo "PepperFlash" (záleží na platformě, PepperFlash by měl být, pevně věřím, uveden i v linuxové verzi). U tohoto záznamu tedy stačí kliknout na odkaz "Deaktivovat", tím zešedne (zneaktivní se).

Nyní je potřeba jen Chrome KOMPLETNĚ ukončit, tedy např. ve Windows včetně aplikace, která vám běží na pozadí (zajišťuje např. vaší dostupnost na Google Hangoutu i během "vypnutého" Chrome, pokud používáte jeho oficiální doplněk pro Chrome) a znovu pustit Chrome (a případně zkontrolovat stejnou cestou, že se nastavení uložilo). Nyní by mělo být již vše v pořádku, alespoň mně to pomohlo. Od té chvíle se již přehrávání hudby ani na vteřinu nepřerušilo (neseklo).

U mne tak tato konfigurační stránka vypadá takto:

Konečná podoba konfigurační stránky
Nepomohlo?

V tom případě doporučuji pročistit počítač od zbytečností a zkontrolovat, zda vám neběží na pozadí nic neočekávaného a zbytečného. Dalším možným řešení by byla deaktivace dalších nepoužívaných pluginů stejným způsobem. Poslední radou je pak používání jiného prohlížeče, což pro mne již není řešením - Google Chrome mě "dostal", ale o tom někdy jindy :).

2 komentáře:

  1. Ahoj, a co když nemám v pluginech Chrome uveden systémový plugin? Přitom systémový plugin mám nainstalovaný a používá ho bez problémů Chromium. Jak dostat tedy do Chrome i ten systémový plugin? Už si nevím rady a jen kvůli tomuto Chrome nepoužívám, protože mi ten integrovaný plugin nepřehrává prostorově zvuk z internetu...díky za pomoc

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, mám to stejně jako ty. Pokud se nepletu, Chrome již systémový plugin Flashe nepodporuje nějakou dobu. Článek je holt rok a půl starý a to je hrozně moc dlouho ve světě IT :(

      Vymazat