8. května 2012

Huawei Ascend G300 - můj první telefon s Androidem

Asi před měsícem jsem začal uvažovat nad koupí nového mobilního telefonu. Již v listopadu 2010, kdy jsem kupoval svůj doposud poslední telefon, jsem si chtěl raději pořídit dotykový telefon, ale tehdy mi žádný telefon nevyhovoval (ať už svými rozměry, cenou či způsobem ovládání), a proto jsem si nakonec koupil Nokii C5,která je klasické konstrukce, a se kterou jsem byl poměrně spokojený.

Doba však neuvěřitelně pokročila, a tak jsem se rozhodl z mnoha důvodů koupit nový telefon, který bude již dotykový, s velkým displejem, širokou paletou funkcí a příjemným ovládáním. Volba nakonec padla na androidový Huawei Ascend G300. Než se však dostanu k zhodnocení tohoto modelu, rád bych se ještě zmínil o dalších vybraných telefonech, a proč jsem si vůbec vybral model s operačním systémem Android.

a) Proč jsem si vybral telefon s Androidem

Při výběru nového telefonu jsem si musel nejprve vybrat operační systém, na kterém poběží. Dnes jich existuje vícero, přičemž nejznámější jsou Android, iOS, Bada a Windows Phone. Produkty Applu, který stojí za vývojem iOS, jsou pro mne absolutně nedostupné kvůli ceně. S OS Bada nemám vůbec žádné zkušenosti a neznám nikoho, kdo by měl mobil s tímto OS, navíc se o tomto OS "moc nepíše".

A mobilní telefon s Windows Phone jsem si nevybral hned z několika osobních důvodů - jednak se mi nelíbí prostředí OS, dále má tenhle OS řadu omezení, které u ostatních OS nejsou (až na iOS, od kterého se Microsoft v tomto inspiroval), jako např. telefon nepodporuje paměťové karty, mass storage a má další omezení, se kterými jsem se opravdu nechtěl potýkat.

Volba tedy byla poměrně jasná - Android.

b) Proč jsem si vybral Huawei Ascend G300

Základním parametrem (nikoli však jediným) při výběru nového mobilního telefonu byla cenová hladina cca 5000 kč. V této cenové kategorii se stále nachází buď modely, které jsou tzv. "výběhové", tedy takové, které jsou na trhu již delší dobu, a postupně jejich cena klesla až k této cenové hranici. Nebo se zde nachází modely, které jsou sice nově vyráběné,ale jedná se o modely s horšími parametry (typicky frekvence CPU, velikost interní a operační paměti či rozlišení displeje).

Výjimkou pak byl právě Huawei Ascend G300, který je nově vyráběný, jeho cena je velmi dobrá a navíc má poměrně dobré HW parametry (4 palcový TFT IPS displej, 1 GHz procesor, 512 MB RAM a 2 GB interní paměti), papírově pak má parametry jako běžný PC z počátku tohoto tisíciletí (vím, že se to z mnoha důvodů nedá dost dobře porovnávat) a je za přijatelnou cenu.

Jeho pravděpodobně největší nevýhodou pak je jeho značka, Huawei stále mnoho lidí nezná a z tohoto důvodu jej mnoho lidí i ihned zavrhuje.

Nakonec jsem si tedy vybral tento model, protože byl v dané cenové kategorii papírově nejlepší, recenze dopadaly veskrze dobře a až na pár problémů, o kterých se zmíním níže, a které má vyřešit v následujících dnech připravovaný patch, se tak jedná o velmi zajímavý model. V neposlední řadě mě taky přesvědčil jeho vzhled a přislíbená dostupnost aktualizace systému na verzi 4.0 - Ice cream sandwich, která by měla být dostupná již tento měsíc, tedy v květnu.

c) Nákup

Nejlevněji se dá pořídit tento telefon u Vodafonu za 3997 Kč vč. DPH. Jedná se samozřejmě o neblokovaný telefon bez úvazku, při podepsání smlouvy se dá telefon pořídit i levněji. Jelikož jsem nechtěl kupovat zajíce v pytli, rozhodl jsem se nakoupit v prodejně Vodafone.

Poměrně mě zklamal postoj Vodafone. Navštívil jsem několik obchodů operátora v Praze, ale ani v jednom jej neměli vystavený, ať už se jednalo o prodejnu v pražském Chodově či v prodejně na Václavském náměstí. A pokud jej již měli, pak mi bylo sděleno, že mobil nemohou z nějakého důvodu zapnout ani ukázat. Až v prodejně na hlavním nádraží v Praze jej ukázali i v zapnutém stavu, ale musel jsem potvrdit, že o daný telefon mám opravdu zájem. Telefon jsem zde nakonec koupil a to v šedé verzi. Obsluha byla velmi ochotná a příjemná.

d) Obsah balení

Mobilní telefon se prodává v malé, praktické krabičce, kterou si můžete prohlédnout zde (na obrázku je krabička pro jiný model, ale vypadá podobně jako krabička pro tento). V prvním patře se nachází telefon, v "přízemí" pak příslušenství - základní příručka (podrobná příručka je uložena v mobilním telefonu, dá se rovnou otevřít), pecková sluchátka a nabíječka + datový kabel.

V balení se nenachází paměťová karta, její absence ale tolik nebolí, jednak má přístroj interní paměť 2 GB, navíc ceny paměťových karet jsou velmi přijatelné. V neposlední řadě jistě řada uživatelů má již nějakou SD kartu.

Osobně jsem si dokoupil tuto 8 GB paměťovou kartu (akorát byla bez přidaných "redukcí"). Investice do rychlejší karty jde poznat, rychlost kopírování dat vzrostla. Nejprve jsem totiž měl v telefonu svou starší 2 GB kartu, která nebyla navíc typu SDHC, ale jen SD a rychlost kopírování byla opravdu pomalá. 

e) První krůčky s telefonem

Jelikož se jedná o můj první telefon s Androidem, poměrně jsem se obával, co mě čeká při prvním spuštění telefonu. Telefon mě však velmi příjemně překvapil. Po vložení SIM a paměťové karty, baterie a zadního krytu jsem spustil telefon. Asi po minutovém prvním spouštění naběhl systém a přivítalo mě známé prostředí telefonu, které jsem si prohlédl např. v tomto videu:



Po prvním průzkumu telefonu mě velice mile potěšilo, jak si telefon zcela automaticky a ihned načetl obsah SIM karty a paměťové karty. Kontakty ze SIM karty tak byly okamžitě dostupné v adresáři, fotky z SD karty byly ihned v Fotogalerii, hudební MP3 soubory byly načteny v hudebním přehrávači.

Jediné, co jsem musel provést bylo nakopírování kontaktů do paměti mobilního přístroje, smazat přebytečné a podobně a také provést automatické naladění rádia. Jelikož jsem neměl uloženy žádné SMS na SIM kartě, nedokážu potvrdit ani vyvrátit, zda se SMS/MMS zobrazí samy mezi SMSkami v aplikaci přístroje, ale s ohledem na dříve napsané bych věřil, že ano. Telefon je tak téměř hned připraven k práci a není třeba skoro nic nastavovat.

Co mě však nejvíce překvapilo byla reakční doba přístroje a prostředí. Reakční doba je více než dobrá, navíc prostředí nezná záseky (jaká to krásná změna oproti Nokii C5, která se často při určitých činnostech zasekávala), reaguje rychle a plynule. Aplikace jsou spouštěny prakticky ihned a jednou z mála výjimek, kde si musí uživatel nějakou sekundu počkat je Fotogalerie. Ta se také samozřejmě ihned spustí, ale při procházení fotografií je však nutné občas několik málo sekund počkat, až se fotografie zaostří.

Nevím, čím to může být, jestli to je způsobeno pomalejším načítáním fotografií z SD karty nebo chybou v systému, ale nejedná se o nic hrozného, děje se to jen občas a zaostření fotografie trvá jen 2-3 sekundy. Jinak systém opravdu velmi chválím systém za rychlost a snadnost použití. Aplikace se spouštějí rychle a navíc i s líbivým efektem.

f) Nainstalované aplikace

S ohledem na cenu jsou v mobilu nahrány jen základní aplikace, které jsou pravděpodobně ve všech telefonech s Androidem, žádné bonusové aplikace nečekejte. Tohle konstatování samozřejmě nemůže být považováno za mínus tohoto telefonu (ač někteří recenzenti tak rádi tvrdí).

Co už však beru za malé negativum tohoto telefonu je fakt, že v něm není nahrána žádná aplikace pro čtení elektronických knih, neobsahuje žádnou hru (klidně nějakou freewarovou, jistě se nějaká v Google Play najde, třeba Angry Birds) a neobsahuje originální Acrobat Reader, který je šířen zdarma, ale místo něj je v něm Documents to GO v zdarma dostupné verzi, který sice podporuje prohlížení PDF souborů, ale aplikace je velmi omezená, nepodporuje např. ani skok na určitou stránku PDF dokumentu.

Jelikož jsem až do středy bez připojení na WIFI, tak se o nainstalovaných aplikacích zmíním až v některém z dalších článků, protože velké procento z nich je závislé na připojení na Internet. Dnes uvedu jen seznam zajímavých nainstalovaných aplikací s případnými poznámkami.

- aplikace pro Google+
- aplikace pro Google Chat
- Latitude
- Mapy
- SMS a MMS - klasická aplikace pro SMS, líbí se mi souhrnný pohled na celou komunikaci s daným kontaktem ve formě bublin, naopak nechápu, proč na zadání SMS zprávy je jednořádkové editační okénko a na zadání kontaktů, kterým se má SMS poslat je více řádkové políčko.
- Hudební přehrávač - přehrávač hudby s klasickými funkcemi, které budou běžnému uživateli určitě stačit
- Navigace
- Google Talk 
- Klient pro Twitter
- Youtube
- Prohlížeč
- GMail a emailový klient pro ostatní poskytovatele
- Fotoaparát
- Facebook klient

g) Zhodnocení telefonu

Negativa mobilu:

Tento mobil byl vypuštěn na celosvětový trh na začátku dubna tohoto roku. Za tuto dobu bylo nalezeno několik poměrně velkých chyb, které ale budou ze strany firmy Huawei ještě v květnu opraveny buď formou patche nebo aktualizací OS na verzi 4.0 Icecram sandwich.

Přesněji se jedná o malou hlasitost zvuku, kdy ač je u mobilu zesílena hlasitost na největší úroveň, tak zvuk hraje poměrně potichu. Druhým problémem jsou senzorová tlačítka, u kterých je posunuta aktivní zóna nepatrně výše, proto je nutné stisknout tlačítko kousek nad tlačítkem. I tento problém by měl být do konce května vyřešen patchem nebo aktualizací OS.

Pozitiva mobilu:

Většina pozitiv byla uvedena v článku, zde uvádím jen výpis pozitiv s tím, že pokud jsem na něco zapomněl, tak to ihned zde napravím.

- poměr cena / výkon
- HW specifikace
- vyladěné a rychlé prostředí
- snadné použití, paleta funkcí

25 komentářů:

  1. Pěkný článek, jen taková rada:

    Aplikace pro Google+ údajně má velkou datovou spotřebu, kdybys plánoval mít internet od operátora

    OdpovědětVymazat
  2. Pěkná recenze, mám podobný pohled. Včera jsem se do něj zakoukal.., dnes jsem si ho chtěl koupit u VF, ale neměli ho. :( Snad mi zítra cinknou z VF, že už mají. S plněním 477Kč včetně dat (sleva 500, prý až 1k) bych se mohl dostat na 1 777 Kč, což je velmi milé! :)

    OdpovědětVymazat
  3. Jsem rád, že se "recenze" líbí ;) Já kupoval telefon za plnou cenu u Vodafone za 3997 kč.

    OdpovědětVymazat
  4. pěkné představení taky můj prvni smart) děkuji
    koupeno na ico u vodafone plneni 277 za 1600,-

    OdpovědětVymazat
  5. Huawei Ascend G300 mám od prvního dne, co ho dostali u nás v obchodě. Od toho dne jsem propásl řadu hovorů a musel jsem poprosit kamarády aby upustili od komunikace prozváněním. Telefon vyzvání (a budíkuje) tak tiše, že ta dávno každý položí, než se vzpamatuje. Nelze odstranit režim postupného vzrůstání hlasitosti, takže než zesílí z nuly na málo, je hovor pryč. Nepomůže nic, ani vlastní vyzvánění z "empétrojek" zesílených nad únosnou míru. Vibrace je slaboučká a malér nijak nezachraňuje. Display v jasném dni (o slunci ani nepíšu)vidět není prakticky vůbec. Když Vám někdo zavolá nebo napíše, telefon si tuto "křivdu" zapamatuje a bliká zelenou kontrolkou upozornění i když vymažete všechny doručenky a další památky na tuto "událost". Blikání ustane až po restartu. Plastový kryt mírně vrže, ale to je to nejmenší. Jinak je pěkný. Další čínský šmejd na trhu :-(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zřejmě jsi měl pech, telefon mám také od prvního dne uvedení na trh a jsem maximálně spokojen.Nebýt toho vyzvánění (které už má ale update) je to nejlepší telefon který jsem kdy do 5000 kč měl. S nokií se to nedá vůbec srovnat.Mohu ho jen a jen doporučit.

      Vymazat
  6. Chtěl bych se zeptat jestli je stahování s telefoního marketu zdarma ? Děkuji za opověd

    OdpovědětVymazat
  7. Moc krásný článek.
    Jinak i když se mě WP libí,tak bych do něho také nešla.
    iPhone nesnáším.
    Tak že volbu Android velmy schvaluji.
    Jinak proč sis telefon kupoval u Vodafone,ty jsi jeho klient?
    Jinak přeji jen tak dál a mnoho úspěchu co se týče článků.

    OdpovědětVymazat
  8. Ne, nejsem, ale jinde se skoro nedal koupit v kamenném obchodě, navíc byl levnější ;)

    OdpovědětVymazat
  9. tiež moj prvy ;) vcera som si ho kupila u Vodafone.. no za tu cenu fakt pecka

    OdpovědětVymazat
  10. Jen to můj první dotykáč a musím říct, že jsem chvílemi nešťastná ze stručnosti návodu, momentálně je situace taková, že mám chytrý telefon za to já si připadám úplně blbá. Nevíte kde bych se dozvěděla něco víc?

    OdpovědětVymazat
  11. No já návod nikdy nepotřeboval. Koukal jsem se na české recenze telefonů na YouTube a případně četl recenze a články na téma Android.

    http://www.youtube.com/user/mobilenetcz
    http://www.youtube.com/user/MobilManiaCZ

    OdpovědětVymazat
  12. A tady by měl být kompletní manuál v angličtině, ale nezkoušel jsem:

    http://www.huaweidevice.com/worldwide/downloadCenter.do?method=toDownloadFile&flay=document&softid=NDUxOTA=

    OdpovědětVymazat
  13. Zde je manuál komplet v češtině :
    http://www.huaweidevice.com/worldwide/downloadCenter.do?method=toDownloadFile&flay=document&softid=NDY0NjI=

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tedˇ už mě to stranku nechce najít, není ještě někde jinde návod v češtině, jsem z toho dost zoufalej. Díky za typ na can10@seznam.cz

      Vymazat
  14. Zdravim vsechny ctenare a moc dekuji za posledni prispevek - CZ navod!
    Mamka je cerstvym vlastnikem tel. a bude za neho moc rada :)

    OdpovědětVymazat
  15. Telefon jsem koupil již před pár týdny synovi z outletu VF, tedy za velmi příjemnou cenu i bez dotace. Musím říct že za ty peníze se mi velmi líbil, odezva systému i ostatní funkce přesně jako autorovi článku. Pořídil jsem si tedy u VF paušál a při očekávaním plnění okolo 1200 (což je moje běžná platba měsíčně) mi vyšel na krásných 7Kč :-)
    Jen jsem vyměnil zabudovaný přehrávač hudby za Poweramp, doinstaloval MX player na hudbu, lepší kalendář, Operu a pár dalších drobností, jako je třeba Music volume, internetové rádio, podcasty atd.
    Za ty peníze je to velmi dobrý přístroj a tak trochu mi není jasné, proč je nazýván "low endem", když dělá dobře to co po něm dle mého bude chtít většina populace. Nehoním se za megapixely, dvou-čtyřjádry apod. Jistě, není z hliníku atd...

    OdpovědětVymazat
  16. Ou, oprava - MX player na filmy samozřejmě.

    OdpovědětVymazat
  17. Jak nahrát film do Huawei na SDkartu? Díky Za návod.

    OdpovědětVymazat
  18. ahoj,chci se zeptat jak dlouho vám vydží baterka,při plném nabití mi vydrží asi den..všude ji chvíálí že vydrží dlouho,ale jeden den při usporném režimu,minimálním využití wifi a hudby asi tak hodinu denně,mi přijde opravdu málo na to že 1500mAh..spolužákovi s 1200mAh vydrží dvojnásobek a to je na něm pořád...

    OdpovědětVymazat
  19. Dobrý den, mám dotaz :) Kde si na tomto telefonu najdu výpis hovorů (přijaté i odchozí)? Děkuji za odpověď.

    OdpovědětVymazat
  20. chtěla bych se zeptat, kde v mobilu najdu přímo ten návod na něj. žádnej návod jsem k mobilu nedostala a tak to zkouším pokus omyl. mám pocit, že mi uniká spoustu úžasných vymožeností.. když o nich nevim..

    OdpovědětVymazat
  21. Asi bych z iOS nemohl přejít zpět na Android. Respektive mohl, ale nechtěl. Ta pohodlnost je prostě příjemná...

    OdpovědětVymazat