22. října 2012

Jak se vrátit na Android 2.3.6 z ICS u Huawei Ascend G300

První aktualizace na ICS, kterou Huawei doposud vydal pro svůj Ascend G300, může někomu z výkonnostních a jiných důvodů nevyhovovat. Z tohoto důvodu se nakonec Huawei rozhodl k tomu, že vydá oficiální balíček, pomocí kterého si každý majitel telefonu s ICS může nainstalovat zpět Android 2.3.6.

a) Co musíte splňovat

Musíte mít samozřejmě Huawei Ascend G300 a nainstalovaný firmware B936 nebo B937. Dále je doporučováno mít provedenu zálohu všech dat v telefonu (obsah celého telefonu bude vymazán, obsah SD karty by měl zůstat nedotčen). Samozřejmě musíte mít zcela nabitou baterii. V neposlední řadě musíte mít stažen tento instalační balíček ze stránek Huawei.

b) Postup instalace

Přesný postup instalace je napsán v anglicky psané příručce, která je součástí výše uvedeného instalačního balíčku. Jelikož jsem tuto "aktualizaci" neinstaloval, tak jsem při psaní těchto řádků vycházel pouze z této příručky, berte prosím tedy tento návod jen jako orientační.

1) Nejprve se tedy přesvědčte, že máte zcela nabitý telefon, máte stažen správně instalační balíček, dále pak, že máte na SD kartě alespoň 512 MB volného místa. Nakonec někam rozbalte stáhnutý aktualizační balíček.

2) Nyní připojte telefon k počítači a pomocí libovolného správce souborů si otevřete kořenový adresář paměťové karty v telefonu.

3) Nyní si zobrazte obsah adresáře "Middle Package for Vodafone", který vám vznikl po rozbalení balíčku a složku dload zkopírujte do kořenového adresáře vaší paměťové karty, který jste otevřeli v bodě 2. Výsledkem tedy je, že v kořenovém adresáři SD karty máte složku dload a v ní update.app.

4) Nyní odpojte telefon od počítače a chvíli počkejte, než si telefon znovu načte vloženou SD kartu. O této skutečnosti vás telefon po chvíli sám upozorní.

5) Nyní stiskněte na telefonu kontextové tlačítko (to zcela vlevo) a následně pokračujte takto:

Systémová nastavení => Nastavení úložiště =>Aktualizace softwaru => Aktualizace karty SD => Zálohovat data

Jak jsem vás již upozornil výše, je nutné provést zálohu. K tomu vám dal Huawei nástroj All Backup, pomocí kterého můžete provést zálohu všech vašich uživatelských dat v telefonu a základního nastavení systému na vloženou SD kartu. Tuto zálohu provedete tedy výše uvedeným postupem.

Pokud jste provedly vše správně, měl by se vám spustit zálohovací software a stisknutím zálohovat by se měl zahájit celý proces zálohování (ještě předtím si můžete prohlédnout, co všechno aplikace zálohuje), který je však poměrně rychlý. Na mém telefonu celé zálohování trvalo cca 16 sekund.

Výsledkem tohoto kroku je vytvoření zálohy všech důležitých dat ve vašem telefonu.

6) Nyní pomocí kliknutí na tlačítko "OK" se dostanete zpět na předchozí nabídku a teď už můžete kliknutím na tlačítko "Potvrdit" spustit instalaci aktualizace. Instalátor vás nejprve upozorní, že instalace může trvat kolem dvou minut (může však trvat i delší dobu), a také vás upozorní, že během instalace nesmíte s mobilním telefonem nic dělat. Vlastní instalaci zahájíte kliknutím na tlačítko "Upgrade".

Následně se začne aktualizace instalovat a po jejím dokončení následuje restart (možná i více než jen jeden, tak se případně nelekejte ;) ). Nakonec vám telefon klasicky nastartuje jak jste zvyklí, v této chvíli budete mít ještě stále ICS.

Výsledkem tohoto bodu je tedy nastartovaný mobilní telefon s nainstalovanou první aktualizací a stále se systém ICS.

7) Nyní nakopírujte na SD kartu obsah adresáře "U8815V100R001C02B895", který najdete v adresáři, který vám vznikl na konci bodu 1.

Výsledkem tohoto bodu je, že v kořenovém adresáři vaší paměťové karty máte opět adresář dload, tentokrát ale s jiným aktualizačním souborem update.app, který již obsahuje aktualizaci na Android 2.3.6.

8) Nyní opakujte opět bod 5 a 6, tentokrát už ale neprovádějte zálohu vašich dat - jednu již máte. Opět vás tak čeká instalace aktualizace, která je následována pravděpodobně několika restarty.

Výsledkem tedy je, že vám telefon nastartuje do Androidu 2.3.6.

9) Nyní musíte projít základním nastavením telefonu, kterým vás provede průvodce. Po dokončení již můžete obnovit vámi zálohovaná data pomocí aplikace All Backup (v češtině trochu nešikovně "Zálohovat vše"), a poté vám již nic nebrání k používání dobře známého Androidu 2.3.6.

Výsledkem tedy je, že máte nainstalován plně fungující Android 2.3.6.

9a) Nyní si raději ještě ukážeme jak obnovit zálohovaná data. V menu telefonu si vyhledejte výše uvedenou aplikaci "Zálohovat vše". Po nastartování aplikace klikněte na tlačítko "Obnovit". Následně stačí vybrat vámi vytvořenou zálohu a kliknutím na tlačítko "Obnovit"zahájíte obnovu uložených dat. Po chvíli máte obnoveny zálohované data.

c) Netroufám si na to nebo mi to nejde, co teď?

Jak jsem již napsal výše, možnosti přechodu zpět na Android 2.3.6 jsem nevyužil. Proto vám nedokážu ani moc dobře poradit, co provést v případě, že něco nebude fungovat. Samozřejmě se můžete zeptat v diskuzi pod tímto článkem, pokud budu vědět, rád vám poradím, nebo vám poradí někdo jiný ze čtenářů. Pokud vám však nikdo nebude umět poradit, můžete se zkusit zeptat na českém Androidforu.cz v jeho části věnované právě tomuto telefonu.

Pokud si netroufáte na tuto aktualizaci, štěstí můžete zkusit u prodejce vašeho telefonu, případně přímo v libovolném kamenném obchodě Vodafone, pokud jste telefon koupili u nich. Jelikož se jedná o oficiální aktualizaci, měla by být tato pomoc zdarma, ale to už jsou jen mé úvahy.

V neposlední řadě vám může pomoci nějaký zkušenější známý či kamarád. Postup je poměrně jednoduchý, a každý trochu zkušenější uživatel libovolného telefonu s Androidem by vám měl být schopný pomoci.

O své zkušenosti se ICS, aktualizací zpět na Android 2.3.6 se samozřejmě můžete podělit v diskuzi pod článkem. Stejně tak jsou vítány jakékoli návrhy na zlepšení výše uvedeného návodu, jelikož jsem v tomto případě návod nevyzkoušel, tak se může stát, že jsou v něm mírné nepřesnosti či místa, která by se mohla napsat jinak či lépe.

16 komentářů:

  1. vyzkoušel jsem to, protože v ICS jsem měl opravdu velmi málo paměti RAM a potvrzuji funkčnost! Jediná chybka byla v tom, že když se prováděla instalace B895, tak step 1 proběhl v pohodě, step 2 se zasekl odhadem na 95%, tak jsem to na nich dobu nechal, stejně to neporačovalo, takže jsem vyndal a zandal baterku a v pohodě to hned potom doběhlo a mám Androida 2.3.6 verzi B895

    OdpovědětVymazat
  2. díky moc, měla jsem z toho trošku obavy, že to sama nezvládnu, ale popis je opravdu detailní a už mám zpět Android 2.3.6

    OdpovědětVymazat
  3. Díky za perfektní návod, ta složka mi z jejich (podle mě dost debilních) stránek stáhnout nešla ale je na uložto...

    OdpovědětVymazat
  4. tak jsem se chtěla vrátit a bohužel, jsem tam kde jsem byla. kde jsem udělala chybu?

    OdpovědětVymazat
  5. tak se mi to podařilo. jsem to dělala špatně. díky za návod. tam to nové ICS je hrozný, seká se to a trvá to. šílený... ale zase se mi to víc líbí,ale lepší spolehlivost a rychlou odezvu

    OdpovědětVymazat
  6. Dobrý den dotaz.Nejde mi dokončit step1.mám telefon z Datartu. U8815VR001C185B935 vždy jse to zastavý a vykáže chybu ad děkám cooli.



    OdpovědětVymazat
  7. Děkuji. Nová verze androida mi mobil zpomalila, začal se více sekat a dlouho načítal. Bez návodu, jak jej "reaktualizovat" bych byla ztracená...

    OdpovědětVymazat
  8. ten isty problem mam aj ja,ako mam postupovat ked mam nainstalovanu verziu androidu 4.0.3 B935?aby som sa mohol vratit na GB 2.3.6?

    OdpovědětVymazat
  9. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  10. padne mi tím záruka na telefon???

    OdpovědětVymazat
  11. Step 1se mi naistaluje.v pohodě přeskočí to na.step 2a okamžitě mi to napíše update failed co.mam dělat ? =[

    OdpovědětVymazat
  12. Já mám stejný problém- přeskočí na step2 a kousne se. Nevíte někdo co s tím?
    E-mail: thedannyxcz@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Podle me je problém těm co nam to nejde že mame verzi b952 ale nevim jak se dostat na starsi verzi d

      Vymazat
  13. Taky se dá stáhnout open source kernel 2.6.38.6. na U8815 Gingerbread ....hledat na stránkách huawei,najít v nabídce telefonů HUAWEI ASCEND G300 ..tento model je někde dole,zkoro u konce.Stáhnout a mobil frčí ve starý verzi.

    OdpovědětVymazat
  14. Já mám B952 a mobil mi zatím pracuje normálně.Fakt je ten,že na něm nehraju.

    OdpovědětVymazat