1. ledna 2014

Nákup domény a její integrace s Bloggerem

Jak jste si možná všimli, můj blog má novou adresu - jakubsenk.eu. Samozřejmě funguje i původní adresa a při jejím použití jste automaticky přesměrováni na novou doménu. Stejně tak funguje i u nové domény adresa bez www. V dnešním článku bych se rád zmínil o tom, jak toho dosáhnout.

Výběr domény a registrátora

Prvním a současně nejdůležitějším krokem celého procesu je výběr domény nejvyššího řádu (.CZ, .EU, .COM..).

Osobně jsem zvolil doménu .eu hned z několika důvodů:

1) je anonymnější 

Při registraci domény, ať už jakékoli, musíte u většiny registrátorů zadat svou adresu. Ta je pak u CZ domén veřejně dohledatelná např. pomocí nástroje typu whois. Kdokoli si pak může najít vaši adresu. A pokud napíšete nějakou podvodnou, může vám registrátor takto registrovanou doménu odebrat (viz smluvní podmínky Wedosu, základní ustanovení, bod 9).

V případě EU domén tato adresa dohledatelná veřejně není a zná ji jen registrátor a správce domény eu - EURid, veřejně dostupný je vždy jen email, ale lze povolit zveřejnění i dalších údajů, např. adresy, ale jen při explicitním vyžádání. Nástroj whois pro EU domény najdete zde.

2) bývá levnější

Toto již nebývá pravidlem, ale většinou je EU doména levnější jak CZ nebo minimálně stejně drahá (dražší EU doménu než CZ jsem doposud u našich registrátorů neviděl). V mém případě byla doména o 50% levnější než u CZ domény u stejného registrátora (stála mě 79 kč / rok vč. DPH).

3) máte větší šanci, že vámi vybraná doména bude volná

Tento bod nelze brát pravděpodobně obecně, ale jen v konkrétních případech - např. u domén typu jmenoprijmeni.domena (u českých jmen). Opačně by to jistě bylo třeba u domén s německým či jmen jiných národností.

Nyní stačí vybrat konkrétní doménu druhého řádu (tedy u mne "jakubsenk"), ověřit si dostupnost této domény u libovolného registrátora (každý z nich má jednoduchý formulář, do kterého napíšete vámi vybranou doménu a on vám vypíše zda je doména dostupná).

Nakonec přichází volba registrátora. Toto je další těžší krok, protože je jich hodně, každý má jiné služby a ceny. Obecným dobrým pravidlem je výběr registrátorů, které mají dobré hodnocení u správce české domény -  CZ.NIC. Doporučuje se vybírat jen z registrátorů, kteří mají nějakou certifikaci, viz stejnojmenný sloupeček v odkazované tabulce. Seznam se však zdá být jemně neaktuální, např. Wedos již podporuje i DNSSEC, který je vhodné mít aktivní, viz níže.

Já jsem si zvolil nakonec registrátora Wedos, který mi doporučil jeden z mých známých, a jak jsem poté zjistil, má i nejlevnější EU domény (k datu registrace mé domény). Jelikož jsem potřeboval jen doménu, nemusel jsem nic dalšího řešit.

b) Registrace domény

Registrace domény se může lišit, ale obecně se zadávají tyto údaje:
  1. Základní informace o doméně - její název, doména nejvyšší úrovně, délka registrace, typ dokupovaného webhostingu (nemusíte nic dokupovat, nebo si např. u Wedosu aktivovat zdarma dostupný hosting)
  2. Základní nastavení DNS pro danou doménu - zda chcete použít DNS registrátora, či vlastní DNS server.
  3. Základní informace o majiteli domény - můžete registrovat i někomu jinému
  4. Základní informace o plátci domény - v bodech 3 a 4 se zadávají podobné údaje - jméno, příjmení, adresa, email, telefon a podobně. Většina údajů je povinná
  5. Během registrace musíte potvrdit přečtení různých pravidel a podobně
Po dokončení registrace přijdou na zadaný email platební informace, typ platby se u Wedosu volí až v rámci příchozího emailu - nezadává se při registraci. 

Zde jedno důležité upozornění - majitelem domény se stáváte až ve chvíli skutečného příchodu peněz na účet registrátora (pošle potvrzení), a ne po poslání peněz. Proto volte co nejrychlejší způsob platby - buď přímo kartou nebo PayPalem (který jsem zvolil já). Pokud byste totiž zvolili převod z účtu, který trvá den až dva, tak se vám může stát, že vám někdo doménu mezi tím "vyfoukne" díky rychlejší platbě. Jelikož jsem platil PayPalem, doména byla během 5 minut má. 

Od potvrzení registrace se začíná počítat jeden rok její platnosti (nebo na kolik let jste si ji koupili). Jeden rok je v tomto případě počítán pravděpodobně od 1. následujícího měsíce. Já si doménu registroval 28.prosince 2013, ale mám ji registrovánu až do 31. prosince 2014. 

c) Prvotní nastavení

Jakmile vám přijde potvrzení o vlastnictví domény, tak by měla být doména ihned aktivní a díky tzv. zaparkování domény se vám zobrazí parkovací stránka daného registrátora při pokusu o načtení stránky s doménou v prohlížeči. Níže uvedené návody se vztahují na webové rozhraní registrátora Wedos, u jiných by měl být postup podobný.

Jako první byste měli aktivovat DNSSEC, což je ochrana proti podvržení vaší domény. Tato ochrana by vás i vaše čtenáře měla chránit před pokusy "hackerů" o přesměrování vaší domény na jiný server.

Vlastní nastavení, alespoň u Wedosu je velmi snadné - jedná se o pár kliknutí a hodinové počkání na aktivaci (ač konfigurátor Wedosu informuje i o několika hodinové době pro aktivaci). Nemusíte se bát, během čekání na aktivaci  je doména plně funkční, jen je nezabezpečená (nezabezpečených domén je i v dnešní době pravděpodobně stále více).

Aktivace je opravdu velmi snadná - v seznamu vámi registrovaných domén vyberte tu požadovanou a následně v levém menu klikněte na odkaz "Nastavení DNSSEC". Zde nastavte možnost "použít DNSSEC WEDOS" a klikněte na tlačítko "Nastavit". Stav aktivace můžete průběžně sledovat na stránce "Přehled požadavků", záznam "doména - změna KEYSETu". Jak jsem již napsal výše, aktivace by neměla trvat déle jak hodinu.

d) Nastavujeme Blogger 

Po obecném úvodu (bez kterého by to nebylo ono) se konečně dostáváme k tomu, proč vůbec tento článek vznikl - k nastavení Bloggeru tak, aby se Vám při zadání vaší domény zobrazil v prohlížeči váš blog a ne parkovací stránku (viz výše).

Máte na výběr ze dvou scénářů:

1) Pro blog chcete použít doménu druhého řádu - tedy v mém případě www.jakubsenk.cz
2) Pro blog chcete použít doménu třetího řádu - tedy v mém případě např. blog.jakubsenk.cz

Postup bude pravděpodobně stejný nebo velmi podobný, zvolil jsem první scénář.

V nastavení vašeho konkrétního blogu v sekci "Základní" najdete část "Publikování", kde klikněte na "Přidat vlastní doménu".

Přidáváme vlastní doménu

Do předpřipravené kolonky vepište vámi registrovanou doménu i s www na začátku nebo s doménou 3. řádu (neco.domena.cz). Blogger vám vrátí chybovou hlášku, že nemohl ověřit vaše vlastnictví dané domény, což je v tomto případě správně. Společně s touto chybovou hláškou vám vrátí i dva řádky, které je potřeba dopsat do vašich DNS záznamů v konfiguraci vaší domény. Tímto si Blogger bude moci zkontrolovat, že danou doménu opravdu vlastníte.

Chybová hláška


Blogger tedy ponechte tak, jak je (okno tedy nezavírejte) a přesuňte se zpět do webové konfigurace vaší domény u registrátora.

e) Nastavujeme doménu

Ve webové konfiguraci vašeho účtu u Wedosu přejděte do konfigurace dané domény. V levém menu klikněte na položku "Editace DNS záznamů", měla by se vám zobrazit tabulka s předdefinovanými záznamy od registrátora, které zajišťují parkování vaší domény. Před zahájením úprav si připravte zálohu této konfigurace - pomocí screenshotu obrazovky. Předdefinované záznamy bude totiž potřeba smazat.

Do této tabulky je potřeba dopsat výše zmíněné 2 záznamy, které vám vygeneroval Blogger. První z nich slouží pro ověření vlastnictví domény, druhý pak zajistí vlastní přesměrování domény na váš blog.

Dále se doporučuje smazat dříve nadefinované(výchozí) záznamy, a místo nich nadefinovat "A" záznamy nové dle dokumentace k Bloggeru:

216.239.32.21
216.239.34.21
216.239.36.21
216.239.38.21

Tento krok však není povinný. U mne vypadá konfigurace tedy takto:




f) Nastavujeme Blogger II.


Nyní se vraťte do nastavení Bloggeru, pevně věřím, že jste okno nezavřeli a máte tak již vyplněnou doménu. Nyní stačí počkat max. 60 minut (mně stačilo cca 5 minut), než vámi nadefinované změny v nastavení DNS začnou platit a stiskem na tlačítko "Uložit" by se měla provést změna i na straně Bloggeru. Postup můžete opakovat dokud Blogger úspěšně neověří vlastnictví vaší domény.

Po úspěšném uložení změn ověřte, že po zadání vaší domény včetně www funguje přesměrování na váš blog. Poté je potřeba udělat poslední krok - aktivaci funkčnosti přesměrování i bez zadání www (doposud by to nemělo fungovat). Stačí se v nastavení Bloggeru vrátit do konfigurace vaší domény a v ní vybrat možnost (v mém případě): "Přesměrovat doménu jakubsenk.eu na doménu www.jakubsenk.eu.", čímž by vám mělo začít fungovat i přesměrování na blog bez zadání www u adresy.

Přesměrování domena.eu na www.domena.eu

Pevně doufám, že se vám podařilo vše správně nakonfigurovat, a že vám přesměrování blogu na vaší doménu funguje. S nastavením si lze dosytosti vyhrát. První nastavení bez předchozích zkušeností není otázkou pěti minut, je potřeba si vše v klidu projít, případně si něco přečíst o fungování DNS a podobně a v nejhorším případě problém řešit s někým zkušenějším. Myslím si však, že pomocí tohoto návodu to nakonec zvládne většina čtenářů (pevně věřím, že všichni).

PS: Tento návod je 300. článkem od vzniku tohoto blogu (tedy od 13. srpna 2008).

15 komentářů:

  1. Chci se zeptat, musim si spolecne s registraci domeny objednavat, take webhosting, kdyz jen budu presmerovavat stranky s blogger.com? Dekuji

    OdpovědětVymazat
  2. ďakujem za rady :) pomohlo

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj, udělala jsem vše dle tvého návodu, i u wedosu jsem nastavila to co tam máš ty akorát se svými údaji a stále mi blogger háže chybu, čekala jsem i 24h než jsem to znovu uložila na bloggeru a stále to háže chybu, nevím si s tím rady :(

    OdpovědětVymazat
  4. Mám dotaz, když dám nastavit DNSSEC tak mi to ukáže že to nepodporuje DNSSEC...co mám s tím dělat?

    OdpovědětVymazat
  5. A navíc se mi tam pořád ukazuje tohle: UPOZORNĚNÍ:
    Doména nevyužívá žádný z našich nameserverů. Jestli chcete využívat naše DNS, je nutné si nastavit alespoň jeden náš nameserver u domény v registru domén.
    Poradíte co s tím? kdyžtak napíšte na email: noriss2@seznam.cz Děkuji

    OdpovědětVymazat
  6. Jinak já tam nemám "přidat vlastní doménu" ale mám tam "nastavit doménu třetí strany" to je to stejný?

    OdpovědětVymazat
  7. Díky, perfektně funguje! velice užitečné ! Hezký den

    OdpovědětVymazat
  8. Kubo, díky moc! Já bych to bez tebe v životě sama nenastavila!!!:DD

    Super článek a pomoc!

    OdpovědětVymazat
  9. Perfektní návod! Vše funguje, jak má! Díky za něj :)

    OdpovědětVymazat
  10. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  11. Hmmm, zaregistrovala jsem si vlastní doménu, ale nejde mi nastavit. Když zadávám ten první záznam CNAME, nechce mě to pustit dál.
    Co dělám špatně, kam to mám napsat? :D

    OdpovědětVymazat
  12. Super návod! Děkuji, velmi mi to pomohlo a naše Červená propiska má konečně svou doménu .cz! Jupí.

    OdpovědětVymazat