25. září 2021

Seskupování tabů v prohlížeči MS Edge je hrozně návykové :)

Dnes byla vydána nová stabilní verze MS Edge – verze 94. Jednou z hlavních funkcí i je seskupování otevřených stránek do skupin, člověk tak může pěkně zorganizovat všechny otevřené stránky. Možná se ptáte, co je na tom tak super, vždyť to nabízí Chrome a jistě i další prohlížeče.

Narozdíl ale od Chrome, MS Edge umožňuje mít otevřené stránky vlevo, a ne na obligátní horní části. Pokud by toto nešlo, asi bych si nikdy na seskupování otevřených tabů nezvykl a nepoužíval jej. Pro mě osobně to prostě není přehledné kvůli nedostatku místa. Avšak pokud dáte otevřené taby doleva, najednou je místa více a dává to daleko větší smysl.

Příklad z praxe

Na prvním obrázku jdou vidět otevřené taby vlevo, u každého z nich vidím název a faviconku. Vím tak hned, kam kliknout.

Otevřené taby vlevo...

Naopak zde vidíte klasické rozvržení, tedy otevřené taby nahoru. No, orientace je hned horší.

Otevřené taby nahoře...

Asi tak nejsem jediný, komu první způsob, tedy mít otevřené seskupené stránky vlevo, přijde jako daleko přehlednější a užitnější. Seskupování nahoře bych nikdy nepoužíval.

Jak na to?

Tvorba seskupovaných otevřených stránek je velmi jednoduchá. Stačí otevřít Vámi preferovanou stránku, kliknout na „ouško“ tabu pravým tlačítkem myši a zvolit „Přidat kartu do skupiny„. V následné nabídce buď zvolíte možnost „Nová“ nebo vyberete nějakou skupinu již existující.

Skupiny můžete libovolně pojmenovat a opatřit barvou. Vše tak probíhá stejně u Chrome, ale tím, že jsou otevřené taby vlevo, kde je více místa, tak je, myslím si, tahle funkce daleko užitnější.

Tato funkce navíc, zdá se, nezabírá moc operační paměti. mám otevřeno 27 stránek a všechny procesy Edge zabírají pouhých 3,37 GB, což v dnešní době již není problém. napomáhá tomu to, že aktuálně nepoužívané stránky se uspí (nezabírají tolik paměti RAM) a jen se znovu načtou při otevření. Samozřejmě není problém prohlížeč vypnout, jít např. hrát hru, a pak jej zapnout znovu, stránky se načtou znovu.

Závěr

MS Edge používám něco přes půl roku a tím, že lze otevřené stránky umístit vlevo, si mě získal. Tohle seskupování pak je dalším důvodem, proč mám Edge ještě více rád.

Chrome jsem používal od chvíle jeho stvoření, tedy od roku 2008 až do začátku roku 2021, což je dlouhých 13 let. Ještě déle používám GMail (od roku 2005) a Total Commander (někdy od roku 2000, nedokážu přesněji datovat).Před Chromem jsem používal Operu.

Jelikož Edge i Chrome používají stejné jádro, již zde ani není problém s vykreslováním stránek jako tomu bylo u Internet Exploreru. Nic tak nebrání tomu, aby mohl člověk používat i Edge.

Žádné komentáře:

Okomentovat