28. prosince 2013

Aplikace Link2SD aneb řešení problému s malou integrovanou pamětí u telefonu

Jedním z největších problémů Huawei Ascend G300 je bezesporu malá interní paměť, celková její velikost je 756 MB, do které se instalují všechny aplikace (velké datové soubory se instalují většinou rovnou na větší SD kartu).

Novější verze Androidu sice obsahují v sobě funkci pro přesun aplikace na SD kartu (interní nebo externí dle nastavení úložiště v nastavení telefonu), avšak toto řešení má svá úskalí:
  • nesmí být zakázán výrobcem telefonu - své by o tom jistě mohli mluvit majitelé telefonů Samsung a pravděpodobně i jiných značek, naštěstí je Huawei rozumný a nic nezakazuje.
  • nesmí být zakázán výrobcem aplikace
  • nesmí se jednat o integrovaný "bloatware" (typicky Facebook a další "velmi potřebné" aplikace, které jsou nainstalovány ihned po rozbalení telefonu a nelze je běžnými způsoby odstranit)
  • nesmí se jednat o systémovou aplikaci
  • i po tomto přesunutí v integrované paměti telefonu zbude část aplikace
Všechny tyto problémy řeší aplikace Link2SD, avšak je potřeba root telefonu, a to bez porušení záruky nelze. Návod na provedení rootu najdete zde, upozorňuji však, že vše děláte na vlastní riziko a při provádění rootu ztrácíte záruku k telefonu. Na druhou stranu Huawei G300 je v mém případě prvním a zatím posledním telefonem, u kterého používám root a nikdy jsem se do problémů nedostal. Návod je však určen pokročilým uživatelům Androidu. Link2SD umožňuje instalaci (přesun) celých aplikací na speciální oddíl na SD kartě. Aplikace by tak neměli zabírat v integrované paměti prakticky žádné místo.

V dnešním článku popíši instalaci aplikace, resp. především jak připravit onen "speciální oddíl" na SD kartě, instalace je pak prakticky stejná jako každá jiná, je nutné si dát pozor pouze při prvním spouštění aplikace. Poté ukáži, jak aplikaci přesunout z interního úložiště na SD kartu a naopak.

Na SD kartě je totiž nutné vytvořit druhý oddíl typu ext2,3,4 nebo FAT32 (doporučuji Ext4) s libovolnou velikostí - já zvolil 5 GB, na fórech doporučovali i 2 GB. K vytvoření oddílu můžete použít libovolný software pro práci s diskovými oddíly. V Linuxu např. GParted, ve Windows pak např. MiniTool® Partition Wizard Home Edition, oba jsou dostupné zdarma, první z nich je i opensource a nachází se v repozitářích většiny distribucí. Samozřejmě SD karta nemusí být prázdná, pomocí odkazovaných nástrojů lze z volného místa na SD kartě vytvořit nový oddíl - resp. nejprve původní zmenšit, čímž vznikne prázdné místo na kartě a to je potřeba zformátovat a vytvořit tak nový, druhý, oddíl. Samozřejmě nedojde ke ztrátě dat, což je potěšující.

Druhý oddíl pak jen neuvidí Windows, ať už použijete jakýkoli typ souborového systému. Opět si dejte pozor na to co děláte a data na SD kartě si nejprve zálohujte. Celý proces vytváření oddílu se dá zvládnout za pár minut, záleží na vaší šikovnosti a rychlosti vaší paměťové karty - dnes se nevyplácí kupovat kartu, která nemá alespoň class 10 (existuje pak ještě rychlejší class UHS-I, která bez problémů funguje i v Huawei G300 díky zpětné kompatibilitě).

Po vložení SD karty z PC do mobilního telefonu byste neměli poznat žádný rozdíl - aplikace budou fungovat i nadále, jen se změnila velikost kapacity karty. 

Nyní stačí nainstalovat aplikaci a po prvním spuštění se vás aplikace zeptá, jaký formát má druhý oddíl na vaší kartě, vyberte ten, který jste použili při tvorbě oddílu. Následně se karta připraví a mobil se restartuje. Po restartu je již vše připraveno. 

Po opětovném spuštění aplikace vám aplikace zobrazí seznam všech aplikací, které máte nainstalovány v telefonu, včetně těch integrovaných a systémových. U každé z nich pak máte uvedeny základní informace (velikost aplikace, velikost datových souborů, zabrané cache a zda je na paměťové kartě, případně v námi vytvořeném speciálním oddílu). Nyní stačí kliknout na aplikaci, kterou byste rádi přesunuli do speciálního oddílu (a ušetřili tak velmi omezenou kapacitu interního úložiště), čímž se vám zobrazí ještě podrobnější informace o dané aplikaci a několik velmi důležitých tlačítek - "Akce", "Přesunout na SD kartu", "Vytvořit odkaz" a "Odebrat odkaz". 

Popis funkcí jednotlivých tlačítek:

a) Akce - po stisknutí tohoto tlačítka se vám v kontextové nabídce zobrazí celá paleta akcí, které můžete s danou aplikací provést. Nás však v tomto případě toto tlačítko nezajímá. 

b) Přesunout na SD kartu - toto tlačítko pouze vyvolá standardní (systémový) přesun aplikace na SD kartu.

c) Vytvořit odkaz - toto tlačítko nás zajímá. Pomocí něj lze spustit přesun aplikace na SD kartu do námi vytvořeného oddílu. Po jeho stisku se vás aplikace zeptá, co všechno chcete z aplikace přenést na speciální oddíl SD karty, osobně jsem vždy zatrhl všechny možnosti (buď 2 nebo 3). Po pár vteřinách je hotovo.

d) Odebrat odkaz - přesune aplikaci (nebo vámi vybranou část) zpět do interní paměti. 

Dnes jsem aplikaci objevil, po zběžném přesunu většiny mnou nainstalovaných aplikací a některých integrovaných aplikací (Google+, Google Keep...) na SD kartu jsem ušetřil necelých 200 MB (celkem mi tak zbývá asi 315 MB volného místa v integrované paměti), což je u 756 MB integrované paměti poměrně hodně. A to většina mnou nainstalovaných aplikací byla již dříve přesunuta na SD kartu pomocí systémové funkce. 

Přesun aplikací neměl negativní vliv na jejich funkčnost, dokonce se mi zdá, že díky použití kvalitní SD karty se zlepšil startovací čas těchto aplikací a také jejich plynulost (aplikace a její cache není v interní paměti, která asi nebude nejrychlejší). Přesun lze provést na více aplikacích zároveň - pomocí "multi výběru" z nabídky programu.

Místa by se dalo ušetřit ještě více - přesunem většiny integrovaných aplikací, to jsem však dnes již nestihl. Dnes jsme si ukázali to nejdůležitější co lze s programem provádět - jak přesunout aplikaci na SD kartu (do speciálního oddílu) a jak ji případně přesunout zpět (např. v případě problémů). Aplikace toho umí však více, o čemž se zmíním někdy příště.

Screenshoty z Internetu:

Aplikace Link2SD - seznam nainstalovaných aplikací, odkaz na zdrojový screenshot zde.
Informace o jednotlivých úložištích (interní paměť, interní SD karta, první a druhý oddíl na externí kartě a systémový oddíl) , odkaz na zdrojový screenshot zde

22 komentářů:

  1. Zdravím, tu pamětovku jsem rozdělil přesně jak je zde popsané. Jenomže když chci vytvořit odkaz na nějakou tu aplikaci, tak vyskočí věta: Link2sd package invalid. Druhý oddíl jsem zkoušel dát do jiných formátů ( ext,2,3,4) a věta zůstává stejná. Nevíte čím by to prosím mohlo být? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. "Link2sd package invalid" chybu vyhadzuje pri nacierno stiahnutej apke ktora sa len tvari ze je full. Kup si ju a malo by to ist, 1,40€ nie je vela

      Vymazat
    2. Nic jsem nestáhl na černo. Mám to z google play, který se vytahuje bezpečností jím distribuovaných aplikací, a dělám to již skoro 24 hodin na samsung Galaxi S4 Active I9295.
      Již mi to funguje, ale k ničemu to není. Vnitřní paměť 16 G mám skoro plnou a 32 G SD kartu prázdnou. Všechny aplikace si říkají systémové a ty přesunout nejdou, protože by nepracovaly. Z 298 aplikací jde přesunout jen šest a ty vyžadují pro kompletní celkový přesun na SD kartu Link2SD-Pro za 48.- Kč. Zjišťuji nyní, kde tu aplikaci koupit za hotové, nebo někoho s mobilem a operátorem T-mobile, protože to jde zaplatit v Česku jen přes tohoto operátora, nebo kartou a to u takového šmejdu nerisknu. Bez této aplikace se přesune soubor jen částečně a nemá to význam, protože třeba z navigace celé Evropy, která mi zabírá asi 60 Mb, se přesunulo jen 5Mb. Úplně stejně jako pomocí příkazu obsaženého v telefonu. Stále mi to hlásí, že když to chci přesunout celé, musím si koupit Link2SD-Pro. Přitom postupuji dle odborného ne laického návodu určeného přímo na daný typ telefonu. Nechápu, že to může někdo chválit. Buď chce napálit druhé, aby nebyl sám, nebo je to prodejce té aplikace Link2SD-Pro a aplikace Link2SD je jen udička aby se kupci chytli. Nikde nepíšeš, jak jsi nahrával aplikaci SuperSU bez které Link nechodí. ˇJestli se chceš domluvit více na celém postupu, mohu ti zavolat. Sem se to vše nevejde. Stačí, když mi pošleš číslo mob, nebo E-mail adresu na kirina@post.cz. Potřeboval bych si na toto téma pokecat s někým, kdo se s tím taky pere.Tak hodně úspěchu s tím šmejdem. Oni jsou většinou aplikace šmejdi, když jsou zadara. Připrav se také na spoustu vyskakujících reklam, které tě mají donutit koupit to PRO slibem, že tam reklamy nevyskakují. No prostě Malware nic jiného Link2SD není.

      Vymazat
  2. Všechna čest autorovi tohoto článku !!!
    Co já se natrápil s továrně mizernou vnitřní pamětí mobilu Lenovo A820. Stále jsem něco musel odinstalovávat (díky nedostatečné vn. paměti se apky odmítaly aktualizovat). Tovární nastavení A820 pomohlo vždy jen na pár týdnů.
    Po akceptaci toho návodu mám po problémech !!!
    Doporučuji vždy použt formátování na ext4 (lze-li) a pro starší přístroje velikost nové partition max. 2.5 GB (nad touto hodnotu píšou jiní, že je někdy problém). A jak je uvedeno v článku, v klidu vždy rozvážit postupné popsané kroky, lze určitě napáchat škody :-).
    U mne bylo ve finále vše OK. Ješte jednou díky!

    OdpovědětVymazat
  3. pěkný článek ale potýkám se jedním problémem. Nic to neukládá na ext sd. Když dám ukládat na interní paměť tak ukládá na SD card a když je plná tak řve, když dám ukládat na externí tak ukládá druhý oddíl sd karty tudíž na ext2 který je jen 1,5GB a první oddíl je prázdný tedy 14GB tak tedy jak dostat data na první oddíl sd karty? Prosím poraďte už jsem bezradný.

    OdpovědětVymazat
  4. Zkoušel jsem udělat si partition na vnitřním úložišti, které mám 32G, ale bohužel přes software zmiňovaný v textu MiniTool Partition Wizard se mi to nepodařilo. Oddíl šel zmenšit, ale na volné místo, když jsem dal Create, tak mi to zahlásilo chybu, že musí být bez partition celé úložiště. Což by znamenalo smáznout a přeinstalovat telefon.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak jsem se pustil do přeinstalace telefonu. Bohužel z vnitřního úložiště se mi nepodařilo část vyčlenit a naformátovat ji na Ext4. Telefon Zopo C2. Takže jediným řešením bude koupě SD karty.

      Vymazat
    2. Tohle řešení je právě pro použití SD karty !

      Vymazat
  5. kde stáhnu te program root ??

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Root nieje program root su prava jednoduchsie povedane ako ucet administratora vo windowse.

      Vymazat
  6. U některých telefonů HTC to nefunguje protože od výrobce je to zakázané (je tam nastaveno S-off) musí se to zapnout. (udělat S - OFF)
    https://www.youtube.com/watch?v=NV-kPOYKudc

    OdpovědětVymazat
  7. Mám xperia l a chci se zeptat jestli nevíte proč se mi mobil po restartu nechce zapnout??? Root nebyl problém, druhy oddíl na kartě také ne, ale po zadání formátu druhého oddílu v Link2SD měl přijít restart a mobil uz nenaskočil.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mám s tím stejný problém.

      Vymazat
    2. Pomožte prosííííím! Mám to samé! Mobil mi nenastartuje (mam Xperia L), Začne se načítat a najednou se vypne a odznova a takhle furt dokola :-(

      Vymazat
  8. Při zadávání formátu druhého oddílu zahlásí, že připojovací skript nemůže být vytvořen "mount: Invalid argument" ...v čem by prosím mohl být problém? systém souborů zvolen FAT32/FAT16, velikost 100MB, díky

    OdpovědětVymazat
  9. Tak návod je to hezký, ale i já jsem byl neúspěšný. I po několika pokusech se nepodařilo vytvořit takový oddíl, který telefon viděl a tak dlouho jsem se trápil, až jsem SD kartu odrovnal.

    OdpovědětVymazat
  10. Pani..ked uz robite root tak cez CWM to spravite bez problemov..ext4 na SD karte. 😉

    OdpovědětVymazat
  11. Telefon Samsung GT-S7710

    Postupoval jsem podle návodu a také jsem nejdřív dostal hlášku "mount: Invalid argument". V jiném návodu jsem ale našel detail, který celou věc zachránil...

    Při vytváření druhého oddílu na SD kartě (pomocí výše doporučeného Partition Wizard) nestačí nastavit pouze "File System" na Ext2,3 nebo 4 ale musí se také v "Create As" nastavit volba 'Primary'. Automaticky se nabízí volba 'Logical', která mi ale nefungovala. (stručně řečeno všechny oddíly na SD kartě musí být primary)

    Ve výše uvedeném návodu tato informace chybí. Jinak je ale skvělý a díky za něj!!

    OdpovědětVymazat
  12. POMOC! Udelal jsem vsechno podle navodu (akorat jsem musel dat místo Logical jsem dal Primary, protoze to jinak SD kartu nepoznalo) pak jsem teda dal kartu do mobilu (Xperia L) zapnul jsem mobil dal jsem Link2SD a zeptalo se to m tak jsem dal EXT2 (to co jsem nastavil v tom programu v PC), pak to chtelo restart tak jsem restartoval a mobil už nenabhl, furt dokola se snaží zapnout a pak se vždy vypne... Prosím o radu!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to aesy - sony PC compation -> support zone -> opravit telefon -> postupovat podle návodu.

      Vymazat
  13. Na úpravu oddílů karty použijte program EasyUS Partition Master. Taky jsem se s tím piplal přes MiniTool Partition a nešlo mi to a tenhle prográmek mi pomohl.

    OdpovědětVymazat
  14. ZDravím všechny, řešil jsem problém u Samsung Galaxy Xcover II, který má rovněž žalostně malou paměť z výroby a ještě blokování přesunu aplikací na SD. K Rootu jsem užil aplikaci Kingo ROOT, kde celý proces je automatizovaný, pak Link2SD, ale ten hlásil, že nelze nalézt odd 2 SD. Abych nemusel opět bagrovat SD z telefonu, pro vytvoření dvou oddílů na SD jsem užil aplikaci staženou do telefonu, a sice AParted
    https://play.google.com/store/apps/details?id=com.sylkat.AParted&hl=cs
    16 GB SD rozdělil cca na 10+6, datový oddíl FAT a oddíl pro přesun app ext4. Aby pak Link2SD to správně načetl, je před jeho spuštěním třeba, jednak mu nastavit root práva a také s SD pracovat jako odpojenou. Tj dosti podstatné, jinak mi oddíl 2 odmítal načíst. Jak ho indikuje, můžete připojit standardně v menu telefonu i zbývající část SD (datovou). Pokud aplikace hlásí, že není podporován přesun, nezoufejte a užijte "odkázání". Funkčnost je prakticky shodná, uvolníte paměť telefonu a získáte takto zařízení o třídu vyšší užitné hodnoty.

    OdpovědětVymazat