28. listopadu 2010

Praktické zkušenosti s Nokií C5

Jak již pravděpodobně víte z předchozího článku, pořídil jsem si nový mobilní telefon - Nokii C5. Informace o tomto telefonu se můžete dozvědět jak z mého předchozího článku na blogu (velmi základní informace), tak i z recenze na mobilizujeme.cz, na obojí jsem se odkazoval výše. V tomto článku bych se rád zmínil o tom, jaké byly mé první 4 dny s tímto telefonem - ve zkratce velmi pozitivní (alespoň pro mě).

Den první - nákup, rozbalování, první testování

Telefon jsem si vybíral prakticky měsíc a půl a to v cenové hladině do 5 000 kč vč. DPH a ke konci jsem byl už velmi zoufalý - každý telefon měl nějaký zásadní problém - ten měl zastaralý Android, ten měl mizerný foťák, ten je dokonalý, ale už se neprodává (ač byl jen rok starý a byl k dostání jen u neznámých internetových obchodů) a podobně.

Po úvaze jsem se pár dní před koupí rozhodl, že si nevyberu dotykový model, jednak po zklamání ze strany LG Optimus One (viz. můj předchozí článek, dále jen LG OO), jednak tím, že se blíží zima a nedokážu si představit situaci, kdy budu venku, zazvoní mi v kapse LG Optimus ONE (nebo jiný mobilní telefon s kapacitním displejem), já vytáhnu mobil, sundám si rukavici a holou rukou v mrazu budu zvedat hovor, nebo číst SMS - kapacitní displeje se musí ovládat prsty nebo speciálními (pravděpodobně velmi drahými) stylusy pro kapacitní displeje - "šaškovat" se stylusem v mrazu se mi taky nechce.

Rezistivní displeje zas nejsou přesné a po problémech s LG OO (které jsem popisoval v předchozím článku), který má kapacitní displej a i tak jsem měl problémy se spouštěním aplikací (dotýkal jsem se přímo ikony, ale aplikace se stejně nespustila napoprvé) jsem se opravdu rozhodl, že tentokrát ještě dotykový displej ne.

Nakonec jsem tedy zašel do jednoho novojičínského obchodu s mobilními telefony, kde jsem se rozhlídl po telefonech s klasickou klávesnicí a nejvíce mě zaujala právě Nokia C5, nejprve vzhledem přes výkladní skřín, poté jak mi padl do ruky a nakonec jeho prostředím a krásně jemnou grafikou a výbornou klávesnicí. Po přečtení specifikací jsem byl skoro přesvědčen o koupi, kterou jsem nakonec i provedl. Recenzi telefonu jsem v prvních dnech ani nečetl, abych jí nebyl ovlivněn, a abych si vše zjistil sám.

Cena byla 4 000 kč vč. DPH, to je na kamenný obchod na malém okresním městě (Nový Jičín) nádherné cena, na Internetu tento telefon stojí kolem 3800 vč. DPH (když beru v potaz prověřené obchody), v Olomouci, kde jsem se o víkendu nacházel, jsem nezahlédl tento mobil levnější než 4 200 kč vč. DPH a to i ve velkých nákupních centrech. Stav k 25.11. 2010.

V balení se společně s mobilním telefonem nacházela i pamětová 2 GB karta, redukce USB <-> mikroUSB, nabíječka a manuály. Nokia se snaží o ekologický přístup, a proto je krabice z recyklovatelného papíru a v balení se nenachází žádné CD, vše je dostupné z Internetu a základní SW se nachází na pamětové kartě, čili po připojení telefonu se Vám automaticky spustí instalační soubor, který vše potřebné sám stáhne z Internetu.

Výše popsané samozřejmě funguje pouze ve Windows (v mém případě ve Windows XP), v GNU/Linuxu (dále jen Linux) se Vám telefon připojí "pouze" coby externí jednotka, což v mnoha případech stačí, takže i  Linuxu si budete moci stáhnout do počítače aplikace (bohužel ne z OVI store (to nejde ale ani ve Windows)), ale "pouze" z domovských stránek aplikací, a ty následně nakopírovat do telefonu a nainstalovat (samozřejmě vše můžete provést i přímo v telefonu, avšak samozřejmě budete platit operátorovi za Internet). Taktéž si do mobilního telefonu nahrajete film, hudbu, obrázky a podobně. Naopak aktualizovat mobilní telefon budete moci pouze ve Windows nebo v mobilním telefonu (a opět budete muset platit za datové spojení operátorovi).

Jedinou komplikací při prvním spouštění telefonu bylo zasunutí SIM karty, osobně jsem zvyklý, že se SIM karty zasouvají na výšku (alespoň se to tak dělalo u mých předešlých "hloupých" telefonů) avšak z manuálu jsem nepochopil, jak tam karta patří - nakonec tam patří na šířku, kdy logo operátora je vidět správně (není tedy naopak), pokud držíte telefon tak, jak se drží. Než jsem na toto přišel, tak uběhlo tak 5-10 minut. Toto byl ale jediný problém při prvním spouštění a i většinu dalších věcí jsem pochopil bez návodu. Nechtíc jsem ještě přerušil úvodního průvodce a kontakty ze SIM karty jsem si musel nakopírovat sám.

jelikož byl večer, tak v první den jsem vyzkoušel pouze noční focení a to nedopadlo zrovna dobře, ale v cenové kategorii, v jaké se mobilní telefon pohybuje, to je předvídatelné, více jsem byl zvědavý na fotky za světla, což jsem měl možnost vyzkoušet hned po následující dva dny, kdy jsme shodou okolností jeli s partnerkou an dvoudenní výlet do Olomouce.

V první den jsem tak stihl již jen vyzkoušet volání, SMS a pár her, které byly nahrány v mobilním telefonu (Need For Speed Shift, Spore Creatures, Tetris Revolution - tyto tři hdy jsou od EA a nacházejí se v Aplikace -> Instalace, Bounce Talles a Brain challenge 3, tyto dvě hry se nacházejí v Aplikace -> Hry, není problém je přenést do jednoho adresáře).

Ovládání telefonu pokládám za intuitivní a ač jsem nikdy nedržel a neovládal telefon s operačním systémem Symbian, prakticky hned jsem se zorientoval a až na některé detaily jsem opět nepotřeboval manuál.

Do telefonu jsem ještě stihl nahrát pár písniček a vyzkoušet přehrávač, a to jak se svými sluchátky, tak i s těmi peckovými od Nokie. Ač nejsem nějaký znalec audia, tak musím říct, že přiložená sluchátka jsou horší, jak ty od Sony Ericssonu, která jsem dostal k předchozímu telefonu - W200i. V mých domácích sluchátkách Manta MM50 hrála hudba o poznání daleko lépe, raději ještě zopakuji, že nejsem znalec audia. Poslední co jsem vyzkoušel byl integrovaný video přehrávač, který je ovšem poměrně na nic, neumí video ani přetočit o určitou dobu dopředu, navíc neumí AVI soubory. Pro sledování videa tedy doporučuji nainstalovat jinou aplikaci, například placený SmartMovie, který přehraje AVI i na tomto telefonu.

Zkoušel jsem i DivX player (ten je zdarma), ale ten je o něco horší, např. když chci video "přetočit", tak se sice přetočí o danou část, ale poté se sekne. Po opětovném spuštění pokračuje od toho místa, kam jsem toto video přetočil. Jedná se asi o chybu v současné verzi, dočasné řešení jsem popsal v předešlé větě - tedy přetočit video, opětovně spustit přehrávač a toto video. Snad vyjde v nejbližší době nová verze přehrávače, která tuto chybu opraví. Poznámka nakonec, přehrávač MUSÍ být nainstalován do telefonu, nesmí se nainstalovat na paměťovou kartu, jinak nebude fungovat - alespoň tak tomu je u mé Nokie C5.

Den druhý a třetí - Olomouc

Jak jsem již napsal výše, den po koupi telefonu jsme shodou okolností jeli s partnerkou na dvoudenní výlet do Olomouce. Jelikož v Novém Jičíně ještě nemáme 3G, byl výlet do Olomouce ideální  na vyzkoušení 3G připojení, které mobil podporuje. Při té příležitosti jsem mohl vyzkoušet i navigaci OVI od Nokie a samozřejmě fotoaparát v lepších světelných podmínkách.

Ještě před odjezdem jsem si aktivoval Twist Surf+ (čímž jsem jej získal na dva týdny zdarma - jedná se o první aktivaci), který je ideální pro neomezené surfování po Internetu, avšak je aplikován FUP limit 25 MB/týden, po jehož překročení můžete "surfovat" rychlostí 16 kbit/s (čili 4 krát pomalejší rychlostí, jako byla kdysi u modemu), avšak jinak nejste omezováni.

Následně jsem ještě nainstaloval Operu Mini coby lepší prohlížeč, než je ten integrovaný. Operu Mini jsem hned přepl do landscape módu, čili se stránky zobrazovali na šířku displeje.

Ihned po příjezdu do Olomouce jsem si všiml ikonky 3G, která zobrazovala dostupnost této technologie (dostupnost GPRS a EDGE není na displeji zobrazována, je zobrazováno jen jejich používání). Rychlost surfování samozřejmě prudce vzrostla, a jelikož jsem neměl zapnutu funkci Opera Turbo, tak než jsem si to uvědomil, tak jsem prosurfoval několik MB.

Opěť práce s prohlížečem byla výborná, vše bylo názorné a kdo již pracoval s klasickou Operou na počítači, tak neměl nejmenšího problému. Internet v mobilu (i navigace) nám několikrát pomohl - našli jízdní řády MHD v Olomouci, pizzerii i vhodný spoj domů.

Co mě však uchvátilo nejvíce byla navigace, která nám pomohla několikrát najít cestu na cílové místo. Navigace je velmi podrobná, a to jak v Olomouci, tak i v Novém Jičíně, což jsem opravdu zíral, v případě Olomouce se to však dalo čekat. Jediné, co mi chybělo, byly ikonky zastávek MHD (vlakové zastávky jsou v navigaci znázorněny). Jen v jednom případě nám navigace našla opticky delší cestu do cílového místa, jak by tomu bylo ve skutečnosti nevím, ale asi přibližně stejně.

Navigace je opravdu podrobná, v Olomouci nás to v pohodě navigovalo například i přes hřbitov, kudy to bylo nejblíž. Navigace zobrazuje i rychlost chůze, jestli byla správná nedokážu posoudit. Auto navigaci jsem nezkoušel.

Rychlost nalezení pozice je do 30 sekund, nestopoval jsem to. Přesnost venku je opět výborná, řekl bych v řádů jednotek metrů, řekl bych tak 1-10 metrů (10 metrů bych ale řekl, že už to nebylo). Přesnost v hotelu či bytě je horší, ale to je pochopitelné a běžné. Navigace samozřejmě něco stojí, ještě jak jsem neměl datový tarif, tak mě jedno použití stálo cca 1 kč (neměl jsem žádný tarif, jen základní, který má každý kdo má aktivní GPRS/EDGE u operátora a nemá žádné zvýhodnění od TM), pokud máte zvýhodnění Twist Surf+, tak se Vám nic z kreditu samozřejmě neodečítá.

Navigaci lze samozřejmě zcela zakázat přístup na Internet, ale pak je vše pomalejší a pravděpodobně i méně přesné. Návod jak zcela zakázat přístup navigaci na Internet najdete zde.

Poslední věcí, co jsem měl možnost v Olomouci pořádně vyzkoušet byl fotoaparát. Ten podává, dle mého laického názoru, chvalitebné výkony při dobrém osvětlení (slunce, zářivkové světlo), ale jakmile je někde tma či světlo z obyčejné žárovky, tak se objevuje šum.

Například v nákupních centrech tak není problém nafotit pěkné snímky (používají zářivky), jakmile jste ale doma a svítíte obyčejnými žárovkami, pak kvalita fotografií klesá, nepomáhá ani blesk, ten je dobrý jen na blízké objekty. Celkově fotoaparát chválím (při vědomí cenové hladiny telefonu). Video jsem nezkoušel natáčet.

Jediné, co mě nepotěšilo bylo čtení displeje na slunci, zde to není domyšleno a displej se nedá dobře číst, pomůže až vhodně nastavena druhá ruka, případně zvětšení jasu.

Den čtvrtý - video, aplikace z OVI marketu a z Internetu

Zatím poslední den testování. Dnes jsem jen stihl nainstalovat aplikace na přehrávání videa (o tom se zmiňuji výše) a pár dalších aplikací. Aplikace z OVI marketu jsem stahoval již na začátku druhého dne, jednalo se o tu Operu, opět se nejednalo o nic složitého. Nevýhodou je, že nemůžete aplikaci z OVI marketu stáhnout do PC a aplikaci pomocí kabelu přenést do mobilu a zde ji nainstalovat.

Musíte na to oblikou (pokud nechcete platit za mobilní Internet a překročit zbytečně FUP - aplikace některé mají i kolem 1 MB i více, FUP je 25 MB/týden, alespoň pro Twist Surf+), najdete si aplikaci v OVI marketu, u dané aplikace kliknete na odkaz výrobce a z jeho stránek již většinou lze stahovat jeho aplikaci.

Velmi mě potěšilo, že tento telefon umí přehrávat DivX videa, avšak musíte nainstalovat jiný přehrávač, integrovaný přehrávač to neumí.

Dále jsem si nainstaloval ICQ klient Jimm, jedná se o Java aplikaci, Symbian aplikace pro ICQ mě neoslovily. Jedná se o velmi přehledný program, se kterým jsem opět neměl problém, navíc existuje i v české verzi.

Výdrž baterie je dle mého názoru výborná, nabíjel jsem jej jen jednou, navíc pouze když jsem kopíroval do mobilu z počítače nějaké data, což bylo jen pár minut. Telefon jsem jinak nenabíjel a funguje již tedy 4. dnem. Jakmile telefon zjistil, že je skoro vybitý (dnes asi před dvěma-třema hodinama), tak zapne automaticky šetřící mód, kdy je jas na cca 25% a vy tak máte více času, aby jste jej začli nabíjet. Šetřící mód lze samozřejmě vypnout. Telefon jsem hlavně v Olomouci hodně používal (3G, navigace, Internet) a jeho výdrž je, dle mého názoru, excelentní.

To by asi bylo vše z prvních dojmů po 4 dnech používání tohoto telefonu. Telefon osobně hodnotím velmi kladně, jediný zápor tak je hůře čitelný displej na sluníčku, na což jsem zvyklý z do SE W200i, který byl dle mého na tom ještě hůře. V některých recenzích si recenzenti stěžovali na horší pozorovací úhly, je pravda, že se nejlépe čte displej, když oči jsou kolmé na jeho plochu a stačí tento úhel změnit a čte se hůře, avšak na druhou stranu Vám nemůže nikdo nepovolaný číst přes rameno.

Drobnost na závěr. Kabel nabíječky je "svázán" pomocí takové "pásky" na suchý zip a není jen jednorázovým drátkem, jako v jiných případech, proto není problém s opětovným svázáním pomocí tohoto suchého zipu, snad jsem to popsal dobře, osobně se s tím setkávám poprvé.

Plusy:

- klávesnice, cena, operační systém, 3G, fotoaparát (ve dne, dobře osvětlená místnost, pro momentky a obyčejné uživatele), navigace, ovládání, výdrž baterie (cca 3-4 dny při větším využití 3G, navigace a Internetu, viz článek), suchý zip pro "svázání" kabelu nabíječky, některé vlastnosti displeje (jemnost, barvy)

Mínusy:

- nemá WIFI (vzhedem k ceně pochopitelné), špatná čitelnost na sluníčku.

Sporné:

- horší pozorovací úhly displeje

(snad jsem na nic nezapomněl, ostatní viz článek)

21 komentářů:

  1. Ahoj, právě jsem se dnes dozvěděl že tento telefon budu mít pravděpodobně do měsíce takže jsem rád že o něm píšeš :-) Takže v Linuxu ten telefon připojíš jenom jako flesku? Není dostupný nějaká prográmek na správu kontaktu a kalendáře?

    OdpovědětVymazat
  2. jj, prográmky jsou asi jen pro Windows. Jinak kontakty si můžeš zálohovat přes T-Mobile nebo OVI, obojí zdarma. Jinak možná by ty prográmky mohli jít pod WINE, ale jelikož se ve Windows instalovali ovládače, tak to asi moc dobře nepůjde, opravdu nevím, zkusím pohledat ;)

    OdpovědětVymazat
  3. Tak to je škoda :-( snad se přeci jen něco najde. To je jedna z nevýhod Linuxu. No, ale už jsem si zvykl :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Pro telefon existuje samozřejmě výborná aplikace Nokia PC Suite - nebo nyní snad již OVI Suite. Sám jsem testoval. Je možné prohlížet a psát SMS, editovat kontakty, kalendář atd.
    Při připojení telefonu pomocí USB vyskočí okénko s volbou typu připojení..

    OdpovědětVymazat
  5. On myslel pro Linux ;) Proto jsem OVI Suite neuváděl, ten je jen pro Windows, pokud vím ;)

    OdpovědětVymazat
  6. Ahoj Jakube, mám dotaz. Nějak nemůžu nikde najít jestli k té navigaci potřebuju mít aktivovaný internet. Myslím, že ano, ale nevím to jistě. Ještě bych tě poprosil o tvůj názor na telefon s odstupem času. Změnil se nebo jsi spokojen? Díky moc

    OdpovědětVymazat
  7. Ahoj, Internet není potřeba. Je to však s ním rychlejší údajně, třeba nalezení polohy je daleko rychlejší, tady máš článek:

    http://mobil.idnes.cz/uz-ani-halir-za-navigaci-v-mobilu-dostaneme-vas-do-cile-bez-poplatku-1fk-/mob_nokia.asp?c=A100128_164109_mob_nokia_hro

    S mobilem jsem stále spokojený, pokud tě zajímá něco, klidně se ptej ;)

    OdpovědětVymazat
  8. Díky, mě právě nejdou do hlavy ty rozporuplné názory třeba tady
    http://mobilizujeme.cz/clanky/nokia-c5-c5-00-recenze-stylovky-s-dokonalou-klavesnici/
    dole v diskusi.
    Jako, že telefon zamrzá pořád se chce připojovat na internet atd. já bych ho používal právě bez netu. A co video? Zkoušel jsi nějaký film v 3gp? Taky by mě zajímalo jestli se dá posouvat film vpřed nebo vzad abych se nemusel pořád dívat od začátku když si ho pustím znovu jako u Nokie 6300 :-)

    OdpovědětVymazat
  9. "pořád se chce připojovat na internet"

    Chce se připojovat jen u některých aplikací, navigace, některé hry, které jsou zdarma ( stahuje se reklama ) a samozřejmě internetový prohlížeč, email a online synchronizace.

    Při porovnání s Androidem je Symbian zlatý (co se týče potřeby Internetu v mobilu), když jsem zkoušel LG Optimus One (ten má Android 2.2) a klikl jsem na kalendář, tak mi telefon sdělil, že potřebuje připojení na Internet. Když jsem mu to zakázal, tak kalendář se nespustil...A tak tomu bylo u více aplikací v LG Optimus One.

    U Symbianu lze samozřejmě kalendář zapnout offline, v případ potřeby lze samozřejmě nastavit i synchronizaci s Google Calendar, OVI a podobně.

    Mobil mi nezamrzá, jen asi jednou, dvakrát mi zamrznul hned v první či druhý den, protože jsem nevěděl, že mám spuštěno hodně aplikací, myslel jsem, že jsem je ukončil :D (musel jsem ho dlouhým stiskem červeného tlačítka vypnout a zapnout).

    Video jsem zkoušel, píšu o tom i v článku, integrovaný přehrávač neumí přesouvání, ostatní přehrávače pro Symbian většinou ano, o tom také píšu v tomto článku ;)

    Na videa se koukám večer v posteli, nebo si čtu v mobilu knížky ( pro čtení knih je potřeba další software nainstalovat ), když jsem měl Internet v mobilu, tak jsem i večer před spaním surfoval.

    OdpovědětVymazat
  10. Ještě malá úprava:

    "Mobil mi nezamrzá, jen asi jednou, dvakrát mi zamrznul hned v první či druhý den, protože jsem nevěděl, že mám spuštěno hodně aplikací, myslel jsem, že jsem je ukončil :D (musel jsem ho dlouhým stiskem červeného tlačítka vypnout a zapnout)."

    To ani nebylo "zamrznutí", ale mobil se choval divně, třeba nefungovala paletka s oblíbenými kontakty na pohotovostní obrazovce a podobně, tak jsem ho vypnul a zapnul a OK.

    Zamrznutí, že bych musel vytáhnout baterii nenastalo.

    Jinak ICQ na mě najdeš v Kontaktech zde na blogu, klidně napiš. ;)

    OdpovědětVymazat
  11. Díky moc za odpověď, omlouvám se, že jsem se ptal na věci, které jsi už napsal :-) Článek jsem četl a moc se mi líbí, akorát jsem ho četl hned jak jsi ho napsal a zapomněl jsem na to video :-) ale to co píšeš jsou docela dobré zprávy :-) Už jsem mluvil s Ježíškem a prý ho dostanu pod stromeček :-) Tak děkuji a zatím ahoj

    OdpovědětVymazat
  12. Odpovědi
    1. Dobrý den, omlouvám se, že obtěžuji, koupila jsem si ten samý mobil jako vy a nejsem schopná přijít na to jak si mám přes Bluetooth ze starého mobilu Nokia 6300 přeposlat kontakty do tohoto nového. Zkouším to podle návodu už 3h a nejde mi to. Můžete mi poradit.
      Předem moc děkuji a omlouvám se za obtěžování.
      Ivana
      ivanna@centrum.cz

      Vymazat
  13. Ahoj, nahodou jsem narazil na tvuj blog a ctu jak jsi spokojenej s c5. Ja sice nemam c5 ale starsi n78. a musim uznat ze pro moje potreby navigace, internet, icq, facebook, twitter, mp3 neni lepsi volba nez symbian. kterej kazdej zatracuje. Ikdyz uz umira tak porad jsou pro symbian programy ktery zvednou telefon o stupen nahoru. :-) od Vhome az po gravity

    OdpovědětVymazat
  14. Jaroslav Hradecký17. ledna 2011 v 15:02

    S C5 jsem zatím celkem spokojený. Jediný problém je občasná nemožnost internetového připojení (nebo jiné aplikace) z důvodu plné paměti (operační? - pevná a kartová paměť vykazují dost místa) a nabízené řešení je vypnout některé běžící aplikace (přitom otevřené je pouze Menu a Poh. režim). Pomůže pouze vypnutí a zapnutí mobilu, což mi moc nepřipadá jako řešení. Máš nějákou radu. Nezvyklé od ostatních Nokií je i možnost "prosvícení" zamknutého mobilu pouze jednou (modrou) klávesou. U předchozích mi to šlo jakoukoliv.
    Jára

    OdpovědětVymazat
  15. To je hodně zvláštní :( Mě se někdy stane, že Opera nezobrazí stránku a místo ni se zobrazí klasická chybová stránka o nedostupnosti dané stránky. Děje se to vždy při úvodním spuštění Opery, stačí obnovit stránku a je to OK. To co popisuješ nepoznávám, já naopak mám spuštěno několik aplikací (třeba hudební přehrávač, hru nebo čtu knihu v mobilu nebo ...) a vše OK, někdy mě až udivuje, co vše ten mobil "utáhne".

    Já ani hlášku o malé velikosti dostupné operační paměti nikdy nezaznamenal, jen jednou, dvakrát se mi sekl telefon. Možná by pomohl upgrade FW, pokud je pro tvůj telefon dostupný nebo reklamace, není to dle mého totiž normální.

    To s tou klávesou neporadím, tohle je moje první Nokia v životě, ale asi to změnit nejde...

    OdpovědětVymazat
  16. Musím sa priznať, že s C5-00 som po jej kúpe veľmi sklamaný. Je pomalý, má kontraintuitívne ovládanie, neuveriteľne prekomplikovaný a hlavne špecializovaný na to, aby sa človek za každých okolností pripájal k internetu.

    Čo mi však najviac vadí, že nijakým spôsobom neoznamuje, keď mu dochádza batéria, iba sa proste bez varovania vypne kľudne aj uprostred rozhovoru. Ďalej mi vadí, že v úvodnej obrazovke jedno z troch základných tlačítok (pravé modré) je vyhradené pre Orange menu (teda internet, zase) namiesto Kontaktov, ktoré tam bývajú obvykle dokonca aj na mobiloch Nokie a čo je ešte horšie, nedá sa to ani zmeniť.

    Vyhľadávanie kontaktov slovníkovým systémom sa nedá zmeniť, teda keď som zvyknutý "vyťukávať" zo starších mobilov, mám smolu. Memo v kalendári Vám bude zvoniť dovtedy, kým ho neodstránite, teda nie je možné ho tam zachovať bez toho aby Vás mobil neotravoval každých X minút. Nevedel som ani nájsť tú mimoriadne dobre ukrytú možnosť, ako paušálne vypnúť internet, po prečítaní Vášho návodu sa mi to podarilo, za čo Vám patrí veľká vďaka.

    OdpovědětVymazat
  17. Pavel,
    poraďte mi prosím, jak se aktivuje výročí uložené v kalendáři, aby se každý další rok přidal i rok k narozeninám zadaného člověka.
    Děkuji

    OdpovědětVymazat
  18. Pavel
    Zadal jsem si do kontaktů všechny kamarády a osoby podle vzoru příjmení jmého. Když chci někoho vyvolat zmáčknu kontakty a patřičné písmeno abecedy pro rychlé vyhledávání patřičné osoby ale u mne to funguje jen do písmene g, pak mi tam naskakují osoby, které mají dané pímeno abecedy ve jménu a ne v příjmení. Poradíte mi někdo co mám s tím dělat, jak to upravit? Děkuji,

    OdpovědětVymazat
  19. Také jsem jednu dobu vlastnil tuhle Nokii C5 a byl jsem spokojený.

    OdpovědětVymazat
  20. Já tuhle nokii mám je dobrá i teť

    OdpovědětVymazat