12. prosince 2009

První kroky s Mandrivou 2010

Shodou okolností jsem před pár dny instaloval Mandrivu 2010 a v rámci úklidu na disku jsem založil i nový účet s tím, že do něj přesunu potřebná data z původního účtu, který následně smažu. Když jsem poté nastavoval Mandrivu a KDE, napadlo mě, že by bylo dobré, kdybych sepsal pár informací o prvních krůčcích v nově nainstalované Mandrivě, které by se hodili především začátečníkům...

I) Co potřebujeme
  • nově nainstalovanou Mandrivu 2010 nabootovanou ihned po instalaci (z DVD free)
  • nainstalované KDE ( já jiné prostředí nepoužívám )
  • umět základy s konzolí či systémovými nástroji Mandrivy
II.) První krůčky s Mandrivou

Máme tedy čerstvě nainstalovanou a spuštěnou Mandrivu. Ihned po prvním přihlášení by se Vám měl zobrazit úvodní dotazník, který můžete snadno přeskočit, případně samozřejmě i vyplnit, záleží na Vašem rozhodnutí.

1) Přidání zdrojů

Ihned po instalaci nemáte nastaven žádný zdroj, pouze jako zdroj máte nastaveno instalační DVD, které nemusí vždy obsahovat aktuální software, navíc na něm nejsou proprietární ovládače pro grafickou kartu, bez kterých se systém nedá moc dobře používat (na CRT monitorech např. nelze ani nastavit 85 Hz vertikální obnovovací frekvence, bez které si případný uživatel kazí oči, navíc bez ovládačů nefunguje komplet 3D prostředí (hry, pokročilé grafické efekty a podobně).

Přidání zdrojů je velmi jednoduché, stačí otevřít konzoli a začít psát příkazy:

a) pro 32 bitové systémy

- příkazy:

  • su (na požádání vepsat root heslo)
  • urpmi.removemedia -a
  • urpmi.addmedia --distrib --mirrorlist 'http://api.mandriva.com/mirrors/basic.2010.0.i586.list'
  • urpmi.addmedia --distrib --mirrorlist 'http://plf.zarb.org/mirrors/2010.0.i586.list'
b) pro 64 bitové systémy

- příkazy:

  • su (na požádání vepsat root heslo)
  • urpmi.removemedia -a
  • urpmi.addmedia --distrib --mirrorlist 'http://api.mandriva.com/mirrors/basic.2010.0.x86_64.list'
  • urpmi.addmedia --distrib --mirrorlist 'http://plf.zarb.org/mirrors/2010.0.x86_64.list'
- další informace:

Pomocí prvního příkazu se přihlásíte jako root, neboli jako neomezený uživatel systému, který může naprosto vše a nikdo a nic ho nehlídá, takže s ním pracujte opatrně! Pomocí druhého odstraníte původní zdroj s DVD, lepší je vždy používat internetové zdroje, protože na nich je čerstvější software. Tento krok je ale jen doporučený a výhoda je i v tom, že instalační DVD můžete tak schovat do krabičky.

Pomocí třetího a čtvrtého příkazu si přidáte již vlastní repozitáře (zdroje softwaru). Od Mandrivy 2009 jsou automaticky voleny FTP či HTTP servery, které jsou Vám nejblíže a je tedy vysoká pravděpodobnost, že z nich budete stahovat největší rychlostí.

Toto však někdy způsobuje problémy ( např. se někdy nepřepne na jiný server, pokud daný vybraný nefunguje -> nepůjde stahovat , někdy to pro změnu vybere velmi pomalý a podobně), proto je někdy lepší přepnout na jeden určitý server, o kterém víte, že je rychlý a spolehlivý.

Já mám například výborné zkušenosti s http://ftp.linux.cz ( ftp://ftp.linux.cz ), ze světových pak např. http://ftp.free.fr, ale snažím se používat především automaticky vybírané.

Jak přepnout na jeden určitý server, či jak nastavit zdroje pomocí grafického nástroje a další detailnější informace o této problematice najdete třeba zde.

2) Instalace ovládačů grafické karty

Ihned po přidání repozitářů je nejlepší nainstalovat proprietární ovládače ke grafické karty. Opět se nejedná o nic složitýho.

- postup:
  • Otevřete Ovládací centrum Mandrivy Linuxu
  • V levém menu klikněte na "Hardware"
  • Nyní vpravo vyberte "Nastavit grafický server"
  • Nyní by jste měli vidět podobné okno:


  • Klikněte na tlačítko vedle textu "Grafická karta", měl by být na něm napsaný název Vaší grafické karty, zobrazí se Vám seznam podporovaných grafických karet s předvybranou Vaší grafickou kartou. Vyberte tu svou nebo ponechte předvybranou a klikněte na OK, měli by jste být po pár sekundách dotázáni, zda-li chcete použít proprietární ovládač, samozřejmě klikněte na OK, následně by se měli stahovat balíčky s ovládači.
  • Jakmile se všechny balíčky stáhnou a nainstalují (cca 5 minut, záleží na rychlosti vašeho připojení na Internet), pak stejným způsobem vyberte i Váš monitor a rozlišení.
  • Celý postup otestujte kliknutím na tlačítko "Test", měli by jste vidět spektrum barev.
Opět v případě problémů hledejte více informací na těchto stránkách (pro NVidii, pro ATI/AMD), na které najdete i bližší postup i s obrázky a další detailnější informace.

Upozornil bych zde však na jeden problém, se kterým jsem se setkal. Mám grafickou kartu GeForce 4 MX, která mi prostě s proprietárními ovládači nešla a při každém startu operačního systému mi byla nabídnuto pouze textové přihlášení. Nakonec jsem zjistil, že to je problém starších grafických karet a řešení mého problému jsem našel zde.

Stačilo však do parametrů pro boot jádra dopsat magické slovo "nopat" a proprietární ovládače začali ihned fungovat. Abych toho docílil, musel jsem zeditovat tento soubor "/boot/grub/menu.lst" a v části "title linux" vyhledat text "vga=xyz" (xyz jsou čísla), za který jsem dopsal právě nopat.

Od této chvíle by měly proprietární ovládače normálně fungovat, musíte ale nabootovat s výchozím jádrem, není však problém dopsat "nopat" i k jinému jádru naprosto stejným postupem, jak píši výše.

3) Aktualizace systému

Po instalaci ovládačů pro grafickou kartu je dobré aktualizovat systém, což je opět velmi jednoduché.

- příkazy:

su (opět napiště root heslo na požádání)
urpmi.update -a
urpmi --auto-select --split-length 0


Prvním příkazem se přihlásíte jako root. Druhým příkazem aktualizujete databázi dostupného software z Vámi nastavených repozitářů. Posledním příkazem provedete vlastní aktualizaci.

4) Další nastavení systému

Nyní již máme nastaveny zdroje, nainstalovány ovládače na grafickou kartu a také máme aktuální systém. Nyní si tedy nastavíme další vlastnosti systému.
  • Velká procento webových stránek používá MS písma, která nejsou samozřejmě dostupná ihned v Mandrivě, ale musejí se doinstalovat. Bez těchto písem vypadá velké procento stránek jinak, než autor zamýšlel, protože se místo MS písmen použijí otevřená, která jsou určena jako náhradní.

    To by tak ani nevadilo, jenže písmo je bez MS písem velmi maličké na webových stránkách(alespoň v Opeře) a vypadá jinak, proto je nejlepší nainstalovat MS písma, což se udělá velmi jednoduše.

    Otevřete si "Ovládací centrum Mandrivy Linuxu" a v něm vyberte v levém menu možnost "Systém", v pravé části okna poté klikněte na možnost "Spravovat, přidávat a odebírat písma, včetně importu písem ze systému Windows". Nyní stačí kliknout na tlačítko "Získat písma Windows".

  • Zapnutí / Vypnutí 3D efektů

    Jednou z posledních nutných nastavení systému, které je nezávislé na zvoleném grafickém prostředí je volba, zda-li chci používat pouze základní grafické efekty, či zda-li chci použít i pokročilé grafické efekty.

    Pokud nic takového nepotřebujete a spokojíte se se základním nastaveními efekty, nemusíte nic dělat a tento bod můžete překročit.

    Ostatní teď mají na výběr ze dvou možností: Compiz či Metisse. O Compizu se více dočtete např. zde (EN, oficiální stránky) či zde (CZ, Wikipedia). O Metisse potom zde (EN, oficiální stránky) či zde (blog, CZ). Rozhodnutí, kterou možnost vybrat již nechávám na Vás, lze mezi nimi i snadno přepínat.

    Výběr se provádí přes "Ovládací centrum Mandriva Linuxu" -> "Hardware" -> "Nastavit 3D efekty grafické prostředí". Při prvním spuštění Vás to vyzve k nainstalování dalších balíčků (potvrďte to), a po nainstalování si budete moci ihned Vámi preferovanou volbu. Poté již budete vyzváni k opětovnému přihlášení, a jakmile se znovu přihlásíte (nemusíte restartovat PC), Vaše preferované efekty budou k dispozici.
Samozřejmě dostupných nastaveních je daleko více, já osobně ale více zatím, během těch pár dnů, co mám znovu Mandrivu nainstalovánu, neprováděl. Důležité je například nastavení připojení k Internetu, u mě se však o všechno stará router a nemusím nic tedy nastavovat, Mandriva se ihned připojila k Internetu již během instalace a zeptala se mě, zda-li chci během instalace provést i update systému, což jsem nechtěl, protože jsem to provedl až posléze ve fungujícím systému, s tím, že jsem během aktualizace mohl surfovat na Internetu. V počátcích ( i kdykoli jindy ) se Vám může hodit wiki českého serveru , který se věnuje právě Mandrivě.

4) Další aplikace

Nyní tedy máme už i nastavený systém a teď se vrhneme ještě na doinstalovaní vhodných aplikací.

a) video, audio

Nyní je hlavní nainstalovat vhodný přehrávač pro audio a video, případně další balíčky.

- video

Začneme videem. Jelikož používám SMPlayer, mám zjednodušenu práci, stačí nainstalovat SMPlayer, se kterým se mi další potřebné soubory nainstalují (hlavně mplayer a další potřebné balíčky). Je dobré si dát pozor na to, odkud se stahuje balíček mplayer, pokud se nestahuje z PLF repozitáře, ale z hlavního repozitáře Mandrivy, je to špatně, protože ten, co je přímo v repozitáři Mandrivy je poněkud "okleštěný" z licenčních důvodů.

Dále je potřeba ještě doinstalovat balíčky: win32-codecs a flash-plugin. win32-codecs se nachází v PLF repozitáři, který jsme si přidali v bodě 1) Přidání zdrojů. Balíčekflash-plugin se však ve standardních repozitářích nenachází, musíme jej stáhnout ze stránek výrobce.

Dále pak jsem si ještě nainstaloval Handbrake 0.94, ten najdete buď v Peťošově repozitáři (32 bit verze) či v MIBu (64 bit. verze).

Kvůli TV kartě jsem nainstaloval Kaffeine.

- audio

U audia je ještě vše jednodušší, stačí nainstalovat Audacious (ten je v repozitáři) a gnome-mplayer (plugin pro přehrávání internetového videa a audia). Nic dalšího již nepoužívám (zatím).

b) další software

Dále, již jen ve stručnosti jsem doinstaloval ještě tento software:

(S)...ze stránek výrobce software, (R)...z oficiálního repozitáře, RV...repozitář výrobce

Opera (S), Pidgin (R), Google Chrome (RV), JDownloader(S), NetBeans(S),phpMyAdmin(S),MySQL(R).

Toť vše. Výše uvedené je tedy vše, co jsem ihned po instalaci Mandrivy udělal. Ač se to možná zdá jako komplikovaný proces, je to jednoduché a vše se dá zvládnout do hodinky, maximálně dvou, záleží na rychlosti připojení. Samozřejmě každý uživatel má jiný počítač a jiné požadavky, a tak u něj mohou vypadat první kroky jinak. Výše uvedené je tak vhodné především pro začátečníky, kteří ještě pořádně nevědí co a jak. Snad jsem na nic nezapomněl, pokud náhodou ano, zmiňte se v diskuzi pod článkem, děkuji. ;)


5 komentářů:

  1. Pěkné,
    Snad jen poznámka že se lze obejít i bez konzole. Přeci jenom tohle není vyloženě parketa pro začátečníka. Mám dobré zkušenosti s totto stránkou :
    http://easyurpmi.zarb.org/

    OdpovědětVymazat
  2. jsem rád že se článek opět líbí.

    Ty příkazy stačí pouze zkopírovat do konzole, triviální...myslím si osobně, že tohle je opravdu jednodušší než popisovat, co má na těch stránkách dělat a podobně ;)

    OdpovědětVymazat
  3. mám problém s nastavením oprávnění pro cokoliv. Chtěl jsem povolit připojení disku abych po každeém mountu nemusel zadávat heslo. Dám tam tedy udělit a má vyskočit dialog pro heslo ale nic. Tláčítko udělit jen blikne a to je vše. Oprávnění mi nejede

    OdpovědětVymazat
  4. zkusil bych to vyřešit pomocí instalace balíčku ntfs-config. Nainstalovanou aplikaci spusťte příkazem ntfs-config jako root, zatržením vyberte disky, které chcete, aby se automaticky připojovali. Vše nakonec uložte a restartujte systém, po startu by se Vámi vybrané disky již měli sami připojit :)

    OdpovědětVymazat
  5. jo a seznam disků najdete rozkliknutím možnosti "Pokročilá nastavení"

    OdpovědětVymazat