6. července 2012

Jak si vytvořit vlastní hotspot pomocí obyčejného notebooku

Potřebujete připojit váš telefon k Internetu a nemáte přístup k žádné wifi síti ani nechcete platit předražené mobilní připojení?

Podobný problém jsem řešil sám, měl jsem k dispozici pouze notebook připojený k Internetu pomocí pevného připojení, potřeboval jsem připojit mobil k Internetu, žádná WIFI poblíž a aktivace mobilního připojení nepřicházela v úvahu - čeští mobilní operátoři jsou jedni z nejdražších na světě a nechci a nebudu je v tom podporovat, pokud to nebude opravdu nutné.

Stačila chvíle "googlení" a našel jsem na svůj problém řešení - Connectify. Jedná se o aplikaci, která za pomocí  WIFI karty, kterou máte v notebooku, vytvoří novou WIFI síť, přes kterou budete moci připojit mobilní telefon k Internetu. WIFI síť si můžete samozřejmě nakonfigurovat dle vašich přání a to i v případě, že budete používat neplacenou verzi, zde se ale již musíte smířit s několika omezeními, které ale nejsou pro náš účel nijak zásadní.

I se zdarma dostupnou verzí (časově neomezenou - jedná se freeware) tak budete moci vytvořit vlastní wifi síť, který bude zabezpečena pomocí WPA2-PSK, a na kterou se vám jen tak někdo neoprávněný nepřipojí.  Potřebujete k tomu pouze notebook s WIFI a LAN kartou a Windows 7 (na starších OS nefunguje), po klasické instalaci je nutné restartovat počítač, jinak nebude možné vytvořit hotspot.

Po restartu systému se zobrazí vedle hodin nová ikonka, pomocí které budete moci spustit aplikaci a provádět některé další činnosti. Níže si ukážeme to nejpodstatnější - jak vytvořit nový hotspot a jak jej ukončit.

Hlavní okno programu zobrazíte např. kliknutím pravého tlačítka myši na ikonku Connectify a vybráním možnosti "Show Connectify", poté se zobrazí hlavní okno programu, které si můžete prohlédnout níže:

Hlavní okno Connectify s ukázkou nastavení...


Poté stačí pouze vyplnit požadované údaje. Jak již bylo zmíněno výše, zdarma dostupná verze má některá omezení, kdy nejviditelnější z nich je, že jméno sítě bohužel musí začínat "Connectify -", ostatní omezení pravděpodobně běžného domácího uživatele nemusejí příliš zajímat. Hlavní je, aby bylo správně vybrán typ šifrování - WPA2.

Ostatní položky jsou dobře pochopitelné. Nejprve je nutné vepsat jméno WIFI sítě a její heslo. Dále pak vybrat rozhraní (síťovou kartu), na kterém máte připojení na Internet. Poté rozhraní (WIFI kartu), které chcete použít pro vytvoření WIFI sítě. Nakonec stačí kliknout na tlačítko "Start Hotspot", pomocí kterého vytvoříte novou WIFI síť.

Jakmile se vytvoří nová WIFI síť, tak již nic nebrání tomu, aby ji mohl použít mobilní telefon pro připojení na Internet. WIFI síť zrušíte pomocí kliknutí na tlačítko "Stop Hotspot". Tímto si vytvoříte vlastní WIFI síť na pár kliknutí myši s minimálním úsilí a s minimálními náklady. 

Samozřejmě tímto způsobem nikdo nebude pravděpodobně provozovat klasický hotspot, který by měl běžet neustále, ale např. pro připojení mobilního telefonu k Internetu na určitou dobu je toto optimální řešení, samozřejmě za předpokladu, že se nemůžete připojit na již existující WIFI síť a nechcete platit mobilním operátorům předražené mobilní připojení na Internet.

Žádné komentáře:

Okomentovat