21. června 2014

Způsobí Google Movies v ČR revoluci?

Jak asi již víte, v pátek 20. června, v poslední den jara 2014, spustil v České republice konečně Google Movies, které jsou tak aktuálně k dispozici v mnoha zemích a jsou nejdostupnější placenou službou Google Play hned po prodeji aplikací pro Android.

Myšlenka Google Movies (mít kdekoli, kdykoli a na čemkoli (co podporuje Google Play) k dispozici své filmy) mě od prvopočátku velmi zaujala a na Google Movies jsem se osobně těšil více jak na Google Music (obdobná služba s hudbou).

Když jsem si ale v pátek prohlídnul a vyzkoušel, byl jsem však spíše zklamaný. Většina filmů si lze buď vypůjčit (v SD nebo HD verzi) nebo rovnou koupit, avšak ceny jsou přehnané. Půjčovné jednoho filmu se může vyšplhat i přes 100 Kč a koupě jednoho filmu může být i 4* dražší.

Tohle však není pravděpodobně chybou Google, ale CZ distributorů, kteří nepochopily potenciál dané služby a nasadily ceny příliš vysoko.  Bohužel si (opět) neuvědomují, že film za 20-49 kč se bude lépe půjčovat jak film za 2,5* větší cenu. A také si bohužel neuvědomují, že 20-49 Kč je lepších než 0 Kč z pirátského úložiště.

Dalším problémem je fakt, že na rozdíl od Google Music, není pro Movies "All access" režim, tedy přístup do kompletní sbírky filmů za měsíční paušál (hodně mi to připomíná např. placenou TV). Tohle ale Google vůbec nepodporuje a nejedná se tak o problém CZ verze služby.

Dalším problémem je i nedostatek filmů s alespoň s CZ titulkami (osobně ale nepotřebuji více, tedy dabing), pevně věřím, že se jedná jen o "rozjezdový" problém.

V rámci vyzkoušení služby jsem si za 9,9 Kč zakoupil film "Oko bere", na mobilu fungovalo hned vše správně, v prohlížeči se však vyskytly různé problémy a přehrávání jsem zprovoznil až dnes ráno, asi se tak jednalo jen o další rozjezdový problém.

Zatímco Google Music je dle mého názoru v ČR poměrně populární (právě díky podpory All access režimu), Google Movies toto zatím asi nečeká. Mohou za to vysoké ceny (způsobené pravděpodobně CZ distributory) a zatím malý počet filmů s CZ podporou.

V Google Movies tak vidím hlavně vizi do budoucna, kdy bude existovat All access režim a zákazník se bude moci dívat na své oblíbené filmy kdekoli a kdykoli a hlavně zcela legálně.

Příchod Google Movies předznamenává i další věc - brzký příchod Google Devices do ČR, tedy nákup Nexus zařízení přímo přes Google Play. Osobně si totiž myslím, že už to nemůže dlouho trvat a do vánoc 2014 se i k nám tato možnost dostane, ale nechme se překvapit.

PS: Pokud chcete být informováni o výhodných akcích v Google Movies, můžete sledovat tuto Google+ komunitu.


Žádné komentáře:

Okomentovat