8. prosince 2012

Jak nainstalovat firmware B948

Jak již možná víte, před pár dny Huawei vydal nový firmware, tentokrát s označením B948, který je sice určen pro Huawei Ascend G300, ale jen pro zákazníky ze Singapuru. OTA aktualizace se tedy u nás nedočkáte, ale není problém tento firmware nainstalovat ručně (samozřejmě firmware obsahuje českou lokalizaci) a dnes si ukážeme jak.

Současný stav

Před pár dny, přesněji 28. listopadu 2012, prakticky sjednotil firmwary pro brandované (tzn. Vodafone verze) i nebrandované verze tohoto telefonu. Brandované telefony mají již delší dobu firmware B937, nebrandované modely pak získali firmware B935. Obě verze telefonu tak již mají firmware s ICS.

Proč instalovat tento firmware?

Jednoznačným důvodem je kvalita firmware s ICS. Nemůžu sice posuzovat firmware pro nebrandovanou verzi telefonu, ale verze pro brandovaný telefon se nepovedla, a to hlavně co se týče výkonu a vyladěnosti. Na českém android fóru se o tomto firmwaru začalo diskutovat, poté jsem založil speciální téma pro diskuzi ohledně tohoto firmwaru, a tak jsem se nakonec rozhodl jej vyzkoušet - a zatím jsem velmi spokojený.

Druhým důvodem je, že instalací tohoto firmwaru se zbavíte aplikací od Vodafone, které u nás stejně nelze pravděpodobně použít a v neposlední řadě se zbavíte i poměrně nepěkného startovacího loga. Poslední věta je samozřejmě určena pouze pro majitele brandované verze, majité nebrandované verze nic z toho ve svých telefonech nikdy neměli.

Co potřebuji?

Instalace aktualizace je jednoduchá, ale při instalaci se vám smažou všechny data z integrované paměti, takže je nutné s tímto počítat a zálohovat si vše co potřebujete. K tomu je ideální aplikace, kterou najdete ve svém telefonu a jmenuje se AllBackup, případně česky Zálohovat vše. Postup, jak zálohovat svůj telefon jsem popisoval již ve svém dřívějším článku.

Dále pak potřebujete samozřejmě aktualizační balíček obsahující tento firmware a také balíček pro přechod z ICS na GB, ale ten využijeme jen z části.

Instalace

Ještě před začátkem vás musím upozornit, že tento firmware není oficiálně určený pro náš trh, proto byste mohli mít případně problémy při reklamaci telefonu. Vše co je níže uvedeno děláte na vlastní zodpovědnost. Zatím nebyl ověřen žádný jednoduchý způsob, jak se vrátit zpět na GB. Se svými problémy se můžete poradit buď přímo pod tímto článkem nebo na českém fóru o Androidu. Tento návod je určen pro uživatelé, kteří již mají nainstalován firmware B937 a v jiném případě nemusí tento návod fungovat správně.

Vlastní instalace pak spočívá ve dvou větších krocích. Nejprve však ještě oba stažené archívy rozbalte na vámi určené místo na disku vašeho počítače a případně si přečtěte přiložené PDF soubory.

1) Instalace middle package z balíčku pro přechod na GB

Prvním krokem je instalace tzv. middle package z balíčku pro přechod na GB, který najdete v adresáři "Middle Package for Vodafone", který vám vznikl rozbalením výše uvedeného balíčku.

Prvním krokem tak je zkopírovat výše uvedený update.app (má velikost cca 1 kB) na paměťovou kartu ve vašem telefonu do složky dload. Poté nezapomeňte odpojit mobil od počítače a přesvědčit se, že máte plně nabitou baterii. Pokud neprovedete vše správně, jak je napsáno ve výše, aktualizace nebude možná. Po zkopírování souboru stačí provést vlastní aktualizaci, při které se vám sám telefon restartuje a při restartu provede aktualizaci. Aktualizaci zahájíte klasickým způsobem Nastavení => Úložiště => Aktualizace softwaru => Aktualizace karty SD => Potvrdit (zde můžete ještě před zahájením aktualizace provést zálohu dat v telefonu).

Aktualizace je v tomto bodu velmi rychlá. Po restartu mobilního telefonu můžete pokračovat v dalším kroku. V této chvíli ještě budete mít stále nainstalovaný původní firmware.

2) Instalace aktualizace

Opět připojte telefon k počítači a do složky dload na externí kartě v mobilním telefonu tentokrát nakopírujte update.app soubor, který se nachází v adresáři dload, který vám vznikl rozbalením aktualizačního balíčku. Ten má po rozbalení velikost 608 MB. Po nakopírování na externí kartu v telefonu opět proveďte aktualizaci stejným postupem, jak je napsáno výše.

Nyní se vám opět restartuje telefon a následně bude provedena instalace aktualizace. Během instalace se vám již vymaže původní obsah telefonu. Instalace je již časově náročnější, ale měla by být provedena během 10 minut.

Posledním krokem je instalace posledního souboru. Při této aktualizaci se vám nainstalují doplňkové aplikace. Pro jejich aktualizaci stačí nakopírovat update.app soubor do telefonu, tentokrát ze složky cust_dload, která vám vznikla při rozbalení aktualizačního balíčku. Tento soubor tak nakopírujte na externí paměťovou kartu v telefonu do složky dload. Opět nezapomeňte odpojit telefon od počítače. Naposledy proveďte aktualizaci stejným způsobem, jako je popsán výše.

Po následném restartu telefonu a instalaci aktualizace již máte telefon připraven k prvnímu nastavení a obnovení dat pomocí dříve vytvořené zálohy. O svých zkušenostech s tímto firmwarem se s vámi podělím v dalším článku.

Zatím jsem s tímto firmwarem velmi spokojen a hodnotím jej daleko lépe, než B937, protože nový firmware odstraňuje největší problémy předchozího firmwaru - a to hlavně nevyladěnost, špatnou rychlost a velikost volné operační paměti.


40 komentářů:

  1. Dobry den, mam otazku.Potrebuju k tomuhle udelat root telefonu nebo ne? Nevsim jsem si ze by jste o nem neco psal tak me to trosku mate.

    OdpovědětVymazat
  2. To jsem rad, moc dekuji. A jeste me neco napadlo, kdyby mi to nevyhovovalo mohl bych prejit zpatky na GB pomoci oficialniho downgrade ze stranek huawei nebo by to neslo? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To nemám vyzkoušeno. Na fóru se to zatím řeší. Myslím si, že to ale nebude ani potřeba. Je důležité to zvážit.

      Vymazat
    2. Raději jsem to připsal do článku :)

      Vymazat
  3. Dobře ještě jednou moc děkuji, dost jste mi pomohl. Hned zítra na to skočím a snad vyřeším už ten problém s RAMkou :D.

    OdpovědětVymazat
  4. Raději ještě počkejte.Ten zpětný přechod má mnohá úskalí a je to dost náročné.A výsledek nejistý

    OdpovědětVymazat
  5. Jsem se na android foru docetl ze o to jak to s tim vypada atp. napisete clanek tak na to si opravdu pockam. Samozrejme s tim nespechejte porad lepsi o 2 mesice pozdeji a poradne nez neco odflaknuteho :). Zatim se mi vase clanky moc libily a pomohly mi tak at to tak zustane :D. Jeste bych chtel poprosit jestli by v tom clanku mohla byt nejaka informace ohledne vytezi RAMky. Semtam si totiz nakou tu narocnejsi hru zahraju napr. GTA, Dungeon Hunter 2 aj. Tyto hry by podle fora meli jit na G300 ale s B937 mi padali i mene narocne, dokonce i prohlizec mi sem tam spadne. Dekuji, vas staly navstevnik blogu ;)

    OdpovědětVymazat
  6. Tak prohlížeč mě zatím nespadl ani jednou.A i po běžném používání je romka stále stabilní.Filmy fungujou naprosto v pohodě.Ale hry výše popsané se pokusím otestovat.

    OdpovědětVymazat
  7. Děkuju, to by jste moc hodný :).

    OdpovědětVymazat
  8. Mám dotaz.. zkusil jsem to dle návodu (z firmware B937F Vodafone) a v druhém kroku při instalace velkého balíku update.app z B948 se to kouslo před koncem a nechce to dál. Co tím? Vyndávat baterku se mi přiliš nechce... Dík za radu. Zkusim se zeptat i na androidforum. Martin

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hlavně nic nedělat, zkusit to nechat doběhnout. Ten druhý krok chvíli trvá, cca 10 minut.

      Vymazat
  9. Nejdřív si uvědom,že cesta zpět je velice obtížná.Jinak nejdřív nainstalovat Ten velkej balí a až potom ten malej Ondra

    OdpovědětVymazat
  10. njn 10min je uz 45min... ale tlfn asi neco dela protoze je v horni casti teplej :)

    OdpovědětVymazat
  11. Tak DOBRÝ asi to byla nějaká kravina. Po vyndání baterky a zapnutí mi opět naskočila úžasně růžová čárečka (byť bez okolního textu) a pomalinku to doběhlo a nainstalovalo se to. Sice cisty android bez listy ale to se dodela. Takze diky za podporu vsem. Mimochodem flashoval jsem uz na WM6 - 6.5 a tyhle nervy a zádrhele jsou celkem bezne. Nenechte se odradit Jeste jednou diky, Martin

    OdpovědětVymazat
  12. Kterou lištu má anonymní na mysli? Já myslel, že čistý android = dobrý android?

    OdpovědětVymazat
  13. :) Anonymní má na mysli takovou lištičku, která umožní zapnout WIFI, BT, GPS atd. a ta lištička se vysouvá(la) spolu s notifikacemi ze shora.. Nevim, zda je to lišta Android standard nebo VF či Huawei fíčůra. Jinak čistý android = dobrý android -> v B948 mi chybí červené a zelené kolečko, do kterého se šoupe sluchátko při vyzvánění. Ale i tak to funguje.

    OdpovědětVymazat
  14. Jo tuhle skvělou lištu má anonymní na mysli, tak ta by mi scházela, jen jsem myslel, že je androidí od přírody, i můj SGN 10.1 jí má taky a docela podobnou jako Huawei... A co se teda šoupe, když příjmáš hovor?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak oprava, zelené a červené kolečka JSOU, jen se zobrazují až při šoupání, nenaskočí hned. Takže tak je to vlastně správně.

      Vymazat
  15. Ja jsem se koukal na androidforum a tam se pise ze kdyz si to zazalohujem tak muzem tu listu dostat z5, ale pres titanium backup a potrebujeme timpadem i root, jde to i bez toho?

    OdpovědětVymazat
  16. Ahoj. Nějaké další informace o této rom najdete tady:

    http://www.g300.cz/viewtopic.php?f=4&t=145

    OdpovědětVymazat
  17. Dobrý den
    je v nové verzi dostupná synchronizace Picasa Web Albums? V 937 mi to citelně chybělo a byl to jeden z důvodů návratu na GB. Děkuji moc za odpověď. Karel V.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jak se to dělá v GB? Ani jsem o této možnosti nevěděl...zkusím to tu podobnou cestou, jako v GB najít...

      Vymazat
    2. Nastavení - Synchronizace - a pak pod konkrétním Google účtem je kromě jiného také možnost Synchronizace Picassa Web Albums (tedy alba fotek z google+). Používám to z důvodu, abych alba na svém gmail účtu mohl nasdílet pro prohlížení na telefonu ženy.

      Vymazat
  18. Picasa byla v nabídce menu když si člověk dal sdílet fotky v Galerii - koukám na synův G300, který se nechal GB kvůli hrám. Ale v galerii na ICS 937F ji vidím taky (ve Scaladu také)...?

    OdpovědětVymazat
  19. Je možné u Huawei G 300 hlasové ovládání - vytáčení kontaktů např. přes bluetoot při jízdě v autě ?

    OdpovědětVymazat
  20. Supr deluxe, funguje to jako po másle, doporučuji všem !

    OdpovědětVymazat
  21. Jak provedu obnovu zálohovaných dat ?
    Dále jsem si zálohoval data pomocí app AllBackup, ale ta již v nové ramce není :((

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám firmware B952 což je dost podobné. Hned po nainstalování nového firmwaru se mi tam objevila aplikace appinstaller kde jsem měl možnost znovu nainstalovat AllBackup

      Vymazat
  22. Díky za info.
    Už jsem APP k instalaci našel (zde - http://androidforum.cz/post478607.html#p478607)

    OdpovědětVymazat
  23. Lze se nejakym zpusobem zbavit vyhledavaci listy Google v launcheru ?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nelze. Jediným řešením je instalace jakéhokoli jiného launcheru z Google Play...

      Vymazat
    2. Da sa to. Staci ju zakazat v sprave aplikacii. Akurat je to zvlastne lebo tam ostane prazdne miesto.

      Vymazat
  24. Poradí mi dobrá duše, jak provést ROOT s touto ROMkou?

    Děkuji moc.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vše se dozvíš zde:

      http://huaweig300.com/huawei-g300-install-a-custom-jelly-bean-ics-rom-from-scratch/root/

      Vymazat
    2. Děkuji moc, ses zlatej ;-)

      Vymazat
  25. Pekny clanek:-)

    http://minihry007.cz/index.php?a=271

    OdpovědětVymazat
  26. Moc díky za návod, aktualizaci na FW B948 jsem provedl v pořádku, mám teď ale jeden problém, a sice nemohu obnovit zálohovaná data. Aplikace "Zálohovat vše" není v seznamu a po kliknutí na AppInstaller se mi tato aplikace sice nabídne k instalaci, ale dojde k selhání, důvod neznámý. Instalaci z cizích zdrojů mám povolenou. Nemám teď jak obnovit svoje data do telefonu, a popravdě nevím co s tím. Máte nějakou radu prosím? Moc děkuji. Filip

    OdpovědětVymazat
  27. ahoj, muzete mi nekdo poradit?
    Mel jsem Ascend G300 a byl jsem moc spokojeny s klavesnici, po reklamaci(zustal na uvodnim logu) jsem si vybral HTC desire X a chtel bych tam stejny zpusob psani, da se to nejak udelat, protoze klavesnice htc je dost nesikovna. Moc mi ten telefon nesedi. Huawei jsem mel porad v rukach, tenhle lezi ve futrale a v rezimu letadlo. Lubos

    OdpovědětVymazat