8. června 2014

Dva týdny s KitKatem

Ve středu 4. června to byly dva týdny, co jsem si formou OTA aktualizace nainstaloval na svou LG L9 II novou verzi operačního systému Android - KitKat. Dnešní článek bude tedy shrnovat tyto dva týdny jak z pozitivního, tak negativního pohledu, zmíním se i o stavu ihned po aktualizaci a o stavu aktuálním. Taktéž se pokusím poradit, jak vylepšit chod operačního systému po aktualizaci.

a) Aktualizace a první minuty po ni

Aktualizaci jsem nainstaloval 21. května tohoto roku (formou standardní OTA aktualizace), instalace probíhala v pořádku a vyžádala si tuším dva restarty a do půl hodinky bylo hotovo i se stažením aktualizačního balíčku.

Aktualizace byla dostupná daleko dříve, nejprve se objevila aktualizace pro verzi zakoupenou u operátora T-Mobile, poměrně dlouho poté byla dostupná aktualizace i pro verzi z volného prodeje, ale jen přes software LG. Ten však neumožňoval díky vnitřní chybě provést aktualizaci na českých Windows a já tak musel čekat další dobu, až se aktualizace pro můj mobil objeví formou OTA aktualizace.

První minuty s KitKatem však byly rozpačité, protože systém nebyl zrovna plynulý (ve srovnání s JB). Bohužel nepomohl i několika násobný restart zařízení a musel jsem pro jeho plynulejší chod provést několik kroků.

b) Ladíme KitKat

Ještě než začnete číst následující řádky, rád bych napsal, že vše děláte na vlastní uvážení, a pokud nemáte žádné problémy s KitKatem, není potřeba nic z níže uvedeného v tomto bodu, dělat. Níže uvedené v tomto bodu slouží jen pro ty, co by rádi zrychlily chod systému.

Jako první věc mě napadlo přepnutí běhového prostředí na KitKat pomocí patřičné volby v nastavení pro vývojáře (základní informace o běhových prostředí se dočtete např. zde). Abychom však vůbec tuto položku viděli v menu zařízení, je potřeba ji aktivovat pomocí několikanásobného kliknutí na "Číslo sestavení" v menu "Softwarové informace", které najdete v "Info o telefonu".

Pokud na tuto položku tedy několikrát kliknete, pak se vám v hlavním menu telefonu zobrazí nabídka "Možnosti vývojáře". Zde se nachází možnost, poměrně špatně přeložená do češtiny, "Vyberte dobu chodu". Jako výchozí nastavení je "Použít protokol Dalvik", na výběr pak je i možnost "Použít protokol ART", což je i jedna z novinek v KitKatu. Vybal jsem tedy ART a volbu potvrdil, čímž se mobil restartoval a následně při startu aktualizoval všechny aplikace v telefonu, což si vyžádalo asi 20 minut času, samozřejmě záleží na počtu vašich aplikací.

Toto nastavení jsem používal prakticky po celou dobu, až asi před dvěma dny jsem jej přepnul zpět na Dalvik, protože mi začala hodně padat hra The Simpsons: Tapped out. Padání hry sice nebylo tak časté, ale i po přepnutí běhového prostředí mi hra několikrát spadla. Na vině tak pravděpodobně není běhové prostředí, ale nějaká chyba ve hře, která byla náchylnější na ART. Běhové prostředí jsem již však zpět nepřepnul a zkouším používat i nadále Dalvik.

Jako další krok po přepnutí běhového prostředí jsem vymazal dlouho nepoužívané aplikace. Systémových aplikací, tedy těch, které jsou předinstalovány v telefonu a nelze je standardním způsobem odinstaloval, jsem deaktivoval (vypnul) 20, mezi kterými byly např. Google Disk, Hudba, Internetový prohlížeč, Knihy Google nebo např. Kalkulačka.

Jako poslední krok, který jsem provedl až nedávno je aktivace možnosti "Vynutit renderování přes GPU", tuto možnost opět najdete v nastavení pro vývojáře. Za následek by tato možnost měla mít zrychlení spouštění a vykreslování aplikací, negativním jevem je pak údajně zvýšená spotřeba energie. Ještě je dobré ověřit, že ve stejném menu máte deaktivovány různé animace (např. "Změna velikosti animace okna" je nastaveno na "Vypnout animace").

To je z ladění vše. Díky těmto krokům tak mám KK přibližně stejně plynulý jako JB.

c) Klady aktualizace

Největším kladem samozřejmě je aktualizace na nejnovější sestavení Androidu. Až před pár dny Google představil jemně novější Android 4.4.3, což je již jen drobná aktualizace "našeho" Androidu 4.4.2. Jelikož L9 II přeskočil hned 2 větší vydání Androidu (4.2,4.3), obsahuje tak poměrně spoustu nového. Bude tak nejlepší, když si nejprve přečtete podrobnější recenze všech těchto vydání na jiných serverech, např. Android 4.4, Android 4.3 a Android 4.2 (1. díl, 2. díl). Samozřejmě ne všechny novinky se museli dostat i do "našeho" KitKatu, jednak mohly být určeny jen pro modely Nexus (např. nový launcher v KitKatu), nebo je mohl vyřadit i LG. Níže se z pochopitelných důvodů již zmíním jen o tom, co mi udělalo největší radost.

Největší radost mi paradoxně udělala prakticky drobnost - když poslouchám hudbu pomocí Google Music, můžu ji ovládat i na uzamknutém zařízení, což nebylo v JB možné. Dále jsem rád, že lze konečně skrýt, dle mého názoru, velmi otravnou lištu "QSlide", kterou jsem nikdy prakticky nevyužil.

Po instalaci KK jsem si všiml, že se mi rychleji aktualizují i některé systémové aplikace, třeba "Obchod Play".

Dalším příjemným bonusem je nová verze LG klávesnice. Díky funkci "Rozpůlení klávesnice" (najdete v nastavení klávesnice) se mi daleko pohodlněji na klávesnici píše. Klávesy nejsou po celé šířce, ale jsou uzpůsobeny tak, aby všechny klávesy byly dobře dostupné palcům. V původním rozložení byly pro palce některé písmena hůře dostupná.

V praxi to vypadá přibližně takto:

"Rozpůlená" klávesnice (nejedná se o můj screenshot, nalezen na fony.sk)

Celá nástavba LG byla po vzhledové stránce mírně upravena, bohužel s odstupem času již nedokáži říct, co bylo již v JB a co je až v KK, člověk si rychle zvyká a zapomíná na staré :).

Některé novinky zatím nevyužívám (např. widgety na uzamykací obrazovce, Google Now...), pro Google Now nemám využití, a totéž vlastně platí prakticky i pro widgety na uzamykací obrazovce (přijde mi jednodušší odemknout zařízení a danou věc vyřídit zde). Pevně věřím, že časem začnu i tyto novinky více používat.

Poslední výhodou je pak vylepšená aplikační podpora. Dnes sice existuje stále málo aplikací, které fungují jen na KitKatu, ale s přihlédnutím, že tento mobil budu pravděpodobně ještě používat dva roky se jedná o dobrý základ. Protože za rok tu budou třeba další dvě verze Androidu a nepočítám, že by LG plánovalo jejich nasazení pro tento telefon. A v té době třeba bude aplikací pouze pro KK a novější již daleko více, uvidíme.

d) Negativa aktualizace

Negativ KitKat aktualizace je méně, ale jsou poměrně zásadní.

1) Omezení přístupu na "sekundární úložiště", tedy na SD karty

Po aktualizaci na KitKat již není prakticky možné pracovat se soubory na SD kartě (krom čtení samozřejmě) pomocí nainstalovaných aplikací. Výjimku mají jen aplikace systémové, tedy systémový správce souborů, který je naštěstí poměrně vydařený, ač tedy není dvou panelový alá Total Commander.

Příklady:

- lze sledovat film z SD karty pomocí libovolné aplikace z Google Play
- lze kopírovat data mezi paměťmi (interní a SD karta) pomocí systémového správce souborů
- lze fotit na SD kartu pomocí systémového fotoaparátu
- některé aplikace musí být aktualizovány výrobcem, např. navigace a ukládání mapových podkladů na SD kartu, např. TomTom navigace má již aktualizovanou verzi podporující KitKat. Bez této aktualizace lze mapy ukládat jen do interní paměti, viz část "Novinky" na Google Play stránce této aplikace.

- nelze kopírovat, vytvářet, měnit soubory pomocí libovolné aplikace z Google Play, např. Total Commanderu

Přiznám se, že tímto omezením mě Google opravdu hodně naštval. Dlouho jsem uvažoval, zda do aktualizace jít, nakonec jsem telefon zaktualizoval a dané omezení mi vlastně v ničem moc nebrání (s daty na SD kartě pracuji většinou v NB s připojeným mobilem - zde žádná omezení, zdá se, nejsou). Souhlasím ale, že jiný uživatel může mluvit jinak a může to být velmi zásadní problém pro něj. Myslím si, že podobný diktát by v dnešní době neměl být.

Kdybych to měl přirovnat např. k PC, je to něco podobného, jako kdyby nám Microsoft zablokoval pořádnou práci  s externím diskem (tedy by byl disk jen pro čtení) a povolil ji nám ji jen při použití správce souborů ve Windows. A bez Total Commanderu si už svou práci ve Windows nedokážu představit (na rozdíl od mobilu).

Naštěstí i v tomto případě vše řeší případný root, jelikož ale zatím neexistuje ověřený způsob rootu Androidu 4.4 v našem telefonu, je nutné telefon "rootnout" již v JB a nahrát KK pomocí CUSTOM ROM.

2) "Porodní bolesti" po aplikaci aktualizace

Tento bod prosím berte s rezervou, telefon jsem nepřepnul do továrního nastavení, pokud bych tak udělal, možná by žádné "porodní bolesti" po aplikaci aktualizace nebyly.

Jak jsem již zmínil výše, první minuty po aktualizaci nebyly právě růžové, chod zařízení nebyl ideální a pomohlo až to, co zmiňuji v bodě b ("Ladíme KitKat") výše.

Obecné řešení tohoto problému je po aktualizaci ihned přepnout zařízení do továrního nastavení, čímž sice přijdete o data, ale zařízení by mělo být v ideální kondici.

e) Závěr aneb aktualizoval bych znova?

Jednoslovně: Ano.

Omezení práce s SD kartou v KitKatu je sice velmi silné, mě osobně ale nevadí. U mě převládají opět pozitiva a s negativy se učím žít, stejně jako jsem se naučil žít s negativy telefonu samotného, viz předchozí  třidílný článek.

PS: Pokud máte jakýkoli problém s telefonem, můžete dát vědět do diskuze pod článkem nebo napište do české Google+ komunity.

Žádné komentáře:

Okomentovat