13. července 2014

Jak vyřešit problém s padajícím Doom 3: BFG edition (Steam edice)

Nedávno jsem si na Steamu pořídil v akci (na Aukro.cz) DOOM 3: BFG edition. Při hraní této hry jsem se opět přesvědčil, že ATI prostě nemá dobré ovládače - hra mi totiž při načítání libovolné uložené hry neustále padala. A zprvu jsem ani ovládače nepokládal jako zdroj problému.

a) Příznaky

Hra zprvu funguje (Doom 3 z BFG edice), při kliknutí na "New Game" se spustí úvodní video, poté hráč může klasicky hrát. První problém nastává, až jakmile hru vypne a pokusí se po opětovném spuštění hry načíst dříve uloženou hru. V té chvíli dojde k pádu aplikace, zobrazí šedá obrazovka a po několika sekundách se zobrazí klasické hlášení, že došlo k pádu aplikace a nakonec se uživatel dostane na plochu.

Multiplayer může, ale i nemusí fungovat, a problém je pak společný s problémem v singleplayeru.

b) Řešení

Řešení jsou dvě. Nejprve fungovalo pouhé zahájení libovolné multiplayer hry, rychlé ukončení a load hry ze singleplayeru. Avšak toto řešení se ukázalo pouze jako dočasné a nakonec mi začal i multiplayer havarovat přesně tak jako singleplayer.

Druhým řešením je použití jednoho DLL souboru ze starších ovládačů ATI. Soubor se jmenuje atioglxx.dll,je nutné jej nejprve vygenerovat ze zdrojového souboru, který navíc musí pocházet z ovládačů 13.3 nebo starších (tedy 13.2, ...), novější ovládače mají již nekompatibilní knihovnu.

Postup:

1. Stažení starších ovládačů ze stránek ATI, osobně jsem použil verzi 13.1, které najdete zde.

2. Stažený ovládač spusťte a nechte jej rozbalit do uvedeného umístění, po rozbalení můžete spuštěný instalátor předčasně ukončit.

3. V lokaci, do které jste nechali rozbalit soubory, byste měli v podadresáři "Support\13-1_vista_win7_win8_64_dd_ccc_whql\Packages\Drivers\Display\W86A_INF\B151068\" najít soubor "atioglxx.dl_", soubor si překopírujte např. na plochu nebo do jiného adresáře.

4. Soubor je nutné rozbalit pomocí příkazové řádky Windows. Proto si ji otevřete (WIN+R => cmd), přejděte do adresáře se zkopírovaným souborem a v něm proveďte následující příkaz: "EXPAND ATIOGLXX.DL_ ATIOGLXX.DLL".

5.Ve stejném adresáři vám vznikne DLL soubor, který je potřeba nakopírovat do adresáře se hrou. Hra se instaluje mezi ostatní Steam hry. Pokud jste neměli lokaci, hry se nacházejí v adresáři "C:\Program Filles (x86)\Steam\SteamApps\common\DOOM 3 BFG Edition". V tomto adresáři by se měl nacházet i EXE soubor hry a do tohoto adresáře je potřeba nakopírovat vygenerovaný DLL soubor.

Alternativní postup

Jako alternativní postup je pak použití mnou vygenerované DLL knihovny, tu stačí nakopírovat dle bodu 5 předchozího návodu. Nezodpovídám za případné problémy na vašem PC, knihovna nemusí fungovat. Soubor můžete stáhnout zde.

c) Závěr

Pokud se vám vše podaří, hra by měla správně fungovat a již by nemělo docházet k pádům.

Zdroj: zde

1 komentář:

  1. Fakt super :) po půl roce zoufání mi to konečně jede ;-) díky moc :)

    OdpovědětVymazat