26. dubna 2014

Měsíc s LG L9 II, díl třetí - negativa a závěr

S LG L9 II jsem již prakticky 1/4 roku. V dnešním posledním díle této série článků se tak zmíním hlavně o záporech tohoto zařízení a vše se pokusím shrnout v závěru.

a) Zápory

- hardwarové zápory

LG L9 II má samozřejmě i několik záporů. Jako první bych zmínil fakt, že po asi měsíci používání začal při stisku na jednom konkrétním místě vrzat. Mezi krytem a tělem přístroje se vytvořila cca milimetrová mezera. Naštěstí se nejedná o nic zásadního a při běžném používání si toho člověk ani nevšimne.

Daleko více mě však mrzí hlasitý reproduktor, který sice vypadá, dle mého názoru, velmi pěkně, avšak jeho umístění je velmi špatné při poloze zařízení na šířku. Při hraní her tak nejde moc slyšet zvukový výstup,protože jej samozřejmě zakrývám pravou rukou. Navíc jeho výstup není ani moc kvalitní. Jelikož vedle sebe jsou navíc dva stejné průduchy, které jsou odděleny USB výstupem, člověk si myslí, že telefon obsahuje stereo výstup, avšak opak je pravdou, jedná se o mono, protože druhý průduch je určen pro mikrofon.

Další a poslední čtyři HW nedostatky jsem zmiňoval již dříve. Jedná se o absenci podsvícení senzorových kláves, notifikační diody, čidla okolního osvětlení (tzn. absence automatické regulace jasu) a displej i s nastaveným nulovým jasem velmi září (což se někdy nehodí večer ve tmě). Na tyto negativa jsem si však, ač jsem se jich nejprve "bál", zvykl.

Podsvětlení senzorových kláves mi prakticky nikdy při reálném používání nevadilo, přes den nespotřebovávají žádnou zbytečnou energii (přes den není potřeba, aby byly podsvětleny) a ve tmě je mačkám "nazpaměť". Automatickou regulaci jasu jsem nepoužíval ani na předchozím Huawei (nebyl jsem moc spokojen s jeho chováním, často jas regulovat špatně), čili jeho absence mi také nevadí. Absence led diody jsem musel vyřešit aplikací "No led notifications", která mě co dvě minuty upozorní na zmeškaný hovor či SMS, což mi bohatě stačí. Doposud se mi tak nestalo, že bych něco zmeškal. U Huaweie notifikační dioda sice byla, ale často jsem ji přehlédl.

- softwarové zápory

Telefon obsahuje bohužel i několik softwarových chyb, které pevně věřím budou odstraněny v blížící se aktualizaci na KitKat. Jako první bych asi zmínil, že QSlide aplikace nelze odstranit z notifikační lišty a zabírají tam drahocenné místo, ač je člověk nepoužívá. Dle prvních informací by však toto mělo být opraveno v nadcházející aktualizaci.

Nejpalčivějším problémem je malé integrované úložiště - 4 GB volného místa pro uživatele je opravdu málo. Problém je, že aplikace sice oficiálně lze přesouvat na SD kartu, ale jejich přesun je jen z malé části - většina dat zůstává v integrovaném úložišti. Mně osobně to většinou stačí, aktuálně mám volného místa cca 1 GB, ale věřím, že jinému to stačit nemusí. Problém je, když chci vyzkoušet nějakou hru, která dle dostupných údajů zabírá X MB. Avšak během instalace je potřeba mít volného místa 2x až 3x tolik (po instalaci samozřejmě aplikace zabírá jen původní místo), což bývá problém. Zatím to však lze obejít alespoň rootem, což jsem osobně ještě nevyužil.

To by bylo z nedostatků zařízení asi vše, pokud si na něco dalšího vzpomenu nebo si něčeho nového všimnu, článek co nejdříve doplním.

b) Závěr

Možná si po přečtení tohoto dílu říkáte, že toto zařízení má hodně nedostatků. Avšak opak je pravdou, v předchozích dvou dílech jsem tento mobil většinou jen chválil (maximálně jsem se zmínil o některém nedostatku, který zmiňuji dnes) a i přes tyto nedostatky jsem s mobilem velmi spokojen a stále si myslím, že v dané cenové kategorii (tedy do 6 000 kč vč. DPH, aktuálně se dá sehnat tento telefon i o 500 kč levněji a to u prověřeného obchodu), existuje jen velmi málo takto dobrých zařízení s Androidem.

Na mobilu si cením nejvíce perfektní vyladěnosti systému a jeho vzhled, ideální HD displej, stále dobré rozměry, ač se jedná o 4,7 palcové zařízení. Jistě se dá sehnat za danou cenu papírově lepší zařízení, ale ne vždy je i v reálném použití lepší (viz některé 4 jádrové čínské telefony se zalagovaným prostředím a podobně). Ze záporů mi vadí snad jen nevhodně umístěný reproduktor, na ostatní jsem si zvykl a některých si člověk ani nevšimne.

Po necelých třech měsících používání (tři měsíce by to byly 6. května) tak můžu s klidným svědomím říct, že jsem dobře koupil.

6 komentářů:

  1. Perfektní praktická recenze, děkuji. Jsem ve stejné situaci. Před dvěma roky jsem také kupoval G300 a četl zde Tvé zkušenosti. Dnes také uvažuji právě o L9 II, protože mi g300 už nějak nestíhá.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za pochvalu. A mezi kterými telefony ještě vybíráš?

      Vymazat
    2. Mobil se dá koupit už za 5100,- - za tuto cenu nějak prostě nevidím alternativu. Papírově mi přijde trochu zajímavý HUAWEI Ascend G6, ale je to novinka..

      Vymazat
    3. Nebo Huawei Ascend G700..

      Vymazat
  2. Ohledně vrzání krytu jsem v diskuzi četl toto: Sejmout zadni kryt, zcela nepatrnym mnozstvim silikonove vazeliny ( staci opravdu jen velmi tenky film) potrit kontakty NFC anteny a pripevnovaci packy po stranach, dole i nahore, vysledek prekvapil i mne. Vrzani a skripani pri praci s telefonem temer ustalo. Lamal jsem si hlavu jak odstranit ono nechutne vrzani, ruzne podkladani na ruznych mistech a i jine experimenty nepomohly, az tahle zdanliva blbost. Dle meho nazoru by pouziti jineho typu plastu, ci zesileni o nekolik desetin mm tento nedostatek zcela odstranilo.

    OdpovědětVymazat
  3. Zdravím, musím říct, že tu máte opravdu dobro recenze :). Každopádně já teď sháním na tento mobil pouzdro. Máte někdo zkušenosti s tímhle: http://www.mpouzdra.cz/penezenkove-pouzdro-na-lg-optimus-l9-ii-d605-cervene.html? Padlo mi do oka, takže bych si ho chtěla pořídit. Snad mi poradíte! :)

    OdpovědětVymazat