16. března 2014

Měsíc s LG L9 II, díl druhý - praktické zkušenosti

V druhém díle tohoto článku bych se rád zmínil detailněji o první prohlídce telefonu, o tom, jak se mi líbí grafické prostředí telefonu, o prvních praktických zkušenostech s tímto telefonem a o výdrži baterie.

a) První prohlídka

LG L9 II mě zaujalo hned v obchodě při prvním úchopu. Ještě před odemknutím telefonu jsem si jej prohlédl. Zaujalo mne prakticky vše, co mohlo. Nejvíce však váha, na první pohled jsem hned poznal, že ač je telefon větší, je také ale lehčí než byl můj předešlý telefon - Huawei G300 (120g vs. 140g). Další kladné body si u mne telefon získal za svou štíhlost. Štíhlejší telefon bych pravděpodobně již nechtěl, protože již u tohoto telefonu jsem se zpočátku bál, abych jej "nerozmačkal", protože na takto štíhlé telefony jsem nebyl doposud zvyklý.

Jelikož jsem poměrně konzervativní, líbil se mi telefon jako takový včetně barvy (mám černou verzi), osobně se mi totiž nelíbí mobilní telefony v různých barvách (červená, žlutá...), jak je to v dnešní době populární např. u Nokie s Windows Phone. I když je telefon již poměrně veliký (4.7 palců displej, rozměry 128,4 × 66,5 mm), dobře se mi v ruce drží, avšak ovládání jednou rukou se neobejde s častým přehmatáváním (možná mám jen menší ruce). Nejlépe se mi tak telefon ovládá oběma rukama. Naopak díky většímu displeji je práce s jakýmkoli programem či hrou daleko lepší než na předchozím 4 palcovém Huawei.

Displej mě mimochodem ihned ohromil svou jemností, pozorovacími úhly i jasem - většinou mám nastaven nulový nebo minimální jas, pochopitelně na sluníčku musím jas přidat. Díky HD rozlišení displeje (1280*720) má 4,7 palcový displej jemnost 312 ppi a je radost na něj pohledět.

Jediný záporný bod, co se týče vzhledu a fyzických parametrů zařízení, tak má LG u mne za lesklá záda, osobně moc nechápu, proč je výrobci vůbec dělají. Otisky se chytají na záda velmi rády a jdou vidět poměrně dobře. S tímto jsem se smířil a i přes počáteční obavy to dnes již neřeším. 

b) Grafické prostředí

Již v prodejně, jakmile jsem zařízení odemknul, mě zaujala grafická nástavba telefonu. A to jak svým vzhledem, tak plynulostí. Grafické prostředí a spoustu dalšího si můžete prohlédnout ve videorecenzi např. na YouTube kanálu mobilenet.cz nebo smartmania.cz, nebudu jej tak popisovat, dále jen zmíním postřehy, pozitiva a negativa.



Dle mého názoru grafická nástavba vylepšuje vzhled a chování výchozího čistého Androidu, avšak chod systému nezpomaluje ani jej neznepřehledňuje, jako tomu často bývá např. u Samsungu. Ač jsem u Huaweie používal alternativní launchery, u LG jsem žádný nakonec nepoužil a stále používám výchozí prostředí. 

Prostředí podporuje notifikace zmeškaných událostí ve formě malého čísla u ikonky dané aplikace. Pokud mám tedy zmeškaný hovor, nepřečtený email nebo SMS, vždy u dané ikonky vidím i počet. Pravděpodobně toto umějí jen integrované aplikace a není zde podpora pro jiné aplikace.

Tapetu lze nastavit nejen pro pozadí plochy, ale i pro pozadí menu. Pro menu lze nastavit i tapetu shodnou s tou, co máte na klasickém pozadí, v tomto případě lze nastavit její průhlednost tmavší nebo světlejší, osobně jsem zvolil tmavší - lépe se u ní čtou jmenovky ikonek. Bohužel se nedá nastavit libovolná jiná tapeta - můžete si tedy vybrat buď jen tu, co máte na klasické ploše, nebo jednu z předpřipravených. Nastavení najdete opět v kontextové nabídce menu s aplikacemi.

Vlastní menu aplikací je rozděleno do tří částí - Aplikace, Stahování a Widgety. První a poslední část je pochopitelná - v první vidíte ikonky všech nainstalovaných aplikací, v poslední pak vidíte nainstalované widgety. V prostřední (stahování - poměrně zmatečný překlad jsem mimochodem našel vícekrát) pak vidíte ikonky jen těch aplikací, které jste si sami nainstalovaly - nevidíte v něm tedy ikonky integrovaných aplikací. Bohužel, na rozdíl od některých alternativních launcherů nelze vytvářet vlastní kategorie.

Další, co mě potěšilo je, že počet ikonek v dolní liště není napevno určen, při přesunutí další ikonky se ty předchozí zmenší tak, aby se tam vešli. Do pěti ikonek pak v liště vidíte i jejich jmenovky. Toto např. u Huaweie opět nebylo možné (u výchozí launcheru samozřejmě), počet ikonek byl napevno dán. 

V notifikačním menu se nacházejí ikonky pro rychlé zapínání a vypínání té či oné aplikace. Jejich počet i pořadí lze jednoduše upravit. Jelikož je jich poměrně hodně a žádná mi nechybí, opět jsem nemusel instalovat extra aplikaci, jako tomu bylo u Huaweie. 

Hned pod touto lištou se nachází lišta s tzv. QSlide aplikacemi, což jsou aplikace, které při zapnutí běží jako "plovoucí" tedy přímo na ploše a neběží přes celou obrazovku. Tento typ aplikací však nepoužívám a mrzí mě, že tento panel nelze skrýt a zabírá mi tak místo na notifikační liště. Jedná se tak o jeden z mála záporů výchozího prostředí.

Další nevýhodou výchozího prostředí je fakt, že automaticky neřadí aplikace v menu dle abecedy, jakmile něco nainstalujete, ikonka se vždy vloží na konec. Na rozdíl od Huaweie však lze seřadit ikonky pomocí kontextového menu a položky "Seřadit podle" => "Alfabeticky" (ještě je možné ikonky řadit dle data, to ale nepoužívám). 

Třetí a poslední nevýhodou, na kterou jsem zatím narazil pak je, že v případě ukončení náročnější aplikace (typicky hry) chvíli trvá, než se vám na ploše zobrazí ikonky. Problém by vyřešila instalace alternativního launcheru, ale jelikož se jedná jen o max. 3-5 sekund, tak to neřeším. Opět při srovnání s Huaweiem je na to LG daleko lépe, právě díky 1 GB RAM.

c) Praktické zkušenosti

Krom základních funkcí, jako jsou bezesporu volání a příjem SMS (obojí mimochodem v pěkném grafickém kabátku) jsem zatím stihl vyzkoušet surfování na Internetu (pomocí WIFI i mobilních dat), poslech muziky, přehrávání YouTube videí, fotografování a nahrávání videa, čtení knih a časopisů a stihl jsem si i zahrát pár her (nejsem žádný velký hráč). Naopak jsem zatím nestihl GPS, NFC a některé další pokročilé funkce (např. možnost dálkového ovládání TV, DVD a podobně).

Surfování na Internetu je díky modernějšímu HW a většímu displeji samozřejmě pohodlnější než na předchozím Huawei, navíc konečně můžu na mobilu používat i Google Chrome, který na G300 byl prakticky nepoužitelný. Díky většímu displeji již nemusím tak často zoomovat při čtení stránek, které nejsou přizpůsobeny mobilnímu telefonu.

I přesto, pokud čtu nějaký rozsáhlejší článek o několika stránkách, raději si jej rovnou nejprve přesunu do aplikace Pocket, pomocí které se mi čtou internetové stránky prostě nejlépe - navíc je můžu číst i po cestě, kde nemusím mít připojení na Internet.

Mobil samozřejmě nemá problémy s připojením na šifrované WIFI, včetně připojení na WIFI s WPA2-PSK šifrováním, a i na místech se slabým signálem jsem neměl, pokud si dobře pamatuji, žádné problémy. Co se týče mobilních dat, tak mi absence LTE nevadí, datové připojení mám prakticky jen jako doplňkové a moc jej nevyužívám. Mobilní připojení fungovalo na první pokus a nepotřeboval jsem nic měnit v nastavení telefonu.

Co se týče multimédií, tak vše funguje jak by člověk očekával. Zvukový výstup hodnotím jako lepší než v případě G300. Koukání na videa je opět díky velkému a kvalitnímu displeji taky příjemné.

Níže si můžete prohlédnout neupravené dvě fotografie pořízené telefonem, osobně mi plně dostačují, pro kvalitnější focení pak doma máme i klasický fotoaparát.

Ukázková fotografie č.1

Ukázková fotografie č.2
Pro lepší focení potěší přítomnost HW klávesy, která je nastavitelná a krom focení ji lze nastavit i jinou funkci, např. rychlé spouštění poznámek. Bohužel u mého kusu, pokud fotím HW, tak je fotografie otočená. Stačí tedy mít HW tlačítko při focení dole a vše je v pořádku. Ostatní uživatelé si však na toto nestěžují, je možné, že by pomohl tovární reset nebo něco podobného.

Jelikož mi to prakticky vůbec nevadí, tak zatím čekám na aktualizaci systému na KitKat, která snad již brzy přijde a při té příležitosti vyzkouším případně tovární reset. Osobně jsem rád, že je vůbec HW tlačítko přítomno, a jestli jej mám nahoře nebo dole při focení příliš neřeším.

Vlastní focení můžete spustit nejen HW tlačítkem, ale i pomocí slovního povelu, např. "smile" nebo "LG". Telefon je velmi citlivý a ve většině případů ihned provedl focení, jen zřídka, pokud se v mém okolí vyskytovalo příliš mluvících lidí, tak nezareagoval, což je ale na druhou stranu pochopitelné. Slovo samozřejmě musíte vyslovit alespoň se základní anglickou výslovností. Fotografie lze samozřejmě ukládat i na SD kartu.

Z her jsem zatím vyzkoušel jen ty základnější - Angry Birds, Angry Birds GO, Dead trigger 2 nebo The Simpsons: Tappet Out. Všechny fungují v pořádku, což se dalo samozřejmě očekávat. Ještě jsem vyzkoušel pár závodních her jako Asphalt 8: Airborne nebo Real Racing 3, ty byly také poměrně dobře hratelné, ale nezaujali mně a nakonec jsem je po chvíli odinstaloval.

Zde však přichází na řadu pro mne asi největší zápor tohoto zařízení - integrovaná paměť nechává uživateli 4 GB volného místa. Bohužel datové soubory hry se bohužel neukládají na SD kartu, ale do integrované paměti a ta brzy dojde. Přesun aplikací na SD kartu není zablokován, ale i po "přesunutí" aplikace na SD kartu většina dat zůstane v integrované paměti, což je škoda - zde poprvé získává G300 navrch - u ní to i bez rootu nebyl problém.

Další postřehy zmíním v třetím pokračování článku.

d) Výdrž baterie

Většinu potencionálních zájemců pravděpodobně zajímá, jak je na tom telefon s výdrží. Po většinu dne používám telefon spíše jako klasický telefon než jako chytrý telefon, nemám tedy zapnuté WIFI ani datové připojení. Připojení na WIFI používám chvíli ráno před odchodem do zaměstnání (zkontroluji email, novinky ze světa, počasí, zahraji si na chvíli nějakou hru), zřídka si s telefonem hraji i po cestě do zaměstnání.

V zaměstnání WIFI zapnuté většinou nemám. Emaily a podobně řeším především na notebooku v práci. V práci tak mám telefon především na volání a SMS. Až večer, kdy mám více času, tak s telefonem pracuji více, třeba si pouštím YouTube videa nebo hraji hry.

Při tomto režimu mi telefon vydrží vždy alespoň dva dny, někdy i více. Pochopitelně pokud to přeženu s používáním telefonu, telefon si o nabití řekne i dříve. S výdrží baterie jsem tak spokojený.

e) Příště

V posledním části bych se zmínil o dalších praktických zkušenostech, shrnul bych negativa zařízení a pokusil bych se i shrnout necelé dva měsíce s tímto telefonem. Rád se případně pokusím odpovědět na vaše dotazy, které můžete psát v diskuzi - pokud budu vědět, rád odpovím. Pevně věřím, že se vám i tento díl líbil.

Žádné komentáře:

Okomentovat