1. března 2014

Měsíc s LG L9 II, díl první - výběr telefonu

Prakticky před měsícem, 6. února, jsem si koupil po necelých dvou letech nový telefon - LG L9 II, recenze zde a zde. Nový mobilní telefon jsem si začal vybírat již delší dobu a výběr to nebyl vůbec jednoduchý, přitom jsem si nezadal velké nároky:

1) Minimálně dvoujádrový procesor
2) 1 GB RAM
3) Minimálně stejně kvalitní foto jako u G300, s bleskem
4) Oficiální CZ distribuce
5) Cena do 5 000 kč vč. DPH
6) Minimálně úhlopříčka 4,3 palce s rozlišením lepším jak 800*480
7) IPS displej
8) Minimálně 8 GB výchozího integrovaného úložiště

Mělo se tak jednat o jakýsi vylepšený Huawei G300, který byl můj první telefon s Androidem, a se kterým jsem byl poměrně hodně spokojen, až na menší RAM. Opět se mělo jednat o nižší střední třídu.

Bohužel Huawei za dva roky žádného adekvátního nástupce nepředstavil. I v dnešní době produkuje telefony v této cenové hladině s 512 MB RAM, a když už má 1 GB, tak mu chybí blesk. Musel jsem se tak poohlídnout u jiných značek.

Jak jste si možná všimli, ve svých nárocích jsem neměl požadavek na telefon s Androidem. Když se mi tak nedařilo najít žádný telefon s Androidem, který by mi vyhovoval, začal jsem se zajímat i o telefony s Windows Phone. Z jejich nabídky mne zaujal jediný - Samsung Aktiv S, který byl v lednu u O2 v akci za cenu cca 4 700 Kč vč. DPH (nepamatuji si přesnou cenu). Restrikce v systému ze strany Microsoftu byly však tak veliké, že jsem nakonec jakýkoli telefon s touto platformou již vyloučil.

Druhým uvažovaným telefonem, který neměl Android, byl Blackberry Z10, který byl v únoru v akci za 6000 kč. Ten jsem si i v jedné z pražských prodejen vyzkoušel, poměrně se mi líbil, ale nakonec jsem jej vyloučil z obav, že by se mi osobně špatně ovládal. Jak možná víte, neobsahuje totiž ani jedno tlačítko, vše se ovládá pomocí gest. A ty já osobně moc nemusím a prakticky nikde je nepoužívám (samozřejmě krom velmi základních gest u Androidu).

Navíc jsem nakonec zjistil, že ostatní platformy, snad až na iOS, který je pro mě finančně absolutně nedostupný, neobsahují podporu ze strany Google. Email a kalendář by samozřejmě fungovaly, ale např. pro YouTube na těchto platformách fungují jen neoficiální aplikace. A na Google+, který jsem si velmi oblíbil, bych musel přistupovat snad jen z prohlížeče telefonu. A Google Music bych pravděpodobně nemohl využívat vůbec. Jsem prostě velmi závislý na ekosystému Google.

K modelům LG jsem byl ještě na začátku roku poměrně skeptický, dřívější generace telefonů, pokud se nepletu, trpěli různými problémy, jako pomalejší prostředí díky nevhodné nástavbě (častý problém u Samsungů i dnes) nebo pomalostí aktualizací. Na začátku roku však dostala shodou okolností partnerka LG L1 II, který mě překvapil svou plynulostí prostředí i jeho vzhledem (hlavně toho prostředí).

V té době jsem chtěl výběr telefonu přerušit a počkat si na letošní MWC v Barceloně, na kterém se představují každoročně nové telefon. Partnerka tak ve mně vykřesala poslední jiskru naděje, já se zaměřil na aktuálně prodávané produkty LG a jediný, který mne zaujal byl právě LG Optimus L9 II, jak se jmenuje celým svým jménem.

Byl jsem si ho vyzkoušet do prodejny a hned po prvním vyzkoušení mě velmi potěšil. Velmi lehký (oproti G300), přitom má 4,7 palcový HD displej. Plynulost prostředí byla taky výborná. Cena byla sice vyšší, ale na oplátku jsem dostal značkový produkt s výše uvedenými parametry a s přislíbenou aktualizací na KitKat, která se snad odehraje již v průběhu tohoto měsíce. Displej je opravdu na dobré úrovni a i při koukání z úhlu vše vypadá dobře. Potěšila mne i přítomnost HW tlačítka pro fotoaparát, které se dnes u telefonů s Androidem moc nevidí.

Nakonec nebylo co řešit, doma jsem si přečetl ještě jednou vše o tomto telefonu včetně jeho negativ - chybí notifikační dioda (jak jsem se v té době dozvěděl, dá se nahradit aplikací, např. NoLed Notifications a dnes mi prakticky dioda nechybí) a tlačítka nejsou podsvětlena. Sice jsem nedodržel pár svých požadavků, ale nakonec se ukázalo, že to ničemu nevadilo.

Hned druhý den brzy ráno jsem si telefon objednal u CZC (prodejnu mám po cestě z práce) za 5990 Kč vč DPH a cestou z práce jsem si téhož dne rovnou telefon vyzvedl.

V druhém dílu článku se již zmíním o zkušenostech s tímto telefonem. Pokusím se vše shrnout, jak pozitivní, tak negativní aspekty tohoto zařízení. Pevně věřím, že se vám článek bude líbit.

LG Optimus L9 II

Žádné komentáře:

Okomentovat