15. září 2013

Ubuntu 13.10 již za měsíc

Jak vyplývá oficiálních anglicky psaných wiki stránek Ubuntu, již za měsíc a dva dny se dočkáme nové verze Ubuntu, v tomto případě 13.10. V dnešním článku bych se rád zmínil, co nás do 17. října čeká a na co se můžeme 17. října těšit.

Vývojový plán

Vývoj nové verze Ubuntu, tedy 13.10, započal oficiálně 30. května tohoto roku, kdy nastal tzv. FeatureDefinitionFreeze, což je milník, ke kterému muselo být nadefinováno, co bude/nebude nové Ubuntu obsahovat. Tento seznam pak šel oficiálně k programátorům, aby měli podle čeho vyvíjet.

Za necelý měsíc, 27. června 2013,  pak byla již uvolněna první alpha verze nové verze systému. 25. července pak byla vydána druhá alfa verze systému, a také nastal tzv. DebianImportFreeze, což je milník, ke kterému se měl ukončit import zdrojových debianových balíčků (balíčky obsahující zdrojový kód všech aplikací, které budou v novém Ubuntu a pocházejí z Debianu) do nového Ubuntu. Tyto balíčky se pak přetvoří do klasických balíčků pro Ubuntu a vloží se do repozitářů Ubuntu. Pokud potřeboval vývojář po tomto datu nějaký balíček z Debianu, musel si o něj požádat.

Od 29. srpna se již nemělo pokračovat ve vývoji nových funkcí, celý tým se měl od tohoto data již soustředit na hledání a opravování chyb v nové verzi Ubuntu. Nastal totiž tzv. FeatureFreeze. Ke stejnému dni byla vydáni i první beta verze systému.

Další milníky nastanou následující čtvrtek, 19. září. Od tohoto data se již nesmí měnit vzhled operačního systému, taktéž k tomuto datu by se měl uzavřít vývoj dokumentace. K tomuto datu totiž nastali milníky UserInterfaceFreezeDocumentationStringFreeze. 26. září bude vydána první RC verze, a pokud nebudou objeveny zásadní problémy, bude tato verze jen přejmenována na finální.V opačném případě bude vydána pravděpodobně RC2 verze.

Finální verze lokalizačních balíčků by měla být udělána k 10. říjnu a týden na to, 17. října bude vydána finální verze Ubuntu 13.10.

Vlastnosti Ubuntu 13.10

Kódové označení této verze Ubuntu je Saucy Salamander (drzý mlok dle české Wikipedie). Jedná se o poslední vydání, ve kterém je jako výchozí prohlížeč zvolen Firefox. V následující verzi 14.10 převezme tuto roli Chromium, které je základem pro Chrome od Googlu, který si pak do něj přidává některé vlastní funkce.

V 13.10 bude pokračovat práce na současném Unity. Vývojáři se zaměří jednak na opravu chyb, ale přidají i funkce navíc, např. Smart Scopes.

Smart Scopes si klade za cíl rozšířit počet míst, ve kterých budeme moci vyhledávat přes Dash. Aktuálně se tímto způsobem dá vyhledávat v počítači, na externích úložištích a na Amazonu. Smart Scopes tuhle paletu rozšíří o dalších cca 100 nových míst, jako např. v aplikacích, v záložkách Chromia, na Facebooku, v souborech a složkách, na Google Drive a podobně.

Compiz bude aktualizován na verzi 0.9.10, díky čemuž bude opraveno hodně chyb a jeho výkonnost bude na lepší úrovni.

V této verzi bude použit Mir pro běh Unity na podporovaných kartách. U ostatních se bude i nadále používat standardní X server.

Jako výchozí programy, pro kancelářskou práci, poslech hudby a email budou použity LibreOffice 4.1, Rhythmbox a Thunderbird.

Stahování

Pokud se vám Ubuntu 13.10 zalíbilo a rádi byste jej zkusili, můžete tuto verzi Ubuntu stahovat zde (Beta1) nebo zde (denní vydání). Jelikož se jedná o nefinální verzi operačního systému, instalujte ji raději jako virtuální, např. pomocí Virtual Box, aby jste se vyhnuli problémům s vaším počítačem a daty v něm.

Zdroje:

Výše odkazované a dále pak:

Techrepublic.com
Omgubuntu.co.uk

Žádné komentáře:

Okomentovat