18. září 2013

Jak obnovit GRUB v Ubuntu

Častým problémem při používání více operačních systémů je ztráta či přepsání zavaděče, tedy v našem případě většinou GRUBu. Tento problém se projevuje tak, že při zapnutí počítače nejste vyzváni k výběru operačního systému, který si přejete spustit. Místo toho se vám zobrazí nějaké chybové hlášení (to se však liší) a GRUB se vám vůbec nezobrazí. Nemůžete tak nabootovat do žádného systému a na obrazovce vašeho notebooku či monitoru vidíte jen chybové hlášení.

K tomuto dochází povětšinou špatným postupem při instalaci více operačních systémů (např. nejdříve nainstalujete Ubuntu, poté až Windows), nebo chybou instalace Ubuntu a v neposlední řadě se to může stát i vlivem systémové či jiné chyby.

Řešení je naštěstí poměrně jednoduché. Stačí mít dvě věci: instalační disk Ubuntu (ideálně samozřejmě s verzí 13.04, ale mělo by to fungovat i u starších verzí systému) a musíte vědět označení disku a oddílu, na kterém máte systém nainstalován.

Do DVD mechaniky vložte instalační médium Ubuntu, restartujte počítač a nabootujte do live verze Ubuntu. Toto trvá 3-5 minut dle rychlosti vašeho počítače a DVD mechaniky. Jeden z postupů, jak zajistit nastartování počítače z DVD najdete například na této stránce.

Jakmile vám Ubuntu nabootuje z DVD, stačí otevřít terminál (v Ubuntu pro spuštění terminálu existuje klávesová zkratka CTRL-ALT-T) a do konzole napište níže dva uvedené příkazy:

sudo mount /dev/sdXY /mnt 
sudo grub-install --root-directory=/mnt /dev/sdX

kde sdXY je označení oddílu, ve kterém máte nainstalováno Ubuntu a sdX je pak označení disku, na kterém máte nainstalováno Ubuntu (většinou "sda"). Pokud tyto informace nevíte, pak je můžete zjistit například pomocí programu gparted (pomocí příkazu "sudo gparted").

Takto vypadá spuštěný GParted na mém počítači

Výše uvedený screenshot zachycuje spuštěný program GParted a rozdělení disků na mém počítači. Z něj je patrné, že Ubuntu mám nainstalováno na oddílu sda6 a disku sda. Lze to poznat dle přípojných bodů - hledejte tedy oddíl, který má u sebe uveden přípojný bod /. Pokud se vám přípojné body nezobrazují, pak se ve většině případů jedná o disk s EXT (2,3,4) oddílem. Pokud je jich více, pak si musíte vzpomenout na volnou či celkovou kapacitu systémového oddílu.

Nic jiného s programem GParted již nedělejte a po zjištění potřebných informací jej zavřete. Zjištěné informace tedy vepiště do výše uvedených příkazů.

Jakmile se provedou, zkuste restartovat počítač a následně by se vám měl zobrazit GRUB pro výběr operačního systému. Samozřejmě nezapomeňte vysunout před restartem instalační DVD s Ubuntu.

Žádné komentáře:

Okomentovat