11. listopadu 2012

Jak zrychlit ICS u Huawei Ascend G300

To, že se první verze ICS pro Huawei Ascend G300 příliš nepovedla je bohužel nepříjemný fakt. Prostředí ICS je sice dle mého názoru hezčí, modernější a přívětivější, ale v některých chvílích je také lenivější. Jedním z možných řešení tak je přejít zpět na GB, tedy na Android 2.3.6 (firmware B895), pro který se pravděpodobně připravuje nová aktualizace firmwaru se stejnou verzí Androidu, ale o tom v jiném článku. Další možností je úprava nastavení současného ICS tak, aby bylo používání systému co nejrychlejší. A právě o tomto budou následující řádky.

a) Redukce nainstalovaných aplikací

První možností, jak vyladit chod systému je úprava jeho nastavení. Začněme od těch nejzákladnějších. Prvním krokem je tak redukce zbytečných aplikací, které máte nainstalovány, a které nepoužíváte. Nejenže tyto aplikace zabírají místo na vašem úložišti, tedy ve vašem telefonu či na SD kartě. Navíc některé z těchto aplikací i přesto neustále běží v operační paměti, protože se sami spouštějí při startu systému.

Zkontrolujte si tedy seznam vašich nainstalovaných aplikací ( kontextové tlačítko => Správa aplikací => Záložka "Vše") a odinstalujte ty, které nepoužíváte. Ještě předtím se však koukněte na stejném místě na záložku "Spuštěné", kde najdete seznam všech spuštěných aplikací a opět odinstalujte ty, které vůbec nepoužíváte.

Aplikace mohou být buď vámi nainstalované nebo předinstalované či systémové. První z nich můžete klasickou cestou odinstalovat, ostatní takto odinstalovat již nelze a můžete je jen vypnout, čímž sice zůstanou nainstalované, ale už se nebudou samy spouštět při startu systému.

Avšak tímto nemůžete vypnout všechny integrované aplikace, ale jen některé, např. zbytečnou aplikaci od Vodafone "Updates" (nemají nic společného s aktualizací systému) nelze vypnout. Dále pak platí, že pokud jste integrované aplikace aktualizovali někdy v minulosti, pak nejprve musíte odinstalovat tyto aktualizace, a až poté je možné aplikaci vypnout. Stejně tak si ale můžete vypnout nějakou důležitou součást systému, jako se to povedlo mně, kdy jsem si nevhodným vypnutím systémové aplikace zablokoval přístup do Google Play (samozřejmě stačilo zapnout některé systémové aplikace, které jsem předtím deaktivoval a bylo vše v pořádku).

Vypnout aplikaci můžete v seznamu nainstalovaných aplikací, kde vyberete danou aplikaci a v jejím nastavení zvolíte možnost "Vypnout". Pokud zde vidíte pouze možnost"Odinstalovat aktualizace", pak je odinstalujte, a poté zde již najdete možnost Vypnout. Pokud je však toto tlačítko neaktivní, tak tato aplikace nelze bohužel vypnout.

Osobně jsem vypnul tyto aplikace:
  • Documents To Go
  • Facebook
  • Galerie
  • HelpLogin
  • HelpLogin app
  • HelpLogin Security
  • Hlasové vyhledávání
  • Kalkulačka
  • Mapy
  • Poznámky
  • Rozšíření kontaktů
  • Touchpal German Language pack
  • Twitter
  • Vyhledávací aplikace
  • Zprávy a počasí
  • Živé tapety Android
Výše uvedené aplikace tak buď nepoužívám (Facebook, Twitter), nebo jsem našel náhradní (lepší) nebo je vůbec neznám. Doposud jsem se nesetkal s problémy, v případě problémů lze kdykoli aplikaci aktivovat. 

Tímto jsme ušetřili několik desítek MB drahocenné kapacity operační paměti.

b) Redukce ploch a množství widgetů na nich

Dalším žroutem výkonu telefonu jsou zbytečné plochy a hlavně widgety na nich. Opět postupujte pomocí stejného klíče jako v prvním případě - opět tak odstraňte ty widgety, které nepoužíváte. Stejně postupuje i s plochami, odstraňte ty zcela prázdné, poté přeuspořádejte ikonky a widgety na plochách tak, abyste použili co nejméně ploch, a ty plochy, které se vám vyprázdní opět odstraňte. 

Samozřejmě zkuste najít ideální poměr mezi odstraněnými widgety a vašimi uživatelskými potřebami, příliš se tedy neomezujte. Osobně tak používám pouze 3 plochy.

c) Úprava nastavení systému

I vhodným nastavením systému lze ušetřit určité procento systémových prostředků. Jedním ze způsobů pak je regulace množství synchronizovaných účtů. Povolte jen opravdu ty, které potřebujete. Další cestou, jak si zlepšit reakční dobu systému je aktivace "Vykreslování pomocí GPU" a deaktivace animací okna a přeměny (nastavení najdete v menu pro vývojáře). 

d) Volba alternativního launcheru

Poslední možností je instalace alternativního laucheru, vybírejte však ty, které se zaměřují především na rychlost. Naopak nedoporučuji instalovat např. Go Launcher (který mi naprosto vyhovoval v GB), který je sice vzhledově líbivý, ale v ICS je poměrně hodně pomalý (což se děje i na jiných telefonech, např. známý ze stejného důvodu odinstaloval Go Launcher v Samsung Galaxy SIII). 

Osobně doporučuji Holo Launcher, který je rychlý a navíc odstraňuje některé nedostatky ICS (alespoň u tohoto telefonu), jako např. řazení aplikací v hlavním menu dle abecedy. Subjektivně se mi zdá, že Holo Launcher je rychlejší než výchozí launcher. 

e) Závěr

Jak jsem již napsal v úvodu tohoto článku, první verze ICS pro tento telefon, se nepovedla z výkonnostního hlediska, boj s volnou pamětí a pomalost prostředí je bohužel realitou. Mohu však za sebe říct, že po vyčištění telefonu od zbytečností a po nasazení Holo launcheru si na výkonnost telefonu už nemůžu tolik stěžovat. Prostředí je relativně rychlé, aplikace od Google jsou v ICS líbivější a ergonomičtější. 

Na druhou stranu však výše uvedené beru jen jako dočasné řešení do doby než Huawei vydá vyladěnější verzi ICS pro tento telefon. Pevně věřím, že se tak stane ještě před Vánoci, ale uvidíme. 

3 komentáře:

  1. Na to, jestli Huawei dodá Jelly Bean, jsem docela zvědav, bylo by to milé, hlavně aby to dobře optimalizovali.
    S rychlostí/pomalostí ICS jsem se už nějak smířil, telefon je použitelný. Nicméně v porovnání s GB je to nebe a dudy :-(
    V každé případě jsem z předinstalovaných zakáazl Facebook, dokázal si užrat i 50MB a spouštěl se i když jsem neměl připojený účet. :-/
    Co mi vytáčí, že se při startu systému spouští i aplikace, u kterých bych to opravdu nepředpokládal. Pokud jsem je opravdu nutně nepotřeboval, šly z kola ven.

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý den,
    děkuji, moc mi to pomohlo. Syn si stěžoval na pomalost G300. Teď je spokojený s rychlostí i novými funkcemi Holo.
    Jak jste na tom vy? Máte něco nového, třeba Jelly Bean? :)
    Zdravím, Martin Verfel

    OdpovědětVymazat