28. října 2012

Jak na Huawei Ascend G300, díl první

Tento článek otevírá nový seriál článků, které si kladou za cíl poradit hlavně začátečníkům s některými problémy, se kterými se mohou setkat při používání mobilního telefonu Huawei Ascend G300. V každém díle se s Vámi podělím o řešení několika problémů, se kterými jsem se v dané chvíli setkal při používání tohoto mobilního telefonu.

a) Jak zajistit, aby se při delší nečinnosti samo nevypínalo WIFI připojení

Dnes jsem potřeboval něco stáhnout z Internetu do mobilního telefonu. Jelikož se jednalo o větší soubor, tak jsem po zahájení stahování pouze uzamknul telefon s tím, že mezitím budu dělat něco jiného. Bohužel, když jsem kontroloval stav stahování, zjistil jsem, že bylo stahování přerušeno. Nakonec jsem zjistil, že při delší nečinnosti telefonu se přeruší WIFI spojení nehledě na to, zda zrovna neprobíhá stahování.

Řešení tohoto problému bylo nakonec velmi jednoduché, stačilo v pokročilém nastavení WIFI ( kontextová klávesa => Systémová nastavení => WIFI => kontextová nabídka => Pokročilé ) správně nastavit možnost "Používat síť WI-FI v režimu spánku".

Zde se nacházejí celkem tři možnosti:

  • Vždy
  • Pouze při nabíjení
  • Nikdy (zvyšuje využití dat)
Člověk, který toto menu vidí poprvé by jistě zvolil možnost "Vždy". Ovšem tato možnost byla již vybrána a nic tak neřešila. Nakonec se totiž ukázalo, že pravděpodobně vlivem chyby při překladu (nebo při vývoji, kdo ví) bylo toto menu špatně přeloženo, a že uživatel musí zvolit možnost "Nikdy".

Od té chvíle se mi již WIFI připojení při delší nečinnosti nevypíná a já jsem spokojený.

b) Jak se připojit pomocí telefonu do bezdrátové LAN sítě a přenést data z počítače do mobilního telefonu nebo naopak pomocí WIFI

Připojení na libovolný počítač, který máte v domácí bezdrátové síti a stáhnutí dat ze sdílených složek, je až příliš jednoduché (za ideálních podmínek). Jedinou podmínkou je mít nainstalovaný nějaký lepší správce souborů, s tím výchozím to bohužel nelze (nebo jsem alespoň na to zatím nepřišel).

Já si osobně vybral Solid Explorer a postupoval jsem takto:

1) Spustil jsem Solid Explorer
2) Pomocí tlačítka "Nový" jsem zvolil možnost "Nové SMB připojení".
3) Zde jsem klikl na tlačítko "Skenovat" čímž se mi vyhledaly všechny dostupné počítače v mé domácí síti. 
4) Následně jsem již jen klikl na možnost "OK" (dobré je ověřit, že u "způsob ověření" máte vybráno "Přihlásit se jako host"), čímž jsem se připojil na daný počítač a zobrazili se mi všechny sdílené adresáře. Samozřejmě je zde možnost i dodatečné autorizace a případně si můžete uložit zadané heslo pro další použití. 
5) Nyní se mi zobrazili všechny sdílené adresáře a mohl jsem s nimi pracovat stejně, jako kdybych seděl u daného PC. 

Přenos mezi PC a mobilním telefonem probíhal rychlostí cca 2-3 MB/s při zápisu na class 10 SD kartu. Tato rychlost se může lišit s ohledem na rychlost vašeho WIFI routeru a domácí sítě jako takové. Dále pak záleží i na tom, kam data ukládáte. U integrované paměti v telefonu mi klesla rychlost kopírování i pod 1 MB/s. Také se pravděpodobně bude lišit rychlost u ICS (Android 4.0.3) a GB (Android 2.3.6), ale nevím, zda je je možné se připojit na domácí síť i v GB.

4 komentáře:

  1. Připojit se k PC přes protokol SMB lze i v GB - neměl jsem s tím problém. Rychlost přenosu je nízká právě díky SMB protokolu. Mám doma wifi "n" router, který podporuje i můj dost výkonný notebook i Ascend.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za potvrzení a za vyvrácení mých pochyb, že mám pomalou SD kartu, ač je class 10 a stahuje se to tak pomalu ;)

      Vymazat
  2. Zdravím, díky za užitečné návody, bohužel se mi to podle tohoto nedaří.

    Vypíše mi to chybu: Neplatné uživatelské jméno nebo heslo.

    Mám ICS. Díky Karlos

    OdpovědětVymazat
  3. jak se z PC pripojit na internet prostrednictvim G300 jde to a jak

    OdpovědětVymazat