5. října 2012

Proč mi není nabídnuta aktualizace na ICS?

K napsání tohoto článku mne inspiroval tento dotaz pod mým článkem oznamující dostupnost aktualizace ICS pro Huawei Ascend G300:

"Zdravím,mám tento telefon od slovenského operátora O2 (telefonica) a stále nemám žiadnu aktualizáciu,i keď sa ju snažím vyvolať tak nič nenájde.Neviete niečo o tom? alebo prípadne kde by sa dala stiahnuť verzia androidu ofiko napr od vodafone na tento telefon? 
Ďakujem"

Nejprve jsem chtěl pouze odpovědět na tento dotaz klasickým způsobem, ale nakonec jsem si řekl, že bude nejlepší odpovědět formou mini článku, protože to bude pravděpodobně zajímat více uživatelů tohoto telefonu.

Příčina nedostupnosti

Příčina je poměrně jednoduchá - Huawei uvolňuje aktualizace dle jednotlivých zemí, z tohoto důvodu se tak může stát, že aktualizace je dostupná v ČR, ale není dostupná na Slovensku. Bohužel Huawei vůbec nesdílí informace o tom, kdy zveřejní ICS v dané zemi a nedokážu tedy říci, kdy se uživatelé na Slovensku konečně dočkají, záleží tedy hlavně na Huawei a na distributorovi telefonu na daném území.

Problém je ale nepatrně složitější, protože i někteří čeští vlastníci telefonu nemusejí mít dostupnou aktualizaci. Jedná se o ty, co koupili telefon ve volném prodeji (a ne tedy u českého Vodafonu) a mají firmware B894.

Podmínkou je tedy mít telefon koupený v ČR a navíc nesmí mít firmware B894, ale jeden z následujících, snad žádný nepřeskočím:

B882, B885, B892, B895

Pokud máte tedy jeden z těchto firmwarů, měli byste být schopni postupnými aktualizacemi se dostat až na firmware B937, který již obsahuje ICS.

Nemám podporovaný firmware, co teď?

Pokud nemáte jeden z podporovaných firmwarů, pak máte dvě možnosti, jak pokračovat:

a) počkat, až bude uvolněna aktualizace pro váš firmware - nikdo vám ale neřekne, kdy k tomu dojde a zda-li vůbec.

b) nainstalovat firmware s ICS neoficiální cestou - tímto ale riskujete problémy s telefonem, a pokud použijete root, tak i možnou ztrátu záruky. Navíc se může stát, že sice vámi nainstalovaný systém bude fungovat, ale již vám nebudou nabízeny další aktualizace systému. Na druhou stranu se nejedná o složitý proces a výsledek může stát za to. Vše podstatné najdete na českém android fóru.


3 komentáře:

  1. Ďakujem veľmi pekne za ochotu. Akurát sťahujem z android fora verziu B937 ;) Dúfam že všetko pôjde tak ako má...Ak sa mi to podarí nainštalovať a všetko bude fungovať,napíšem sem všetky postrehy.

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj Jakub,chcem sa ťa spýtať.Kde nájdem jeden z tých firmwérov B882, B885, B892, B895 .. aby som to skúsil aktualizovať nejako inak? Našiel som anglickú od vodafone a ani tá nejde, stále vypisuje update failed.Myslím si že to môže byť práve tým že tam mám B894...

    OdpovědětVymazat