29. září 2012

Android 4.0 pro Huawei G300 konečně vydán

Po měsících čekání byl ve čtvrtek 27.9. 2012 konečně vydán Android 4.0 (neboli ICS) pro Huawei Ascend G300.

a) Jak přicházela aktualizace na Android 4.0 na svět

Při uvedení telefonu na trh byla slíbena aktualizace na ICS na červen tohoto roku. Postupem času se však ukazovalo, že červnový termín je nereálný (pro evropský trh) a Huawei začal odsouvat datum vydání na pozdější termín. Nejprve se mluvilo o červenci, později o létě jako takovém. Avšak ani tento termín se nepodařilo dodržet, ale pouze o 4 dny (léto končí k 23. září).

Výjimkou byly pouze Čína (2. července) a Nový Zéland (4. září, tedy je během léta), kde dostali aktualizaci dříve než ve zbytku světa.

b) Jak nainstalovat ICS

Pokud máte telefon koupený u českého Vodafone či v oficiální české distribuci a neinstalujete žádné neoficiální firmwary, měla by se vám zobrazit aktualizace sama, případně ji můžete vyvolat pomocí patřičné nabídky v telefonu (Nastavení => Info o telefonu => Online aktualizace => Aktualizace firmwaru). Musíte mít nainstalován firmware B895, o kterém jsem psal zde.

Doporučená instalace:

Ještě před instalací aktualizace doporučuji zálohovat vše, co máte v telefonu. K tomu použijte integrovanou funkci telefonu (aplikaci), kterou najdete v seznamu nainstalovaných aplikací pod názvem "Zálohovat vše". Při instalaci aktualizace se totiž vymaže obsah celého telefonu, obsah paměťové karty samozřejmě zůstane nedotčen.

Po dokončení zálohování se již můžete přesunout k instalaci aktualizace, kterou vyvoláte výše uvedeným způsobem. Během instalace se několikrát mobil restartuje a celá instalace trvá cca 10-15 minut. V žádném případě do instalace aktualizace nijak nezasahujte a nemějte strach z restartů.

Nakonec vám telefon naběhne do standardního stavu, kdy musíte zadat PIN (pokud jej máte nastaven) a musíte projít základním průvodcem, ve kterém si nastavíte základní nastavení telefonu. Poté již budete moci opět obnovit pomocí stejného nástroje stav vašeho telefonu.

Osobně jsem si obnovil jen SMS, kontakty, emaily a podobně. Naopak jsem neobnovoval ani aplikace, natož jejich nastavení nebo nastavení systému - vše jsem si nastavil od znova, protože se jedná o zcela novou verzi systému a nastavení staré verze by mohlo zapříčinit pomalost prostředí (přece jen přecházíte na systém o jednu generaci novější), ale to je jen můj názor, míra obnovy je na vás. Dalším benefitem je, že si nainstalujete jen ty programy, které opravdu potřebujete, sám jsem zjistil, že jsem měl dříve v mobilu i aplikace, které jsem nepoužíval.

Aplikace jsem si nainstaloval v notebooku pomocí Google Play, kde se nachází seznam všech nainstalovaných aplikací, tedy i těch, které jste již i odinstalovali. Samozřejmě jsem si vybral jen ty, co chci používat.

Nakonec jsem si nainstaloval i Go Launcher, který používám již delší dobu. Stačilo obnovit ze zálohy jeho nastavení (u launcheru to nevadí, protože se jedná o stejnou verzi) a mobil jsem měl skoro stejný, jako dříve, musel jsem si jen pohrát s widgety.

c) Nějaké problémy?

Nová verze se mi poměrně líbí, ale musím uznat, že v některých chvílích není ještě tak rychlá, jako tomu bylo u Androidu 2.3, pevně věřím, že Huawei ještě zapracuje na vyladěnosti. Při používání jsem dále narazil na problém, kdy většina aplikací nečte data z externí karty, ale z interní, a proto např. hudební přehrávače nevidí hudbu na vaší SD kartě, Go Backup nevidí zálohy a podobně. Stačí v nastavení úložiště změnit výchozí úložiště a je vše v pořádku.

Dalším problémem je, že v adresáři nelze skrýt kontakty bez telefonního čísla (nebo jsem tuhle možnost nenašel), čili v něm vidím i kontakty, které nechci. Nakonec jsem to vyřešil tak, že jsem si založil skupinu lidí a do ně naskládal ty, které chci vidět (v mém případě jich naštěstí moc není). Poté jsem si adresář nastavil tak, aby mi zobrazoval kontakty pouze z této skupiny.

d) Instalovat?

Jak jsem již napsal výše, rychlost prostředí v určitých chvílích není ještě ideální, nejvíce to jde vidět při procházení systémovým nastavením, kdy se např. po kliknutí na určitou volbu někdy nic sekundu dvě neděje a uživatel si pak myslí, že volbu špatně vybral. Naopak plynulost Go Launcheru je na tom již velmi dobře.

Na otázku zda instalovat či nikoli vám tedy nedokážu zcela odpovědět. Já osobně jsem rád, že jsem tuto aktualizaci nainstaloval a pevně věřím, že Huawei postupně nalezené chybičky bude rychle řešit ve formě aktualizací firmwaru. Navíc se nejedná o nic zásadního, Go Launcher je plynulý a do nastavení telefonu se dívám jen zřídka.

Pro rozhodnutí zda instalovat či nikoli bude asi nejlepší, když se kouknete na videa na YouTube ukazující prostředí Androidu 4.0, změn je opravdu hodně.

10 komentářů:

  1. Jak vypadá aktualizace, můžete vidět na tomhle videu http://www.youtube.com/watch?v=pOwFrrMA0_U

    OdpovědětVymazat
  2. provedl sem aktualizaci a cely mobil mam ted kotel zpomaleny, driv sem mel k dospozici kolem 200 RAM a ted jen kolem 110 RAM, nevim cim to je ,ale nekomu se mobil prej zas zrychlil

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě pomohla deaktivace Facebooku v nastavení aplikací. V Androidu 4.0 a novějším totiž lze deaktivovat aplikace, které jsou integrovány do systému a nelze je tedy běžnou cestou smazat. Doporučuji odinstalovat aplikace, které nepoužíváš a zkontrolovat, zda ti nějaké aplikace neběží neustále v pozadí. Také po instalaci aktualizace nedoporučuji obnovovat nastavení systému z Androidu 2.3

      Vymazat
  3. no tak sem deaktivoval nejake veci co nepouzivam twiter, facebook atd a trochu se me RAM uvolnily dik za radu, ale i tak to neni co to byvalo

    OdpovědětVymazat
  4. Zdarec. Já jsem si myslel, že když si budu zálohovat telefon do HiSuite, že to bude pak v pohodě - toho zálohování v telefonu jsem si nevšiml a přišel jsem skoro o vše !!! A telefon pořád neviděl, teď už jsem to nějak udělal paměťovku a i když mám nastavený úložiště jako výchozí na paměťovku, tak se mi aplikace instaluji a paměť telefonu a pak to musím přetahovat :(
    Jinak se mi zdá, že je to dost pomalý oproti starší verzi a některý věci ani nemůžu najít...
    Ale jinak to postupně doinstalovávám, ale některý věci si musím sehnat znovu od známých, bo jsou to placený a já je platit nebudu.
    JInak ani to zvonění se mi neupravilo, je to pořád vzrůstající !!!
    Hezký den všem.

    OdpovědětVymazat
  5. Ahoj moje dojmy a postup prechodu na ics4, treba to nekomu pomuze.

    Postup:

    Zaloha:
    1.Apka Zalohovat vse - systemove nastaveni
    2.Apka Zalohovat vse - aplikace

    Upgrade firmware - probehlo bez problemui(chvili mi nesla stahnout aktualizace, psalo to nelze spojit se serverem,asi jim to spadlo)

    - Prepnuti default uloziste na SD kartu v nastaveni (jinak instalujete/obnovujete do interni !)

    Obnova:
    1.Apka Zalohovat vse - systemove nastaveni (neobnovilo se wifi nastaveni :( )
    2.Apka Zalohovat vse - aplikace (neobnovil jsem vse, jen vybrane)

    Vysledek:
    Pouzival jsem a pouzivam GO Launcher EX - rychlost zhruba stejna
    Zamykani obrazovky - gesto - při odemykaní má až cca 2 sec prodlevu odemčení po napsání gesta - spatny
    Veskere videa, streamy atd - ok (flash 11.1 obnoven ze zalohy)
    Fotak- novej, lepsi, dost pomalejsi s go launcherem (rychlesji s NOVA)
    RAM - nekdy 130M volnyho ale vetsinou se i s pokilovanym skoro celym phonem (pres GO task a power killery) nedostanu pres sto, prumer 80M. Nechapu to.
    SMS- neblika mi notifikacni led, pri neprectene sms , horsi prostredi pro sms
    Historie hovoru - neprehlednejsi
    Nastaveni android - prostredi pomalejsi

    Zkousel jsem APex a Nova launcher jako nahradu za GO. Oba jsou rychlejsi, Nova nejrychlejsi. Bohužel jsem zvyklej na nastroje v GO , zejmena prepinaci lista a killery-widgety, cili jsem se i tak GO nevzdal.

    Verdikt:

    Docela spokojenost, zejmnena novej fotak(apka) me potesil.Ocekavam nejaky fix, aby se lepe odladil zejmena vykon, tak jako bylo ke konci odladeno v GB.

    OdpovědětVymazat
  6. Zdravím,mám tento telefon od slovenského operátora O2 (telefonica) a stále nemám žiadnu aktualizáciu,i keď sa ju snažím vyvolať tak nič nenájde.Neviete niečo o tom? alebo prípadne kde by sa dala stiahnuť verzia androidu ofiko napr od vodafone na tento telefon?
    Ďakujem

    OdpovědětVymazat
  7. Tak jsem nahodil nakonec ten NOVA launcher, a po trosku pohrani a prizbusobeni je komfort srovnatelnej s GO, ktery je fakt na ICS zabrzdeny.

    Nyni o poznani rychlejsi.

    OdpovědětVymazat
  8. Díky za článek a za blog! Trošku jsem se instalace ICS obaval kvůli rychlosti, ale kromě pomalejšího nabíhání telefonu při spuštění (a někdy i odemykání) si nemůžu stěžovat, všechno svižné. Přešel jsem na Holo launcher, který mi vyhovuje víc než GO jak esteticky, tak ovládáním. Problémy jsem měl jen s Holo locker, ten jsem posléze odinstaloval.

    OdpovědětVymazat
  9. přátele asi budu za trubku, ale k čemu používáte ty aplikce halo launcher či GO, jsem nováček v těchto telefonech... tak ted jsem na váškách, jestli mam dělat aktualizaci na vyšší verzi androidu....

    OdpovědětVymazat