14. července 2012

Pocket aneb společník na cesty

Jak jsem slíbil, tak budu v následujících týdnech i plnit. V nadcházejících týdnech se tedy můžete těšit na tipy na aplikace pro Android, které používám ve svém Huawei Ascend G300. Všechny aplikace pocházejí z oficiálního Google Play a jsou tedy určeny i pro tento telefon.

Znáte to asi každý, na Internetu narazíte na nějaký zajímavý článek, recenzi nebo cokoli jiného, co byste si rádi přečetli. Jenže nemáte aktuálně čas na to, abyste si jej přečetli. Pocket je pro tyto situace ideální - pomocí něj si daný článek stáhnete do svého telefonu a budete si jej moci přečíst kdykoli budete mít čas - třeba když budete v metru či jiném dopravním prostředku.

Tuto aplikaci používám velmi často. Každé ráno před odchodem do zaměstnání si totiž zkontroluji své oblíbené webové stránky a zajímavé články si stáhnu pomocí této aplikace do telefonu s tím, že si články přečtu v metru cestou do práce. Jedná se tak o zajímavé zpestření 45 minutové cesty do práce.

Popis použití

Osobně tedy aplikaci používám tak, že pomocí Opery Mobile si nejprve projdu své oblíbené stránky a pomocí funkce "Sdílet" -> "Add to pocket" označím daný článek k uložení do telefonu. Poté se mně ihned stáhne do aplikace Pocket s tím, že si jej mohu kdykoli přečíst pomocí této aplikace, už bez nutnosti připojení na Internet.

Pokud jsem u svého notebooku, pak používám rozšíření pro Google Chrome, které pracuje na podobném principu. Opět mohu jakoukoli stránku pomocí tohoto rozšíření označit ke stažení a jakmile se s mobilem připojím na Internet, aplikace ihned zajistí načtení a uložení stránky pro pozdější přečtení.

Jak je z výše uvedeného patrné, pro řádné používání této aplikace je nutné provést při prvním spuštění aplikace bezplatnou registraci. Další výhodou registrace je, že se seznam uložených článků ukládá na webovém serveru poskytovatele služby, a proto není problém se ke svým uloženým článkům dostat z jakéhokoli podporovaného telefonu (existují aplikace i pro jiné mobilní platformy) či počítače. Svůj seznam článků k přečtení si můžete spravovat i pomocí jakéhokoli webové prohlížeče, stačí se přihlásit na getpocket.com.

Prostředí programu

Prostředí aplikace je přehledné, po zapnutí aplikace se vám zobrazí úvodní obrazovka s logem aplikace a po načtení aplikace se vám již zobrazí seznam přidaných článků. Stačí kliknout na vámi požadovaný článek, a ten se vám zobrazí v novém okně.

Úvodní obrazovka aplikace...
Hlavní obrazovka s načtenými stránkami, vpravo  s náhodně vybranou fotografií z daného článku...

Uloženou stránku si můžete prohlédnout ve dvou režimech. Výchozí režim je tzv. Article View, který danou stránku upraví tak, aby se vám dobře četla na mobilním telefonu, z dané stránky tak vytáhne jen text, obrázky a video, zbytek zahodí a text zalomí dle šířky displeje, uživatel tak nemusí rolovat se stránkou  zprava doleva, ale jen nahoru dolů, což zásadně zlepšuje čtení článků na mobilním telefonu. Tento režim si však nemusí poradit s každou stránkou zcela správně nebo ji nedokáže zpracovat vůbec. S problémy jsem se setkal doposud zatím poměrně málo.

Načtená stránka ve stylu  Article View..

Stránka v režimu Article View i s obrázky...

Druhým režimem je pak zobrazení klasické webové stránky (režim Web View), zde je vše ponecháno tak, jak bylo. Nevýhodou pak je samozřejmě nutnost rolovat stránkou i zprava doleva, ale zato si takto budete moci přečíst jakoukoli stránku.

Načtená stránka ve stylu Web View...

Mezi režimy se lze přepnout pomocí kontextové nabídky při čtení dané webové stránky. Každou stránku si také můžete označit za přečtenou. Takto označená webové stránka vám zmizí z přehledu uložených stránek, ale uloží se do archívu, který si můžete kdykoli zobrazit a archivovanou stránku si opět přečíst. Uložené stránky můžete označit i hvězdičkou či je smazat.


Kontextová nabídka..

Nastavení aplikace je poměrně obsáhlé, doporučuji jej projít. Ve výchozím stavu se totiž články ukládají do integrované paměti telefonu (a ne na SD kartu, kde je pro ně více místa), a také se nenačítají obě verze, ale jen ta výchozí, tedy Article View. Také si zde můžete nastavit maximální velikost zabraného místa v paměti uloženými články.

Nastavení aplikace...


Nevýhody aplikace

Největší nevýhodou aplikace je fakt, že aplikace sice uloží fotografie na stránce do paměti, ale uloží pouze miniatury, původní fotografie se neuloží, což je škoda - možnost aktivace ukládání původních fotografií mi velmi chyběla.

Také se neukládaly videa pro offline prohlížení, ale pouze se ponechaly na stránce objekty pro jejich prohlédnutí v případě, kdy máte připojen telefon na Internet. Toto ale již chápu - videa by neúměrně zabírala volné místo v paměti.

Během delšího používání jsem si ještě všiml, že aplikace má problémy s ukládáním stránek, které nejsou v UTF-8, místo písmen s diakritikou totiž uloží nesmyslné znaky. Bohužel v nastavení aplikace se nedá nijak nastavit, aby se při ukládání stránky použilo kódování zdrojové stránky a ne výchozí UTF-8.

Dalších nevýhod jsem si již nevšiml, aplikace mě opravdu velmi potěšila a používám ji poměrně často. Se svými zkušenostmi s aplikací se můžete podělit v diskuzi pod článkem.

8 komentářů:

  1. Zdravím ,zkusil jsem pocket. Když stahnu na Huawei G300 na pocket web. stranku ,tak jednoduche zobrazeni je ok,ale na WEBovém je diakritika a mezery nahrazeny znakem otazník v černém kosočtverci !!! CO s tím prosím ... ???

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdroj používá špatné kódování, Pocket zatím podporuje pouze UTF-8, změnit kódování v nastavení aplikace nejde :( Dopíšu do nevýhod :(

      Vymazat
  2. Když zobrzim WEBovou strnku jako WEB. tranku, tzn. ne jednoduše, tak se mi misto diakritiky a mezer zobrazí otazník v kosočtverci . Co s tím ??

    OdpovědětVymazat
  3. Hm, teď jsem měl problem s odesláním příspěvku.

    OdpovědětVymazat
  4. ?Zadal jsem komentář, nastavil jsem "Komentovat jako: [Google]", to co jsem napsal zmizelo, ale na stránce se to neobjevilo???
    O co mi šlo, zda je relativní spolehnutí na nejstarší uložené stránky, které byly již od té doby změněny, přemístěny, přejmenovány, smazány, nebo byl přístup na ně zablokován.

    OdpovědětVymazat