3. července 2012

Co mi chybí u Androidu

Mobilní operační systém Android je v dnešní době nejpoužívanějším operačním systémem pro mobilní telefony a další přístroje. Jakožto jakékoli jiné softwarové dílo má ovšem své chyby a možnosti, jak jej zdokonalit. Níže bych se rád rozepsal o tom, co bych si já osobně přál, aby Google doimplementoval či vylepšil nebo změnil. Jelikož nemám až takový přehled o tom, co obsahují novější verze Androidu (ICS a JB), tak se předem omlouvám, pokud bylo cokoli z mého seznamu doimplementováno.

Zkušenější jistě namítnou, že některé z níže uvedených věcí lze zařídit pomocí aplikací třetí strany (která případně potřebuje root), ale já bych to rád přímo "od zdroje" - tedy jako integritní součást Androidu.

1)  Nedostatečná synchronizace 


Velmi bych uvítal, kdyby Google dotáhl synchronizaci telefonu, osobně mi totiž chybí synchronizace veškerého nastavení telefonu, včetně synchronizace nastavení aplikací a her. V případě výměny telefonu (nebo používání více telefonů v rámci jednoho Google účtu) by se uživateli stáhly ze serverů Google i např. uložené hry, nastavení aplikací a podobně. Toto by bylo užitečné i v případě obnovy po přepnutí telefonu do továrního nastavení. 

Třešničkou na dortu by pak byla funkce, kdy by telefon po prvním spuštění telefonu (např. po továrním formátu) a zadání identifikačních údajů ke Google účtu, zcela sám stáhl všechny dříve nainstalované aplikace i s jejich nastavením a u her i s save pointy. Člověk by se pak nemusel vůbec o nic starat.

Jako hudba budoucnosti se mi pak jeví možnost kompletní zálohy telefonu na "jedno kliknutí" s možností případné obnovy až bude potřeba.

2) Distribuce mobilů s grafickými nástavbami od výrobce

Google by se měl zasadit o to, aby se nemohli prodávat mobily s grafickými nástavbami bez možnosti přepnutí na standardní Android. Nemám nic proti tomu, když výrobce udělá svou grafickou nástavbu (má na to samozřejmě legitimní právo), ale tato by buď měla být jako "volitelně k instalaci" nebo by mělo jít přepnout na standardní Android nebo alespoň danou nástavbu odinstalovat.

Grafické nástavby totiž většinou kazí dojem na Android, často se totiž stává, že jsou pomalé nebo trpí jinými problémy. Uživatelé pak, i za cenu ztráty záruky, raději instalují neoficiální ROM, které podobné nesmysly nemají.

3) Bloatware

Bloatware, neboli předinstalované aplikace, které jsou k dispozici přímo s telefonem jsou povětšinou naprosto zbytečné a většinou jenom zpomalují systém nebo spotřebovávají drahocenné místo v interní paměti jsou dalším problémem. Tyto aplikace totiž nelze běžnými prostředky odinstalovat (root není běžný prostředek, při jeho použití dochází ke ztrátě záruky a větší bezpečnosti) a navíc zabírají i volné místo v menu s aplikacemi. Google by se měl zasadit o to, aby i tyto aplikace šlo běžnými prostředky odinstalovat, stejně jako tomu je například u notebooků.

4) Nemožnost nastavení místa, kam se mají ukládat např. SMS či instalované aplikace

U mého předchozího telefonu (Nokia C5) se mi líbilo, že jsem si mohl vybrat, kam si přeji ukládat SMS, na výběr bylo, buď do telefonu nebo na paměťovou kartu (snad si to ještě dobře pamatuji). Bohužel toto není možné, alespoň u Huawei Ascend G300 (asi se ale jedná o vlastnost Androidu).

Někomu se to možná zdá jako drobnost, ale osobně bych jednou dosáhl stavu, kdy se mi vše bude ukládat pěkně na paměťovou kartu a interní paměť budu používat jen pro nainstalování aplikací, kdy mi nebude vadit, že např. v případě továrního formátu přijdu o tyto aplikace, ale vše ostatní je v bezpečí paměťové karty.

Ještě větší problém je, že uživatel si nemůže zvolit, kam si přeje danou aplikaci nainstalovat. G300 sice obsahuje možnost volby v nastavení, ale ta není 100% a často se stává, že se aplikace nainstaluje, kam chce a nastavení ignoruje.

5) Nemožnost nastavení fontů a vzhledu

Nevím, zda se jedná o problém G300 nebo obecně celého Androidu, ale nikde jsem nenašel možnost nastavení písma a dalších detailů prostředí. Tohle umí i velmi obyčejné telefony, škoda.

6) Proč nelze instalovat Android stejně jako klasický operační systém pro počítače

Jednu z mých největších výtek jsem si nechal na konec a směřuje na aktuální stav distribuce nových verzí Androidu. Současný stav je takový, že Google zveřejní novou verzi svého operačního systému, ten pak musí upravit daný výrobce pro každý ze svých modelů, po vyzkoušení jej začne distribuovat. Před zahájením distribuce v daném státě musí ještě distribuci schválit operátor, který má daný telefon na starosti.

Tento zdlouhavý proces pak způsobí opoždění distribuce ke koncovým zákazníkům či jeho nedostupnost pro daný model. Jak by bylo na světě krásně, kdyby Google zveřejnil novou verzi Androidu a jediné, co by bylo potřeba, by bylo stažení aktualizace a její instalace v mobilu.

Tohle je mých 6 věcí, které postrádám v Androidu. Snad se některé z nich časem objeví v nějaké následující verzi Androidu. A máte vy, mí čtenáři, nějaký seznam věcí, který vám chybí v Androidu, klidně se o něj podělte v diskuzi.

2 komentáře:

  1. A predstav si kolik by ten system mel MB/GB, kdyby musel obsahovat ovladace na vsechny zarizeni, kdyby musel byt prizpusoben LDPI,MDPI,HDPI XHDPI atd... , bylo by to krasne kdyby to slo nainstalovat jako linux na vsechny PC (ano, napsal jsem linux, no a? ) samozrejme ze by slo udelan miliony flashovacich balicku s ovladaci a upravenym jadrem, ale kdo by se s tim delal? a rekneme si na rovinu ze Android nemaji jen programatori nebo lide co se v tom vyznaji, ale treba i uplne obycejni lide kteri o tom nic nevi, bylo by to pekne, ale pekelne slozite, jinak pokud mas root, muzes delat vsechny veci ze seznamu, ale to uz asi vis

    OdpovědětVymazat
  2. Vždyť velikost instalačního balíčku je irelevantní, žijeme v době, kdy máme rychlé připojení na Internet. Člověk by si stáhl instalační balíček, který by si po spuštění oskenoval mobil připojený k PC (instalace by probíhala přes počítač), zjistil základní údaje o telefonu (CPU, GPU, RAM) a dle toho nainstaloval patřičné ovládače a podobně.

    A ti, co nemají počítač nebo si na to netroufají by museli počkat na výrobce, který zajistí OTA instalaci...

    OdpovědětVymazat