29. července 2011

Jak si nastavit svůj oblíbený Doodle na stránce Google

Pravděpodobně víte, co to je Google Doodle, pro ty, co nevědí, jedná se o logo firmy Google, které je upraveno dle určitého významného dne a je vloženo na hlavní stránku Google, ať už lokální (např. českou, německou) či globální.Toto logo má upozornit, že v daný den se něco děje, např. je výročí narození nějaké osoby nebo něco podobného.

Zakladatelé Google - Sergey Brin a Larry Page použili svůj první Doodle hned v prvním roce existence firmy (1998), kdy si vzali volno a zúčastnili se tradiční akce "Burning man" v Nevadě. Změnou loga chtěli svým uživatelům říci, že v případě problémů nejsou dostupní a nikdo tak nemá možnost opravit případné komplikace. Další loga navrhovali externí přispěvatelé, až roku 2000 se tvorby ujal jediný člověk a tvoří je dodnes, jedná se o Dennise Hwanga.

Při kliknutí na daný Google Doodle se vám zobrazí více informací o patřičné události a to ve formě výsledků vyhledávání patřičné události pomocí Google. Pokud na Doodle pouze najedete myší, zobrazí se vám jednořádková informace o události, např. "XYZ. výročí narození osobnosti", a podobně.

Google Doodle bylo představeno velké množství, jejich výčet i s náhledem najdete zde. V daném seznamu najdete všechny doodle, tedy i ty české. Loga jsou většinou statická, najdou se však poměrně často i loga, která jsou aktivní a reagují na vaši činnost. Mezi tyto patří např. legendárního Pac-Mana či elektrická kytara. Obě zmiňované aktivní loga sklidila po celém světě velký ohlas a dodnes jsou populární. Zvláště pak druhá - kytara, což dokládají např. i videoklipy na YouTube ukazující, jak zahrát určitou melodii pomocí tohoto doodle.

Nejhezčími českými doodly jsou dle mého názoru hlavně tyto:

Při příležitosti 100. narozenin Václava Čtvrtka
(jako kdyby to maloval sám Radek Pilař, původní ilustrátor...)
Při příležitosti 85. narozenin Hurvínka
Při příležitosti 46. narozenin Večerníčku (znělku opět vytvořil Radek Pilař)
Při příležitosti 418. narozenin Jana Amose Komenského
Zcela první Google Doodle, použitý v roce 1998 (viz dříve):



Všechna loga pocházejí ze seznamu Google Doodle, obrázky jsou načítány přímo z zdroje, nejsou tedy pochopitelně kopírovány ani nijak měněny.

Po úvodním povídání se konečně dostávám k hlavnímu - jak si nastavit svůj oblíbený Goodle Doodle na Google.com (či jiné národní verzi, např. Google.cz) jako výchozí obrázek. Je k tomu potřeba akorát Google Chrome, jedno rozšíření a pár minut času.

Nejprve si nainstalujte rozšíření Favorite Doodle pro Google Chrome. Nyní nemusíte nic nastavovat a podobně, stačí si z katalogu Google najít to své a kliknout na tlačítko "Make this My Favorite Doodle!". Od té chvíle budete mít na všech google doménách (Google.com, Google.cz,...) svůj oblíbený Doodle. Samozřejmě, pokud Google použije poté nějaké nové speciální logo, tak se Vám zobrazí to nové, jakmile jej ale změní na výchozí, pak se vám zobrazí opět to vámi vybrané.

Screenshoty:

Google.DE s oblíbeným logem...

Google.CZ s oblíbeným logem...

Žádné komentáře:

Okomentovat