15. července 2011

Jak v Chrome zobrazit lištu s otevřenými stránkami v levém sloupci

Dneska bych se rád zmínil o tom, jak v Google Chrome zajistit, aby se Vám zobrazovala lišta s otevřenými stránkami v levém sloupci, místo tradičního umístění nahoře. Zatím se jedná o experimentální funkci, proto její aktivaci nenajdete v nastavení programu, ale musíte to aktivovat jinde.

Nejprve si otevřete novou stránku v Google Chrome a do adresního řádku napište:

chrome://flags/

Nyní byste se měli dostat na stránku s experimenty, pomocí které si můžete aktivovat všelijaké "bonusové" funkce (ale s expertimentální a neotestovanou funkčností, vše tedy dělejte s rozmyslem!). U každé z nich stačí kliknout na Aktivovat a provést restart Chrome. Po restartu Chrome stačí kliknout pravým tlačítkem myši na "ouško" libovolné otevřené stránky a z kontextové nabídky zvolit možnost "Použít boční karty", čímž se Vám od této chvíle budou zobrazovat otevřené stránky v levém sloupci. Stejnou cestou tuto funkci můžete i kdykoli deaktivovat.

V našem případě tedy na odkaz "Aktivovat" u funkce "Postranní karty" a proveďte restart Chrome. Můžete samozřejmě aktivovat i další funkce, ale ještě jednou opakuji - buďte velmi opatrní.

Od restartu Chrome by se Vám měla zobrazovat lišta s otevřenými stránkami v levém menu, což si můžete prohlédnout i níže na screenshotu:


Tímto byste měli ušetřit nějaké místo na výšku, což se hodí hlavně na širokoúhlých monitorech. Jen je škoda, že si v Google neporadili nějak s těmi třemi klasickými tlačítky úplně nahoře (uzavření, minimalizace a maximalizace), ušetřili by tak ještě více místa. 

Také je škoda, že tento sloupec není vůbec konfigurovatelný, nelze nastavit šířka ani nic dalšího, snad se to změní, než se to bude začleněno přímo do Chrome jako standardní součást (tedy to již nebude experimentální součást), jinak tuto funkci považuji za povedenou a hned jsem si na ni zvykl. 

3 komentáře:

  1. Ahoj, nemůžu si pomoct, ale u verze (17.0.942.0 m) tuto volbu nemophu najít, e to obrovská škoda. Jsem zvyklý jak z IE9, tak z Mozilly na postranní panel a u Chrome jsem se na něj také těšil, takže velké zklamání...

    OdpovědětVymazat
  2. také nemůžu najít nejspíše to bylo ve starší verzi

    OdpovědětVymazat
  3. Ano, bohužel Google tuhle možnost odstranit cca před 1/2 rokem :( ...

    OdpovědětVymazat