19. března 2011

Jaké repozitáře používám v Ubuntu 10.10

Repozitáře Ubuntu obsahují velké množství programů, avšak většinou pouze ve verzích, které byly aktuální k datu vydání konkrétní verze Ubuntu. Samozřejmě pokud jsou později vydány opravy těchto programů, jsou tyto opravy dostupné i pro uživatele Ubuntu. Avšak pokud vyjde zcela nová verze programu, tak se již tato verze v repozitářích většinou neobjeví. Takto tomu je u velké části distribucí a jedná se tak prakticky o standard.

Uživatel pak má několik možností, buď se s tímto spokojí, a bude používat starší verze programů do doby, než vyjde nová verze Ubuntu. Nebo si stáhne program ze stránek výrobce daného programu a nainstaluje si ručně DEB balíček obsahující daný software (pokud existuje). Posledním a nejlepším řešením je pak používání repozitářů výrobce či repozitářů neoficiálních, spravovaných komunitou. V dnešním článku se tedy zmíním o tom, jaké repozitáře osobně používám krom těch výchozích v Ubuntu. Vše je psáno pro Ubuntu 10.10 a na starších verzích nemusí fungovat - tvůrci balíčků nemusejí vytvořit podporu pro starší verze Ubuntu.

Jelikož tyto repozitáře používám delší dobu, tak si již samozřejmě nepamatuji přesný postup, jak jsem je do systému přidal. Proto ke každému repozitáři jsem našel na Internetu postup, jak si jej přidat a odkaz na návod je uveden u každého repozitáře. Pokud by Vám něco nefungovalo, klidně napište do diskuze pod článkem. Samozřejmě vše děláte na své uvážení.

1) Google Chrome

Prohlížeč Chrome je v dnešní době jeden z nejprogresivnějších prohlížečů této doby. Pro lepší dostupnost aplikace Google vytvořil vlastní repozitář, kde se nacházejí všechny tři verze Google Chrome (stabilní verze, betaverze a vývojová verze).

Přidání zdroje, instalace:

a) Nejprve si přidejte v Synapticu nebo ve správě software tento zdroj:

deb http://dl.google.com/linux/deb/ stable non-free main

b) Poté nainstalujte podpisový klíč (v příkazové řádce):

sudo wget -q -O - https://dl-ssl.google.com/linux/linux_signing_key.pub | apt-key add -

c) Následně zaktualizujte repozitáře, buď např. pomocí tlačítka obnovit v Synapticu, nebo pomocí tohoto příkazu v příkazové řádce:

sudo apt-get update

d) Nainstalujte Google Chrome, tedy nainstalujte balíček google-chrome-stable (stabilní verze), google-chrome-beta (betaverze prohlížeče) nebo google-chrome-dev (vývojová verze prohlížeče).

Čerpal jsem z tohoto fóra.

2) Opera

Jako sekundární prohlížeč používám jsem si nainstaloval Operu. I tento program má repozitář spravovaný svým tvůrcem. Pro každou verzi opery (stabilní, testovací a nestabilní) má ovšem různý repozitář, čili je opakem Google, který má pro všechny verze svého prohlížeče jeden repozitář. Nejprve je tedy nutné si rozmyslet, o jakou verzi máte zájem a až poté si přidat repozitář.

Přidání zdroje, instalace:

a) Nejprve si tedy přidejte repozitář s verzí, kterou požadujete, níže je uvedený repozitář pro stabilní verzi Opery.

deb http://deb.opera.com/opera stable non-free

Místo slůvka stable v příkazu můžete použít i testing (pro testovací verzi prohlížeče) nebo unstable (pro nestabilní verzi).

b) Nyní přidejte podpisový klíč (v příkazové řádce):

wget -O - http://deb.opera.com/archive.key | apt-key add -

c) Opět zaktualizujte své zdroje, nyní by Vám mělo být umožněno nainstalovat i Operu ve verzi, ve které jste si zvolily. Stačí nainstalovat balíček opera.

Čerpal jsem z této stránky.

3) KDE 

Repozitáře Ubuntu obsahují i balíčky s KDE, avšak pouze staršího vydání, vysvětlení jsem napsal na začátku článku. Existuje však neoficiální zdroj s balíčky s KDE, který je nutné extra přidat, nové verze KDE se v něm vyskytují většinou v den vydání dané verze KDE, tedy prakticky ihned. Níže se nachází návod pro uživatele Ubuntu, kteří již mají nainstalované KDE ze standardních repozitářů Ubuntu, pokud KDE ještě nemáte nainstalováno, pak nejprve nainstalujte balíček Kubuntu Plasma Desktop, až poté pokračujte níže uvedeným návodem.

Přidání zdroje, instalace:

a) Přidejte si tento repozitář:

ppa:kubuntu-ppa/backports

b) Aktualizujte systém, mezi aktualizacemi by se měly nacházet i balíčky s novou verzí KDE. Samozřejmě po přidání repozitáře zaktualizujte své repozitáře.

Čerpal jsem z této a této stránky.

4. Pidgin

I Pidgin má svůj vlastní repozitář, který je spravován tvůrci programu. V tomto případě probíhá přidávání zdrojů a instalace Pidgina nepatrně jinak.

Přidání zdroje, instalace:

a) Stáhněte tento DEB balíček a nainstalujte jej pomocí dvojkliku na ikonu, případně z kontextové nabídky tohoto souboru vyberte možnost "Open with" => "GDebi Package Installer". Tímto jste si přidali repozitář.

b) Mezi aktualizacemi najdete i novější verzi Pidgina. Pokud Pidgina nemáte doposud nainstalovaného, pak nainstalujte balíček "Pidgin".

c) Nevím proč, ale v současné chvíli se nachází v tomto repozitáři jemně starší verze, než je aktuální na stránkách programu. Je tedy dobré nejprve pro jistotu porovnat označení verze balíčku Pidgin z repozitářů Ubuntu a z tohoto.

Čerpal jsem z této stránky.

Závěr

Takových repozitářů je celá řada. Pokud tedy hledáte nějaký repozitář pro svůj oblíbený program (protože v repozitářích Ubuntu není třeba nejnovější verze), pak není nic jednoduššího, než použít Google a vyhledat si spojení:

"jméno programu repository Ubuntu"
(do Google samozřejmě zadávat bez uvozovek a s doplněným názvem programu)

Pravděpodobně najdete repozitář spravovaný buď přímo lidmi vytvářející tento software nebo komunitou. To je na Ubuntu to nejlepší - existují pro něj balíčky snad všech linuxových programů, navíc většinou v nejnovějších verzích v repozitářích výrobce programu a vy tak máte skoro jistotu, že vše bude fungovat jak má.

Bonusem pak je fakt, že jakmile vše jednou nastavíte, tak se Vám dané programy budou automaticky aktualizovat jakmile vyjde nová verze programu a bude umístěna do příslušného repozitáře. Aktualizace najdete mezi ostatními systémovými aktualizacemi.

2 komentáře:

  1. Výborný nápad tenhle článek. Tohle je velice užitečné pro začínající a i pro mne. Určitě vyzkouším :-) díky

    OdpovědětVymazat
  2. Není zač ;) Až zase nějaký zajímavý objevím, rád se o něj podělím...

    OdpovědětVymazat