14. března 2011

Rok 2010 a Blogger, připravované novinky pro tento rok

Google dnes vydal na svém blogu věnovaném Bloggeru poměrně zajímavý článek o tom, co za novinky představil u svého blogovacího systému za rok 2010, a také nastínil první informace o tom, co plánuje na tento rok. Nejprve se tedy podíváme na to, co se za poslední rok událo, a poté se podíváme na to, co si na nás Google chystá v tomto roce.

Z odkazovaného článku vyplývá, že za rok 2010 představil tyto služby (o některých (mobilní verze, webové fonty...) jsem ani nevěděl do dnešního dne, proto jsem se také rozhodl sepsat nejen o nich pár poznámek):

Tvůrce vzhledů (Template designer) - jedná se o snadné nastavení vzhledu Vašeho blogu, můžete nastavit opravdu hodně - od změny pozadí, přes změnu písma, barev a stylů jednotlivých částí, až po takové detaily jako jsou rozměry jednotlivých částí blogu (např. změna šířky oddílu pro text článku, šířky celé stránky a podobně) nebo vlastní pozadí. Samozřejmě celé nastavení je v grafické podobě (tedy žádné editace zdrojového kódu v CSS či HTML) vhodné je tedy i pro začátečníky. Zkušenější uživatelé pak mohou editovat i CSS vzhled a změnit si vzhled dle svých preferencí, toto je možné samozřejmě již delší dobu.

Největší výhodou pak je, že jakmile něco změníte pomocí tohoto konfigurátoru, tak změny ihned vidíte ve spodní části přímo na svém blogu, můžete si tedy v klidu prohlédnout, jak se změny případně projeví na Vašem blogu, dokud změny neuložíte, neaplikují se samozřejmě. Více Vám ukáže oficiální demonstrační video, které si můžete prohlédnout níže.

Demonstrační video:



Mobilní verze blogu

17. prosince 2010 byla představena nová funkcionalita blogu - v nastavení blogu si lze zapnout mobilní verzi blogu, blog tak bude lépe čitelný na mobilních telefonech a také nebude načítání stránek tak datově náročné, což i v roce 2011 je stále ožehavé téma kvůli FUP.

Tato služba je však v beta stádiu, proto od ní nelze čekat zázraky, vzhled mobilní verze se nedá prozatím konfigurovat, a pokud používáte nepodporovanou šablonu, tak se Vám bude zobrazovat šablona základní. Samozřejmě nastavení klasické verze blogu zůstane nedotčeno.

Jelikož se jedná o beta verzi, tak nelze ji aktivovat z klasického rozhraní nastavení, ale musíte zapnout tzv. Draft mód, který obsahuje vždy novinky. Stačí tedy kliknout na tento odkaz, přihlásit se a v nastavení blogu aktivovat příslušnou položku. Poté již nemusíte Draft mód používat.

Mezi další novinky z minulého roku ještě patří např. webové fonty, statistiky návštěvnosti a např. blokování spamu v komentářích. O dalších, loni představených, novinkách na Bloggeru se můžete dočíst zde.

Na závěr shrnutí roku 2010 ještě statistiky:
  • Blogger má 400 milionů čtenářů za rok
  • Blogger je dostupný již v 50 jazycích, samozřejmě i v Češtině a to již delší dobu, minimálně od roku 2008, co jej požívám
  • 75% přístupů k blogům je provedeno mimo USA
  • Na Bloggeru bylo napsáno již půl bilionu slov
  • Za jednu minutu napíší uživatele Bloggeru průměrně 250 000 slov 



A na co se máme těšit v tomto roce? Google zatím odtajnil pouze jednu z připravovaných novinek - zcela nový vzhled prostředí Bloggeru (tím myslím vzhled prostředí pro psaní článků a podobně, ne vzhled stránek jako takových samozřejmě). Tento vzhled si můžete prohlédnout zde. Jelikož není ještě k dispozici, nelze jej tedy vyzkoušet a případně napsat podrobnější článek, musíme vzít za vděk alespoň výše odkazovaným článkem. Ze stejného důvodu se zde nenachází ani fotky tohoto prostředí, vše najdete ve výše odkazovaném článku.

Datum dostupnosti taktéž nebylo doposud sděleno, bude to pravděpodobně velmi brzy, osobně si myslím, že do měsíce bude nový vzhled dostupný alespoň přes vývojovou verzi Bloggera - Draft.Samozřejmě se jedná pouze můj odhad, který může být mylný, uvidíme.

Rozhraní mi velice připomíná rozhraní Google Docs, ze kterých tak pravděpodobně nový vzhled vychází, je velmi pohledný a změnu zatím velmi vítám. Uvidíme, jak toto rozhraní bude vypadat v praxi. Jakmile Google poodkryje karty a zveřejní více informací nebo rovnou spustí nové rozhraní, tak Vás budu samozřejmě informovat.

A co vy usuzujete ze dvou zveřejněných fotek? Diskuze je opět vítána ;)

Reference:
Viz článek

Žádné komentáře:

Okomentovat