20. března 2011

Jak vylepšit vzhled GTK aplikací v KDE

Tak jsem po delší době řešil nějaký problém se systémem - KDE pro Ubuntu mi zobrazovalo GTK aplikace z GNOME velmi škaredě, například Pidgin tak vypadal velmi nehezky, stejně tak menu Google Chrome. Tento problém jsem nějak moc neřešil a začal jsem používat opět GNOME a bral jsem to tak, že Ubuntu je prostě nejlepší s GNOME. Až včera mi to nedalo a rozhodl se napsat na české fórum Ubuntu, dnes je již vše vyřešeno.

Jak se problém projevuje

Problém poznáte tak, že většina (ne-li všechny) aplikace z GNOME vypadají v KDE velmi nehezky, pro ilustraci přikládám screenshot Synapticu v KDE:

Synaptic v KDE 4.6.1
Vzhled aplikace je opravdu nehezký, stejným způsobem vypadají i ostatní GNOME aplikace v KDE.

Řešení:

Svůj problém jsem popsal v tomto topicu Ubuntu fóra. Řešení se nakonec ukázalo jako velmi jednoduché, stačilo si otevřít konzoli a použít tento příkaz:

ln -s .gtkrc-2.0-kde4 .gtkrc-2.0

Problém byl ve špatném pojmenování souboru. KDE totiž načítá nastavení vzhledu GTK aplikací ze souboru .gtkrc-2.0-kde4, ovšem při instalaci KDE se tento soubor nevytvořil, místo toho se vytvořil soubor .gtkrc-2.0, nastavení tak nemohlo být načteno a použito. Místo toho se použil nevzhledný, ale výchozí vzhled. 

Možná se ptáte, proč jsem soubor pouze nepřekopíroval nebo nepřejmenoval. Pokud bych jej překopíroval, tak by pravděpodobně vše fungovalo do chvíle, než by se původní soubor změnil, tato změna by se neprovedla, uložila by se totiž jen do nepoužívaného souboru. 

Přejmenování by bylo ještě větším problémem, je totiž docela možné, že jiná aplikace čte z původního souboru, který by již neexistoval a aplikace by tak nefungovala korektně. 

Nejčistějším způsobem tak je vytvoření tzv. Symlinku. Tímto jsme vytvořili prakticky lepšího "zástupce". Pokud totiž systém změní tohoto "zástupce", změní se i cílový soubor. Původní soubor jsme tak ponechali, ale KDE našlo i soubor, který vyžadovalo, navíc jsme vyřešili oba výše uvedené problémy. 

Tímto jsme zprovoznili lepší vzhled GTK aplikací pro aktuálně přihlášeného uživatele. Ještě je však nutné provést jeden příkaz. Některé aplikace se totiž spouštějí s root právy a načítají tedy i .gtkrc-2.0-kde4 soubor umístěný v adresáři root (a ne tedy soubor přihlášeného uživatele). Typickým příkladem je třeba právě Synaptic. 

Proto v konzoli použijte tento příkaz (na vyžádání napište Vaše heslo):

sudo ln -s ~/.gtkrc-2.0-kde4 /root/.gtkrc-2.0

Tak a máme hotovo. Nyní se raději odhlaste z KDE a znovu přihlaste. Nyní by již aplikace z GNOME měli vypadat daleko lépe. V nastavení KDE si pak můžete navolit i jiný vzhled, otevřete si tedy nastavení KDE, a poté klikněte na ikonu "Vzhled aplikací", a poté v levém sloupečku zvolte možnost "GTK+ appereance", zde si můžete nastavit svůj oblíbený vzhled a případně i použité písmo. 
Nakonec screenshot Synapticu po provedené úpravě:

Vzhled Synapticu v KDE po provedené úpravě
Změna je viditelná na první pohled. Tímto ještě jednou děkuji všem, co mi na fóru pomohli. ;)

Žádné komentáře:

Okomentovat