5. února 2011

Nokia C5 coby auto navigace

Ke konci tohoto týdne jsem byl na služební cestě v Praze, kde jsem měl mimo jiné možnost poprvé vyzkoušet i auto navigaci v Nokii C5, měli jsme se totiž přesunout z místa ubytování do jiné části Prahy. Jelikož nikdo přesně nevěděl, kudy jet, tak jsme to přenechali na auto navigaci v tomto mobilu. Z počátku jsem se bál, že to nedopadne dobře, ale opak byl pravdou - Nokia C5 opět velmi potěšila a v pořádku nás navedla na místo určení, ale postupně.

Nejprve něco málo k nastavení navigace a telefonu. Před začátkem služební cesty jsem si opět aktivoval internet v mobilu na týden. Navigace tedy byla nastavena na online režim, se kterým je navigace přeci jen lepší. Před zahájením cesty jsem si nechal načíst svou pozici a ač jsem byl v budově, tak nalezená pozice byla přesná, vše odpovídalo. Poté již jen zbývalo vyhledat cílový bod a přepnout navigaci na automobilovou. Trasa byla hned nalezena a byla v délce cca 10 km převážně po Jižní spojce.

Nerad bych Vás zdržoval nějakými zbytečnými detaily, proto bych rád zmínil ty nejdůležitější poznatky (jedná se o moji první navigaci, proto nevím, jak je to u ostatních navigací):
  • navigace zobrazuje přibližnou rychlost jízdy (poměrně přesně, odchylka cca 0-5 km/h)
  • pokud navigace zjistí, že jedete příliš rychle a tedy proti předpisům, pak Vás o tomto informuje - zobrazí dopravní značku oznamující max. povolenou rychlost v dané části. Velmi mě mile překvapilo, že navigace nerozlišuje pouze mezi rychlostí v obci a mimo obec, ale zná i omezení na dané silnici, což se krásně ukázalo třeba na té Jižní spojce, kde na určitém malém úseku byla snížena rychlost a navigace o tomto také věděla a hned nám zobrazila upozornění, že jedeme příliš rychle (než stihl řidič zpomalit).
  • navigace zobrazuje při nutnosti odbočení ze silnice i případný směr této silnice (třeba Strakonice, České Budějovice a podobně , čímž Vám dává větší pocit jistoty, že opravdu odbočujete správně)
  • navigace samozřejmě zobrazuje i zbývající vzdálenost, a to jak celkovou, tak i vzdálenost, ve které musíte provést nějakou změnu (např. odbočit a podobně). Taktéž zobrazuje směrovou šipku. Toto si myslím, že je standard.
  • práce s auto navigací je opravdu jednoduchá, i já jako začátečník jsem neměl s ní nejmenší problémy a jsem rád, že jsem jako navigátor hned napoprvé uspěl a dojeli jsme na místo ještě s časovým předstihem.
Nokia C5 mě opět velmi potěšila, vůbec tím neříkám, že ostatní tohle neumí nebo něco podobného, jen jsem rád, že jsem se opět přesvědčil o tom, že jsem si dobře koupil. 

Jak jsem již napsal výše, měl jsem povolený přístup na Internet pro navigaci, pro zajímavost tedy uvádím, kolik kB si navigace při navigování načetla z Internetu:

Cesta tedy trvala 24 minut, navigace si za tuto dobu použila 15 kB pro odchozí požadavky a 38 kB načetla z Internetu. Údaje jsou zjištěny z protokolů v telefonu. 

Navigaci jsem použil (z recese) i ve vlaku, jak jsem se vracel domů, v tomto případě, když jsem si nechal zobrazit svou polohu, tak jsem se přesouval přesně podle zobrazených kolejí na mapě, z čehož jsem usoudil, že navigace je opravdu přesná. Zde však byl samozřejmě problém, že vlakové kupé stíní a to jak mobilní Internet, tak i GPS, FM rádio a GSM, proto ne vždy tohle fungovalo, což je pochopitelné.

Nokie C5 mě tedy opět potěšila. Po oba dny jsem ji celkem hodně používal (Internet (tak 3-4 hodiny denně), hudba (4 hodiny denně), navigace (1-2 hodiny denně), přehrávání videa (celkem 1-2 hodiny), telefonování (celkem asi 40 minut) a SMS (do 10 ks), některé činnosti jsem i kombinoval - např. hudba + Internet) a baterie vydržela prakticky dva dny, kousek od domova se aktivoval úsporný režim, se kterým lze vyřídit typicky ještě dva hovory nebo pár sms a baterie vydrží několik hodin (typicky 2-3), pokud s telefonem jinak nic neděláte a máte jej stále v úsporném režimu. Telefon byl v Praze používán samozřejmě v 3G síti neustále.

Výše uvedená výdrž baterie je, s přihlédnutím na vytíženost telefonu, velmi dobrá, alespoň dle mého názoru. V obvyklém používání mi baterie vydrží stále přibližně týden, pravda, v těchto případech jej používám jen pro pár telefonátů či sms, maximálně si cestou do práce poslechnu hudbu nebo zahraji šachy. 

Žádné komentáře:

Okomentovat