14. února 2011

Jak zachránit data z EXT4 oddílu

O tomto víkendu (12. - 13.2 2010) se mi stala nemilá věc, zkolabovalo mi Ubuntu a odmítlo nastartovat, vždy jsem se dostal pouze do BusyBoxu. Zde jsem zjistil, že se nepřipojily pravděpodobně ani disky, a pokud jsem to dobře pochopil (BusyBox jsem viděl prvně), tak jsem se nacházel v miniaturním systému, který byl kompletně nahrán v operační paměti počítače.

Hledání řešení problému

Restartoval jsem tedy počítač a zkusil jsem opravit poškozený systém pomocí volby "Zachránit poškozený systém" z boot menu Ubuntu 10.10 (Alternate verze). Záchranný systém se mě po chvíli zeptal, jaký oddíl a disk chci připojit. Když jsem se pokusil připojit systémový oddíl, tak mě systém informoval o tom, že daný oddíl nemůže připojit.

Jelikož jsem neměl rozdělený disk na / a /home (ale jen na /, bláhově jsem při prvotní instalaci Ubuntu vše nechal na instalátoru), tak jsem se bál, že ztratím data. Jelikož alternate verze Ubuntu nepodporuje Live spouštění systému a já neměl klasické Ubuntu po ruce, napadla mě poslední spásná myšlenka - najít nějaký program pro Windows, pomocí kterého nakopíruji data z EXT4 oddílu na NTFS disk ve Windows XP, které mám mimo jiné i pro servisní účely.

První volbou byl plugin do Total Commandera, který jsem s úspěchy používal v době, co jsem používal EXT 2 a 3 oddíly. Avšak tento plugin si s mým EXT4 diskem neporadil, zobrazil pouze obsah kořenové složky a obsah jakékoli podsložky již nezobrazil. Po chvílce "Googlení" jsem našel program "Ext2Explore".

Vlastnosti programu

Ač se to možná dle jména programu nezdá, tak tento program umí číst i z ext4 oddílu, stačí tedy tento program stáhnout odsud, rozbalit a spustit. Na obsluhu je velmi jednoduchý, po spuštění stačí vybrat z pravé nabídky oddíl, který chcete připojit a dvojklikem na tento oddíl jej otevřete.

V levém sloupečku vidíte stromovou strukturu připojeného disku, v pravém obsah vybraného adresáře. Vybraný adresář obnovíte pomocí tlačítka "Save" v panelu programu, stejnou nabídku najdete i v menu. Obnova je poměrně rychlá a bezbolestná, aktuální build ale pravděpodobně obsahuje chybu v nekorektním ukončení kopírování dat, program vždycky "spadne", musíte jej znovu zapnout. Zachráněná data jsou však v pořádku, alespoň u mě ano, obnovil jsem tak kolem 10 GB dat. Možná to byl jen problém u mne, nedokážu posoudit. Jistě tuto chybu v následující verzi programu odstraní.

Po obnově dat mě čekala reinstalace systému, ale to už jiný příběh... ;)

2 komentáře:

  1. Jj, Windows jsou vždy spolehlivé a nakonec pomůžou :D

    OdpovědětVymazat
  2. Kecinzer: Totéž by mohl napsat o Ubuntu uživatel Windows, který k záchraně Windows používá Ubuntu ;)

    OdpovědětVymazat