23. února 2011

LibreOffice dospěl do verze 3.3.1

LibreOffice, mladý fork OpenOffice.org, dnes dospěl do své, v pořadí historicky druhé, stabilní verze, do verze 3.3.1. Tato verze přináší především vylepšenou stabilitu napříč celým kancelářským balíkem, dále pak byly vylepšeny některé lokalizace balíku. Jednou z mála vizuálních novinek je tak sada nových barevných ikon, které více zapadají do konceptu nadace "The Document Foundation" a balík se tak opět o něco málo odlišil od svého "rodiče" - od OpenOffice.org.

Dle oficiálních zprávy se první stabilní verze LibreOffice poměrně dobře ujala a ohlasy od uživatelů jsou pozitivní. Z plánu vývoje pak zjišťujeme, že během následujícího měsíce bude vydána další "setinková" verze LibreOffice, verze 3.3.2. V květnu tohoto roku pak bude vydána i další klasická, tzv. "feature" verze, tedy verze 3.4. Ze stejného dokumentu je pak i patrné, že pokud to bude potřeba, pak každý měsíc mezi bude vydána jedna "setinková" verze opravující nejzásadnější chyby verze předchozí, podobný styl vývoje s úspěchy aplikuje např. KDE.

Dobrou zprávou pak je, že pokud se nic zásadního nestane, tak každá verze LibreOffice bude ihned ve všech jazycích, nemělo by se tedy stávat to,  co se stává např. v OpenOffice.org, kde česká verze má v poslední době povětšinou zpoždění.

LibreOffice 3.3.1 můžete stahovat zde. Automatická detekce nefunguje zcela korektně, mně osobně je nabízena RPM verze, ač mám Ubuntu, které používá DEB.

Reference:

http://listarchives.documentfoundation.org/www/announce/msg00031.html
http://blog.documentfoundation.org/2011/02/23/libreoffice-3-3-1-brings-new-colored-icons/
http://wiki.documentfoundation.org/ReleasePlan

Žádné komentáře:

Okomentovat