22. února 2011

Co mě mrzí na GNU/Linuxu

Jelikož jsem na svém blogu zatím Linux a linuxové distribuce prakticky výhradně pouze chválil a někteří mí známí si myslí, že nosím růžové brýle na hlavě a jsem prostě "linuxák" (jak tohle oslovení nesnáším), rozhodl jsem se, že se zmíním o několika neduzích Linuxu, které jsem zatím, během svého 7-ročního používání Linuxu (potažmo Ubuntu), poznal.

K napsání tohoto článku mě navnadila i příhoda ze včerejška, o které se ještě zanedlouho zmíním, vezmeme to pěkně postupně...

Otevřenost především

Myšlenka otevřeného software je překrásná, sdílet kód a podílet se na vývoji takového softwaru, jako je např. Google Chrome (ten vychází z opensourcového Chromia), OpenOffice.org, Pidgin a dalších, je velmi lákavá, alespoň pro mne, programátora.

Taktéž softwarové licence k těmto otevřeným programům (čili k takovým, ke kterým existují veřejně dostupné zdrojové kódy) bývají pro koncového uživatele (ať už domácnost či firmu) velmi pozitivní, většinou bývají tyto programy zdarma dostupné a nijak nelimitované. 

Problém však nastává tehdy, když existuje více implementací téže věci, jako typický příklad je klasická Java od Oraclu vs. otevřená Java od komunity (OpenJDK). Tyto rozdílné implementace pak nebývají 100% kompatibilní mezi sebou, což je příklad právě výše uvedené dvojce.

Zrovna včera jsem řešil problém, že mi nešly spustit internetové hry vyžadující nainstalovanou Javu. Jelikož mám čerstvý systém, tak jsem si ještě nestihl nainstalovat Javu od Oraclu a v systému jsem měl pouze Javu otevřenou. Nejprve jsem si myslel, že je chyba v Google Chrome, ale hry nešly spustit ani ve Firefoxu, vždy se načetly, ale pak se nic nedělo.

Nakonec jsem samozřejmě zjistil, že je problém právě v otevřené Javě, která nebyla schopna tyto hry spustit, stačilo nainstalovat Javu od Oraclu a vše bylo v pořádku. A podobných problémů s otevřenou Javou jsem za svůj život zažil již více, např. jak v Mandrivě, tak v Ubuntu se mi stávalo, že se některé programy napsané v Javě "rozmazávaly" při "rolování" v prostředí programu, opět byl problém v otevřené Javě, se standardní Javou od Oraclu se toto nedělo.

Aby jste mne ale špatně nepochopily, otevřeným variantám fandím, nikdy nevíte, co se s "originálem" může stát (třeba se vlastník rozhodne nepodporovat určitou platformu) a v těchto případech se alternativní implementace hodí.

A zde se dostáváme k prvnímu bodu v mém malém seznamu - Ubuntu bohužel preferuje ve výchozím stavu právě otevřenou Javu, kterou osobně považuji za nevhodnou pro běžné uživatele, viz výše. Vím, že lze doinstalovat Javu od Oraclu přímo z repozitářů, ale tohle bohužel začátečník neví a nechce řešit, on chce, aby ta hra z mého příkladu fungovala a nemusel řešit takové věci.

Takových příkladů by se dalo najít jistě více. Ubuntu samozřejmě není jediná distribuce, která tohle dělá, jedná se prakticky o "celolinuxový" problém, což je škoda. Pochopil bych to, pokud by licence Javy neumožňovala umístění balíčků v repozitářích Ubuntu, ale ony tam jsou, jen se jako výchozí používá otevřená varianta, což moc nechápu. Pravda je, že do toho až tolik nevidím...

Roztříštěnost, nejednotnost

Jedna z poměrně známých vlastností Linuxu je, že je poměrně hodně roztříštěný, což znamená, že existuje více aplikací pro tutéž věc. To je na jednu stranu pozitivní, uživatel si může vybrat, dále pak pokud se několika vývojářům něco nelíbí na směřování konkrétního programu, může vytvořit tzv. fork, tedy vezme zdrojové kódy současné aplikace, kterou vyvíjel, pozmění je dle svých preferencí a vydá je za svůj produkt pod svým názvem, toto je vše zcela legální a je to i smyslem otevřeného software.

Na druhou stranu tak leckdy vznikne několik programů na téže téma a ani jeden není dopracovaný a nezřídka se stává, že určitý typ činnosti musíme provést v jednom programu a zbytek v programu druhém. Což je k neprospěchu věci a opět to snižuje zájem obyčejných uživatelů o Linux.

Tímto jsem nastínil dva problémy, které osobně vidím u Linuxu, neříkám tím, že se mi Linux už nelíbí nebo něco podobného, stále je to pro mě jediná platforma, jen jsem chtěl upozornit na problémy, které mě poměrně trápí, ale osobně mi nebrání v používání Linuxu, vždycky jsem si totiž nějak poradil, ale pro začátečníky to asi není to pravé ořechové.

Diskuze jako vždy vítána ;)

14 komentářů:

  1. Po přečtení tohoto článku jsem měl chuť nainstalovat si Vistu :-) Vzpomněl jsem si na všechna omezení co sebou přináší Linux.
    Myslím tím:
    Koupil jsem si mobil Nokia C5 a v Linuxu ji mužu používat tak akorát jako flešku.
    Půjčil jsem si TV tuner Genius DVB-T a pod Linuxem se mi ho nepodařilo zprovoznit.
    Jednou za čas bych si rád zahrál nějakou hru. Někdy v práci slyším kolegy jak nadšeně o nějaké hře mluví, tak bych si jí rád vyzkoušel, ale bohužel v Linuxu nefungují.
    Kdyby se mi tak nelíbilo dění kolem Linuxu.
    Pořád nějaké novinky diskuse a názory lidí.
    Používání systému jak se mi líbí nebo tak jak mi to moje znalosti dovolí.
    Tak bych s tím musel praštit a jít do Windows :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Tenhle článek nebyl míněn jako kritický, spíše úvahový a inspirující ;)

    Mám stejný telefon a hold pro aktualizaci map musím XP, TV mi poslední dva roky funguje, předtím taky nefungovala :D

    Napiš přesný typ, kouknem, co se dá dělat ;)

    Windows nejsou moc pro mne a používám je nerad, ale hold někdy je to stále potřeba...časy se třeba jednou změní a výrobci HW budou na Linux myslet více...

    on to je začarovaný kruh, firmy nedělaj pro linux ovládače, SW atd protože je málo používaný a málo používaný je proto, že nejsou pro něj ovládače, SW, hry, čili klasický kruh :(

    OdpovědětVymazat
  3. Každopádně v Ubuntu trávím 98% svého volného času, když jsem doma a pracuju s PC.

    OdpovědětVymazat
  4. "Napiš přesný typ, kouknem, co se dá dělat ;)"
    Díky za nabídku pomoci, ale už mám plán jak to vyřešit. Nainstaluji si Windows do Virtualboxu. Ve Virtualboxu 4.2 co mám nainstalovaný funguje USB a tak doufám ze snadno zprovozním vše. Pouze musím najít instalačku Win-XP :-) Už jsem doma všechno prohledal a nic :-)
    Taky mě mrzí ta nedotaženost programů. Nápady super, ale když to (často) nefunguje jak má, tak je to na nic. Opravit si ty programy bohužel neumím :-(
    Linux je prostě návykový :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Mě zase mrzí, když vznikají skupiny (na různých webech, forech apod.) se jmény jako jsou "Linux Haters" a "Windows Haters". A mezi něma pak panuje navraživost a předhánění kdo je lepší a kdo koho dokáže více urazit... A pak mě mrzí někeří né moc inteligentní jedinci (např. můj milovaný bratříček :-D), kteří maj plnou hubu blbých keců ať už ohledně linuxu nebo windows a navíc ani neví o čem mluví a nerozumí tomu... Já používám jak windows tak linux cca půl na půl. Ani jeden systém nepovažuju za dokonalý, některé věci postrádám v linuxu a někeré ve windows...
    Hanz

    OdpovědětVymazat
  6. ...že existuje více aplikací pro tutéž věc.
    Mám pocit, že to samé je i ve Windows. I tam je spousta polovičatých programů a ty které za něco stojí bývají často placené. Zastánci Windows tvrdí, že maji na výběr větší množství aplikací a her, což je jistě pravda. Ale mnoho z nich je placených a pokud budem uvažovat jen oss nebo free aplikace, tak situace už tak růžová není. A nejvíc warezáků je právě mezi windowsáky. Takovej borec umím bejt taky, ukradnout program a pak machrovat, že mám lepší aplikace než v nějakým Linuxu. Linux má podle mě lepší oss aplikace.
    Např. pro Windows těžko najdete nějaký zdarma dostupný nelineární videoeditor. Na Linuxu máme Openshot. Windowsák řekne já mám Sony vegas, Ulead, Pinnacle, ale že ho má kradený nikoho netíží. To se to potom machruje.
    V tomhle mi přijde linuxová komunita o fous lepší.
    Aminux

    OdpovědětVymazat
  7. Aminux: souhlasím

    Na druhou stranu spousta open aplikací je jak pro windows tak pro linux... Takže zas tak špatně bych to neviděl...
    Hanz

    OdpovědětVymazat
  8. Taky souhlasím s Aminuxem. ;) Bohužel někteří lidé mnohdy ani nevědí, co to licence je :)

    OdpovědětVymazat
  9. Licence??? Co to je??? To se jí??? :-D :-D :-D
    Hanz

    OdpovědětVymazat
  10. Mě nejvíc mrzí asi ty hry. Tady jsem vkládal velké naděje do Steamu. Když už prý podporuje i MAC OS. Asi zbytečně.

    Podle mého zkromného názoru, Linuxu chybí něco jako XNA pro Windows. Nějaká platforma pro pohodlnější vývoj (nejen) her která by používala C, C++, Python, Open Gl, nebo knihovny jako Allegro případně Javu a na výstupu by z toho vylezl multiplatformní program
    schopný běžet jak v Unixu včetně MACa, tak klidně i ve Windows. Tady vidím pole neorané a potenciální příležitost pro případné vývojáře či investory.
    Ale nejjednodušší by byl asi ten Steam. Jenže bohužel.

    Aminux

    OdpovědětVymazat
  11. jj, uživatelům nejvíce chybí hry a produkty Adobe...ona je ale chyba už ve školství, kde se učí pouze jeden OS, jeden kancelářský software, jeden ...

    Vzpomínám na dobu, kdy jsme měli kdysi dávno na ZŠ počítače od Applu...tomu už je panečku tak 12-13 let

    OdpovědětVymazat
  12. S tými hrami - aj ak by boli, tak by bol problém s ovládačmi grafiky, ktoré sú naozaj extrémne otrasné oproti ovládačom vo Win. Ale toto sa asi nikdy nezlepší.

    Jay

    OdpovědětVymazat
  13. Zajímavé téma. On obecně Linux není tak uživatelsky "friendly" jako Windows. Linux na práci používají spíše IT technici apod. Takovej Kaddáfí vsází jedine na Windows XP Professional. Kaddáfí totiž říká jasně: "Chci něco, kde se budu moct dobře orientovat a ať to o mně něco vypovídá". Proto si sehnal Windows XP Professional. Je v tom lehčí se orientovat než v Linuxu, Vistách či Win 7 a to "Professional" vypovádá o Kaddáfím, že je profík. Kaddáfí však jím vskutku je, jelikož minulý rok oznámil výrobu vlastních Windowsů. Pojmenoval to Windows Kaddáfí a udělal 2 verze: verzi Elton John a verzi Bono (na počest těmto hudebníkům). Oboje jsou naprosto stejné, jen jinak barevné. Také stojí za zmínku, že celé Windows Kaddáfí vypadají jako normální Windows, akorát v jiných barevných odstínech. Kaddáfí však do nich zabudoval svůj vlastní internet. Pojmenoval ho InterKadd a není k němu potřeba internetové připojení. Stačí si InterKadd nainstalovat z CDčka a můžete brouzdat po lybijském internetu, který má jen pár stránek, všechny o Kaddáfím a několik o historii Kaddáfího Bonobrýlí. Jinak k tvé otázce "Kde se hodí Linux" bych odpověděl tak, jak to říkal Kaddáfí: "Linux se hodí jen tam, kde je vhodné ho používat." Tímto rozřešil starověkou otázku, kde Linux používat.

    OdpovědětVymazat
  14. Začal jsem používat linux z čistého zoufalství...
    Před lety jsem zakoupil levně dvě WiFi karty do počítače, s myšlenkou vytvoření domácí bezdrátové sítě .. Bohužel bez ovladačů pro wXP... Po dvou měsících marného shání a dlouhých hodin brouzdání, jsem to už chtěl vzdát a obě karty zařadit mezi HW sběr. Kamarád se mě zeptal "a už si to zkoušel v Linuxu?" O Linuxu jsem už slyšel, ale neměl jsem žádné zkušenosti.. Stáhl jsem si z netu Live Cd jedné distribuce ubuntu...
    Před instalací jsem vyzkoušel spuštění z CD a jaké bylo moje zklamání, když nevyskočila žádná hláška "Nalezen nový HW, přejete si ho nainstalovat?" Tak sem si jen tak prohlížel system, nápovědu ubuntu spuštěnou v mozile a až po chvíli jsem si v němém úžasu uvědomil, že jsem připojený k internetu a to právě přez onu bezdrátovou kartu ...Následná instalace proběhla za asistence přítele na telefonu... První spuštění systemu proběhlo bez problémů, počítač se zdálo běžel nějak lépe a system wXP musel být pro nedostatek místa na disku odstraněn...
    Po několika měsících práce v Linuxu jsem cítil pouze absenci mých oblíbených her. Nicméně Linux mě natolik zaujal, že nebyl ani čas hrát nějaké hry .. :) Díky Linuxu a informaci o přesném typu WiFi karty resp. chipu, jsem našel i vhodné ovladače pro wXP, takže na jednom počítači teď mám Ubuntu a na druhém Ubuntu i wXP ... Petr

    OdpovědětVymazat