26. února 2011

Apache dominuje trhu, Microsoft IIS prudce ztrácí

Že Apache (celým jménem Apache HTTP server), tedy webový server s otevřeným zdrojovým kódem, dominuje trhu mezi webovými servery je pravda známa po většinu doby, co Apache existuje (první veřejná verze byla vydána v květnu 1995). Dnes jsem se však zcela náhodou dozvěděl, jak je to se současným podílem tohoto webového serveru na celosvětovém trhu s webovými servery. Výsledky mě doslova šokovali. Největším rivatelem Apache je bezesporu IIS od firmy Microsoft, oba jsou přibližně stejně staří (IIS je mladší o několik měsíců).

Náhodou jsem si totiž přečetl tuto stránku společnosti Netcraft, která se zabývá mimo jiné právě měřením podílů jednotlivých webových serverů na celosvětovém trhu. Jedná se o měření z února 2011 a měření probíhá na 284 842 077 webových stránkách (přesněji doménách).

Z této statistiky se dá dozvědět velké množství informací, nejen aktuální stav. Začněme tedy těmi globálními informacemi a poté těmi aktuálními.

Na trhu existuje 5 velkých webových serverů, krom výše zmíněných (Apache a IIS) to jsou nginxGoogle Web Server,  a lighttpd. Shodou okolností jsou seřazeny přesně podle aktuálního podílu na trhu.
Jak je již zmíněno výše, první veřejná verze Apache byla vydána v květnu 1995 a prakticky rok trvalo, než se Apache stal definitivně vůdcem trhnu s webovými servery. Od května 1996 tak Apache nikdy nepolevil a vždy byl nejúspěšnějším, stejně je tomu do dnešních dnů, prvenství si drží tedy již prakticky 15 let (15 let tomu bude v květnu tohoto roku).

IIS byl v nejlepší kondici v období listopad 2007 - listopad 2008, kdy Apache nejvíce ztrácel a naopak IIS nejvíce posiloval, rozdíl v listopadu 2007 (kdy byl IIS pravděpodobně nejsilnějším v historii) činil 15 % (Apache 50%, IIS 35%), za rok, v listopadu 2008 již IIS opět začal ztrácet podíl a tak tomu je prakticky neustále až do dnešních dnů.

A teď k tomu nejdůležitějšímu, k aktuálním číslům, která mě opravdu šokovala (nikdy bych taková čísla nečekal):

Apache: 60,10 % podílu na celosvětovém trhu
IIS: 20,04% podílu na celosvětovém trhu

Nejvíce mě ale potěšila křivka, kterou si můžete prohlédnout na výše odkazované stránce k únoru 2011, zde přidávám ještě jednou raději odkaz k tomuto článku s grafem.

Již na první pohled je patrné, že Apache poměrně prudce posiluje od listopadu 2009 a naopak IIS od listopadu 2008 velmi prudce klesá (celkem ztratil 13% za období listopad 2008 - únor 2010) s přestávkou v období listopad 2009 - květen 2010, kdy pád na čas ustal.

Nyní se podívejme na počty domén pro jednotlivé webové servery:

Apache běží na 171 195 554 doménách.
IIS běží na 57 084 126 doménách.
nginx běží na 21,570,463 doménách.

Apache má tak 3 krát více domén oproti IIS a skoro 9 krát více jak nginx, který je aktuální trojkou.

Závěrem článku bych tedy rád shrnul celý článek, Apache je již 15. rokem jedničkou na trhu s webovými servery a v současné době již od listopadu 2009 neustále posiluje (ač v jednu dobu relativně stagnoval). Naopak podíl největšího konkurenta, tedy IIS, již od listopadu 2008 prudce prakticky neustále klesá a pravděpodobně i nadále bude.

Nerad bych tady zabíhal do detailů, proč tomu tak je, ale alespoň zmíním svůj názor v krátkosti. Hlavními faktory, dle mého názoru, jsou cena, licencování a renomé IIS a Microsoftu. Dále samozřejmě stabilita, bezpečnost, otevřený kód, přenositelnost a snadnost použití webového serveru Apache.

Všichni příznivci webového serveru Apache tak mohou v průběhu května 2011 oslavit již 16. narozeniny tohoto webového serveru a 15 let, co je Apache neustále lídrem na trhu. ;)

Diskuze jako vždy vítána.

Reference:

Všechna reference je uvedena v článku pod jednotlivými odkazy.

6 komentářů:

  1. Toto by se asi magistru RH nelíbilo :-)

    Aminux

    OdpovědětVymazat
  2. To je jeho problém :D Fakta jsou fakta ;)

    OdpovědětVymazat
  3. Teď mě napadá, toto je docela dobrá zpráva do fóra
    http://forum.mandrivalinux.cz/index.php?topic=11375.75

    Aminux

    OdpovědětVymazat
  4. Samozřejmě nemám nic proti sdílení odkazů, pochopitelně ;) O tom je vlastně je i Internet ;)

    OdpovědětVymazat
  5. jak vypnu IIS? ve windows 7? pls poradte na tom.tom@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
  6. format c: a nainstalovat Ubuntu? :))

    OdpovědětVymazat