8. ledna 2011

První krůčky s KDE 4.6, díl první

Tak jsem zrovna nainstaloval KDE 4.6 RC2 a rád bych se podělil s Vámi, mými čtenáři, o své první dojmy, tentokrát v podobě postupu, jak jsem si osobně nastavil KDE, co vše jsem změnil, na co si dát pozor a co je dobré udělat po prvním spuštění KDE 4.6. Návod by měl být aplikovatelný i na předchozí verze KDE (možná s několika úpravami) a mým hlavním cílem je připravit jakýsi odrazový můstek hlavně pro začátečníky s KDE. Pokročilí zde naleznou snad alespoň inspiraci...

Příprava

Návod jak nainstalovat KDE do Ubuntu najdete i mém blogu zde. Instalace není vůbec složitá a nejvíce času zabere samozřejmě stahování balíčků z Internetu, ostatní je otázkou několika kliknutí. Doporučuji provádět aktualizaci KDE z jiného grafického prostředí, třeba z GNOME. Taktéž doporučuji přesunout či smazat adresář ~/.kde, tedy skrytý adresář .kde ve Vaší domovské složce. Tímto docílíte výchozího nastavení KDE, ale přijdete o nastavení aplikací dodávaných s KDE.

Výchozí vzhled KDE 4.6 RC2

Výchozí vzhled KDE 4.6 RC2 si můžete prohlédnout na následujícím screenshotu:

KDE 4.6 RC2 ve výchozím stavu
Výchozí vzhled hodnotím převážně kladně, avšak co mi vadí je, že dolní pruh je velmi vysoký a dle mého názoru tím pádem i nevzhledný. Co se mi ještě nelíbí, ale není to patrné z výše uvedeného screenshotu, je malé písmo.

Na ploše vidíte dva widgety, jeden zobrazuje ikony, které jsou ve všech ostatních grafických prostředích přímo na ploše. Druhý pak zobrazuje Vaše zprávy z Twitteru a Identi.ca. Dolní panel pak zobrazuje K-Menu, rychlé prohlížení zvoleného adresáře (ve výchozím stavu se jedná o adresář ~), přepínač virtuálních ploch, spuštěné aplikace, ikonku pro rychlé zobrazení plochy, stavové ikony některých spuštěných aplikací a systémových nástrojů a hodiny. Panel umí zobrazovat i pouze ikony spuštěných aplikací, ale pouze pokud je otevřeno větší počet oken, jinak zobrazuje vše klasickým stylem, tedy ikona programu + popisek. Ve výchozím stavu jsou zapnuté efekty KDE.

Nastavujeme

Widget Mikroblogování

Jako první jsem nastavil widget "Mikroblogování" (do nastavení widgetu se dostanete po kliknutí na ikonu klíče u daného widgetu) a nastavil jsem si u něj svůj Twitter účet. Po přidání účtu jsem byl požádán o vytvoření databáze hesel kvůli automatickému přihlašování při startu KDE. Vše proběhlo v pořádku, nyní vidím stav svého Twitteru přímo na ploše. Celý postup si můžete prohlédnout na níže uvedených screenshotech.

Nastavení widgetu

Vybíráme službu


Zakládáme databázi hesel

Hlavní panel

Poměrně jsem si si zvykl, že v dolním panelu vidím pouze ikony spuštěných aplikací, bez jejich popisku. Výchozí panel toto nedovoluje vždy, pouze tehdy, pokud je v panelu už příliš mnoho ikon. Proto jsem nejprve odstranil výchozí správce úloh (kliknutím na volné místo správce úloh se Vám zobrazí kontextová nabídka, pomocí které můžete tento widget odstranit) a nahradil jej panelem Smooth Task, který najdete mezi ostatními widgety (stačilo jej přesunout na panel a uspořádat případně další ikonky v panelu), jedná se o standardní součást KDE v Ubuntu. Výsledek si můžete prohlédnout níže. Tímto jsem ušetřil spoustu místa na dolním panelu.

Nový správce úloh
Výška dolního panelu

Jak jsem již zmínil výše, pokládám výšku dolního panelu za velmi velkou, není nic snazšího, než si upravit výšku dle svého, stačí z kontextové nabídky zvolit patřičnou možnost (Nastavit Panel -> Nastavení panelu )  a změnit výšku panelu kliknutím na tlačítko Výška a současným posunem myši nahoru či dolů, čímž se Vám bude měnit i výška onoho panelu. Výsledek si opět můžete prohlédnout na screenshotu.

Nová výška dolního panelu

Velikost písma, vyhlazování

Dalším problémem je malá velikost písma a nastavení vyhlazování. Obojí se provádí přes téže průvodce v nastavení KDE. Z K-Menu tedy zvolte "Nastavení systému" a zde "Vzhled aplikací". Zde vyberte z levého menu možnost "Fonty" a zde si nastavte písmo dle vlastních preferencí. Totéž proveďte s nastavením vyhlazování. Mé preference najdete níže na screenshotu (v pozadí je nastavení písma, v popředí je nastavení vyhlazování):

Nastavení písma a vyhlazování

Nastavení času a tapeta

Poslední dva kroky jsem spojil do jednoho. Osobně dávám přednost zobrazení času bez data, ale i se vteřinami. Tapetu si stejně jako všichni ostatní vždy měním.

Nejprve se zaměřme na čas, stačí kliknout pravým tlačítkem myši na čas a z kontextové nabídky zvolit možnost "Nastavit digitální hodiny". V tomto dialogovém okně jsem se zaměřil na dvě možnosti - "Vzhled" a "Kalendář". Obojí si můžete prohlédnout níže.

Vzhled...

Kalendář


Tímto se mi u hodin zobrazuje i počet sekund a i aktuální státní svátky pro Českou republiku (po najetí myši na čas).

Tapeta se mění pomocí nastavení plochy. Stačí tedy kliknout na volné místo plochy pravým tlačítkem myši a z kontextové nabídky zvolit možnost Nastavení "Pracovní plocha". Zde stačí kliknout na Otevřít, vybrat tapetu na Vašem disku a nastavit si tak novou tapetu. Nakonec jsem přeskupil widgety dle libosti a základní nastavení je hotovo.

Příště si řekneme (snad do jednoho týdne), jak zpestřit Vaše KDE pomocí jeho detailnějšího nastavení, taktéž se zmíním o nalezených problémech s KDE 4.6 RC2 a další užitečné informace.

Konečný vzhled KDE 4.6 RC2 po základním nastavení si prohlédněte na následujícím screenshotu.



Konečný vzhled KDE 4.6 RC2 po první fázi nastavování

6 komentářů:

  1. Môj jediný problém sa vyriešil reštartom a teraz mi behá RC2 naozaj výborne. Tak prajem nech ti to tiež behá tak ako má.

    Jay

    OdpovědětVymazat
  2. Chcel som nainštalovať Smooth Task, ale nedá sa mi nainštalovať lebo je 32b a ja mám 64b. Nevieš poradiť ako by sa to dalo rozchodiť? Bežne by mali chodiť 32b programy pod 64b systémom.

    Jay

    OdpovědětVymazat
  3. to bohužel nevím :( já to mám přímo v KDE, nic jsem neinstaloval...

    OdpovědětVymazat
  4. A máš 32b Kubuntu?

    Jay

    OdpovědětVymazat
  5. jj, ale to bys už mohl za tu dobu vědět ;) přesněji mám Ubuntu + KDE

    OdpovědětVymazat
  6. Ubuntu + KDE je Kubuntu a nevedel som to ,)

    Jay

    OdpovědětVymazat