7. ledna 2011

Co je nového u KDE

Komunita kolem KDE má v současné době poměrně hodně práce. V dnešním článku si tedy řekneme na co se můžeme těšit.

Jako každý měsíc, tak i v lednu bylo vydáno každoměsíční "servisní" vydání aktuální větve KDE, tedy 4.5.x. Lednové vydání nese označení 4.5.5 a bylo vydáno právě dnes.  Balíčky pro Ubuntu by měli být již ve specializovaném repozitáři, návod jak si tento repozitář přidat do systému se dozvíte na konci tohoto článku. Více o této verzi se dozvíte zde. Jak jsem již napsal, toto vydání je údržbové, opravují se tedy chyby a doplňuje se lokalizace, žádné nové funkce nejsou přidávány.

V těchto dnech komunita kolem KDE taktéž dokončuje novou verzi KDE, verzi 4.6, na kterou se můžete těšit 26. ledna 2011. Před dvěma dny vyšla již pravděpodobně poslední RC verze tohoto KDE (RC2), balíčky pro Ubuntu jsou v přípravě, snad budou zveřejněny přes tento víkend. Více o novinkách připravovaných pro finální verzi KDE 4.6 se můžete dočíst zde (česky) a zde (anglicky).

Instalujeme

Pro instalaci či update na novější verzi potřebujete přidat repozitář. Vývojové verze a stabilní verze mají pochopitelně rozdílné repozitáře.

Stabilní verze

Pokud si chcete nainstalovat nejnovější stabilní verzi KDE, pak si tradiční cestou přidejte tento repozitář:

ppa:kubuntu-ppa

Vývojové verze

Pokud si chcete nainstalovat nejnovější vývojovou verzi KDE, pak si tradiční cestou přidejte tento repozitář:

ppa:kubuntu-ppa/beta

Po přidání jednoho z repozitářů proveďte aktualizaci systému, mezi aktualizacemi by jste měli vidět i aktualizace KDE. Pokud nemáte nainstalované KDE, pak nainstalujte metabalíček "Kubuntu Plasma Desktop system".

Poznámka:
Jelikož nevyšlo oficiální oznámení o dostupnosti KDE 4.5.5 v repozitáři pro stabilní verze KDE, tak nevím, zda se v něm nachází KDE 4.5.5 nebo stále jen KDE 4.5.4. Osobně totiž testuji KDE 4.6 RC1 a nemám tedy repozitář pro stabilní verze přidán. Oficiální oznámení o dostupnosti nových verzí KDE v repozitářích můžete sledovat zde.

Upozornění:
NIKDY nemějte oba repozitáře aktivní současně, vždy pouze jeden z nich. 

2 komentáře:

  1. Tak vidím, že prosby vypočuté a článok o KDE je na svete :-) Super. Momentálne testujem 4.6 RC2(vyšlo dnes) a mám tam jeden problém, že sa mi vyskakovacie ponuky zo spodného panela zobrazujú hore. Možno bude problém u mňa. Ale 4.5.5 by mohla byť super.

    Jay

    OdpovědětVymazat
  2. No, já testoval KDE 4.6 RC1 a mě osobně se všechny widgety po přihlášení shromaždily v jednom bodě na obrazovce, takže jsem je musel vždy ručně přesunout, což HODNĚ zdržuje.

    KDE 4.6 RC2 se mi zrovna zobrazili mezi aktualizacemi, tak jdu instalovat ;)

    OdpovědětVymazat