14. ledna 2011

Proč je dobré míti synchronizaci

Dnes se mi velmi hodila synchronizace v Google Chrome, který má pravděpodobně nejlepší synchronizaci napříč všemi prohlížeči. Ale pěkně popořádku...

Dnes jsem po delší době (cca 1-2 týdny) nainstaloval aktualizace pro svůj systém. Jelikož používám i repozitáře Google, nainstalovala se mi při tomto i mimo jiné nová beta verze Google Chrome (dále jen GCH) a od té chvíle začali problémy. Totiž pokud jsem zapnul GCH, tak se mi po několika sekundách restartovala "Xka", tedy X server a tím spadlo i pochopitelně grafické prostředí.

Vylučovací metodou jsem zjistil, že je tímto problémem postižena i DEV verze GCH a jedinou možností je tak nainstalovat verzi stabilní. Taky na tom není nic divného, že na testovacích verzích mohou být chyby. Avšak když jsem nainstaloval stabilní verzi, tak jsem byl prohlížečem upozorněn na to, že současný uživatelský profil GCH je vytvořen v novější verzi, a že tedy některé funkce nemusejí korektně fungovat.

V tu chvíli jsem si v duchu řekl, že "díky bohu mám synchronizaci", a že tedy nebude žádný problém "nakřápnutý" profil smazat a prohlížeč z výchozího stavu obnovit prohlížeč do původní podoby. GCH totiž umí synchronizovat nativně (tedy bez jakéhokoli doplňku) nejen záložky, jako většina moderních prohlížečů, ale i nastavení, skin, doplňky a mnoho dalšího.

Stačilo tak pouze spustit prohlížeč, zadat v nastavení přihlašovací údaje k Google účtu a za pár vteřin jsem měl Google Chrome ve stejném stavu, jako předtím včetně všech rozšíření, nastavení a vzhledu. Automaticky se i zobrazila osobní lišta i se záložkami. K dokonalosti již schází synchronizace historie (poměrně nepodstatné a navíc datově náročné) a cookies pro automatické přihlašování k různým službám (GMail, fóra, atd...).

Za 20-30 sekund jsem tak měl Google Chrome v tom stejném stavu jako předtím a stačilo se jen přihlásit ke svému Google účtu v nastavení Google Chrome. I v takové Opeře bych musel procházet nastavení a celou si ji postupně nastavit dle svých přání, a to už vůbec nemluvím o hledání skinu a podobně. Ostatní prohlížeče jsou na tom ještě hůře pokud se nepletu.

Žádné komentáře:

Okomentovat