15. ledna 2011

První krůčky s KDE 4.6 - Nastavujeme K-Menu

K-Menu je výchozím bodem Vašeho KDE. Dnes se tedy zaměříme na něj. Tento článek tak navazuje na předchozí článek - "První krůčky s KDE 4.6, díl první", který jsem před pár dny napsal.

K-Menu se od minimálně od KDE 4.2, které bylo první KDE 4.x, které jsem začal používat, prakticky nezměnilo. Pokud si však dobře pamatuji, tak v KDE 4.2 se muselo K-Menu přepnout do současného výchozího módu K-Menu - "Styl spouštěče aplikací" (tehdy se tento mód jmenoval jednoduše "Kick-off"). Oba módy si můžete prohlédnout níže na screenshotech.

Současný výchozí vzhled (mód) K-Menu

Alternativní vzhled (mód) K-Menu, který byl dříve i výchozím

Nový vzhled (mód) K-Menu považuji osobně za lepší, a to hned z několika důvodů.
  • nový mód obsahuje vyhledávání - cokoli zadáte do políčka "Hledat", tak se Vám ihned vyhledá. Stačí tedy napsat jméno (samozřejmě stačí z jména několik písmen - minimum jsou tři) hledané aplikace a při psaní se Vám ihned zobrazují nalezené aplikace. Nalezenou aplikaci tak může ihned spustit nebo si ikonku dané aplikace připíchnout mezi oblíbené a mít ji tak kdykoli po ruce, oblíbené aplikace se totiž zobrazují ihned po kliknutí na ikonu K-Menu, tedy v úvodním listu K-Menu, viz první screenshot.
  • jak jsem již napsal v prvním bodu, úvodní list K-Menu zobrazuje ikony Vašich oblíbených programů, máte je tak kdykoli po ruce, stačí kliknout na K-Menu. Tímto tak šetříte místo na ploše, které můžete zaplnit nějakým užitečným widgetem, nebo ponechat prázdné. Osobně se totiž snažím o co největší čistotu plochy a nemám rád plochy plné nejrůznějších ikon a adresářů, vypadá to nevzhledně a hlavně se v tom špatně orientuje. V nejhorším je dobré dát na plochu několik málo adresářů a do nich poté roztřídit ikony dle nějakého klíče, ale to už jsem odbočil...
  • osobně mi přijde nový mód K-Menu přehlednější, ale to už je otázka vkusu. 

Dobrou zprávu mám pro uživatele Ubuntu - K-Menu v KDE 4.6 konečně obsahuje i ikonku pro vypnutí PC, až do KDE 4.5.4 tato ikonka v K-Menu nebyla a uživatel se tak musel nejprve odhlásit a až poté mohl z přihlašovací obrazovky vypnout PC. Pro úplnost dodávám, že tak tomu bylo i v případě, kdy v nastavení KDE bylo povoleno zobrazení této ikonky. Osobně nevím, zda to byl záměr nebo nějaká chyba, každopádně jsem rád, že tato ikonka je konečně dostupná i v Ubuntu (ve starších KDE v Mandrivě tato ikonka vždy byla).

Přepínáme mezi módy

Nyní tedy víte (pokud jste nevěděli), že K-Menu je dostupné ve dvou módech, nyní si ukážeme, jak přepínat mezi těmito módy. Postup je opravdu jednoduchý.

Základem je, že máte odemčené widgety. Poté klikněte pravým tlačítkem myši na K-Menu a z kontextové nabídky zvolte možnost "Přepnout na klasický styl nabídky" (pokud máte nastaven výchozí styl) nebo na možnost "Přepnout na styl spouštěče aplikací" (pokud jste měli již nastaven alternativní styl).

Dále se budeme vždy zabývat pouze výchozím módem K-Menu - tedy "Styl spouštěče aplikací"

Popis K-Menu

K-Menu se skládá z 5 listů, kdy každý z nich obsahuje položky určitého zaměření. Hned první list obsahuje ikonky nejčastěji spouštěných aplikací. Obsah tohoto listu je samozřejmě měnitelný a každý si tak může do něj přiřadit své vlastní oblíbené aplikace, což si ukážeme později. 

Druhý list obsahuje velkou většinu z původního K-Menu, najdete v něm ikonky všech nainstalovaných programů. I tato nabídka je konfigurovatelná a můžete si ji tak nastavit dle vlastních přání. V tomto listu tak nejprve vybíráte kategorii programů, poté vlastní program.

Další list obsahuje odkazy na nejčastější adresáře a taky obsahuje seznam dostupných připojených disků, můžete tak poměrně rychle otevřít disk, přejít do nějakého adresáře na disku nebo zapnout nastavení KDE. Bohužel jsem nezjistil, jak tuto nabídku pozměnit.

V předposledním listu najdete seznam naposledy spuštěných aplikací a otevřených dokumentů. Tuto nabídku nejde pochopitelně taky měnit. Poslední nabídkou je nabídka obsahující ikony pro vypnutí, restartování a další činnosti s PC, tato nabídka pochopitelně taky není měnitelná.

Měníme K-Menu

V K-Menu si tak můžete změnit pouze list s oblíbenými aplikacemi a poté ještě list se všemi nainstalovanými aplikacemi.

a) Modifikujeme list "Oblíbené"

Nejprve si ukážeme to jednodušší - nastavení listu s oblíbenými programy. Toto je velmi snadné, stačí, když si vyberete z listu se všemi programy ten Váš oblíbený, kliknete na něj pravým tlačítkem myši a z kontextové nabídky zvolíte možnost "Přidat mezi oblíbené". Při nainstalování KDE se Vám do listu s oblíbenými položkami přidá i několik předpřipravených (internetový prohlížeč, emailový klient...), ty můžete případně smazat také pomocí jejich kontextových nabídek.

Stejný postup můžete zvolit i v případě, kdy jste pomocí vyhledávacího políčka hledali určitý program. Po jeho nalezení tedy jen na něj klikněte pravým tlačítkem a přidejte si jej také mezi oblíbené.

Škoda je, že mezi oblíbené si můžete přidat pouze ty programy, které se nacházejí v K-Menu. Nemůžete si tak tam přidat žádný program třeba z Dolphina a podobně. Také si nemůžete do oblíbených přidat ani žádné dokumenty (text, hudba, film...), a to ani ty, co v K-Menu máte. Snad toto bude možné v některé z dalších verzích KDE.

b) Modifikujeme list s programy

Komplexnější možnost úpravy je u listu se všemi programy. K modifikaci této nabídky existuje speciální nástroj, který spustíme příkazem "Upravit aplikace", který najdete v kontextové nabídce K-Menu (tedy v té, co se Vám zobrazí při kliknutí pravým tlačítkem myši na ikonu K-Menu).

Nástroj vypadá následovně:

Editor nastavení K-Menu
V levém panelu vidíte stromovou strukturu K-Menu. Ve výchozím stavu tak zde vidíte seznam všech kategorií programů, které obsahuje K-Menu. Není problém si vytvořit vlastní kategorii, smazat současnou (i se všemi ikonkami, které se v ní nacházejí), editovat jejich název, přidat popis a mnoho dalšího.

Pokud kliknete na znaménko > u každé kategorie, tak se Vám daná kategorie "rozevře" a vy si budete moci upravovat i jednotlivé ikonky nebo přidávat další podkategorie. Ke každé ikonce si můžete nastavit spoustu rlzných věcí, od názvu, až po příkaz, který se po kliknutí na ikonku vykoná. Samozřejmě můžete ikonky přesouvat (a to i v rámci jednotlivých kategorií), a podobně.

Akcí, které tak můžete provádět je nespočet. Osobně toho využívám hlavně pro jednu věc - některé aplikace totiž potřebují administrátorské práva, aby mohly fungovat. Ve výchozím nastavení avšak nebývají nastaveny tak, aby se Vás zeptali na heslo, ale spustí s obyčejnými právy a aplikace tak nefunguje vůbec, nebo jen z části. Dnes si tedy ukážeme, jak donutit, aby určitá aplikace se zeptala na Vaše heslo, pokud je to potřeba (a pokud máte právo na sudo).

Jednou z typických aplikací, u kterých se to hodí je správce procesů, stačí si tedy tuto ikonku nalézt a modifikovat ji. Ve výchozím stavu se totiž tento nástroj spustí s běžnými právy a neumožní Vám tak ukončovat některé aplikace a ani Vám neumožňí zvýšit prioritu pro Vaše aplikace, místo toho se bude ptát na Vaše heslo, což je velmi nepraktické. Pokud nastavíte tuto aplikaci dle návodu níže, tak se Vás bude aplikace ptát na heslo pouze jednou. Aplikaci najdete v menu "Nastavení" a jmenuje se "System monitor". Po kliknutí na tuto ikonku tak uvidíte toto:


Nastavení položky v K-menu
Nyní stačí jediné - do kolonky "příkaz" dopsat na začátek text gksudo, zbytek musíte ponechat přesně tak, jak byl, mezi gksudo a původním příkazem musí být samozřejmě jedna mezera. Nyní uložte změny a ukončete nastavení. Od této chvíle by se Vás měl tato aplikace vždy zeptat na začátku na Vaše heslo. Aplikaci musíte spouštět z K-Menu.

Pomocí tohoto nástroje tak můžete provádět všelijaké věci s Vaším K-Menu, je toho opravdu velmi moc. V některých z dalších dílů se pravděpodobně k popisu tohoto nástroje vrátíme, do té doby si jej můžete sami prozkoumat. Rozhodně za to stojí. Samozřejmě dělejte vše s rozvahou.

Žádné komentáře:

Okomentovat