17. ledna 2011

Jak na Java Web Start v Google Chrome

V poslední době se zajímám o testování Java programů, dnes přišel na řadu Abbot, což je nástroj, pomocí kterého otestujete uživatelské prostředí Vaší Java aplikace. Na domovských stránkách se nachází i jeho Web Start verze, která Vám umožní spouštět tuto aplikaci přímo z webové prohlížeče bez nutnosti cokoli instalovat. Jediné, co je potřeba mít nainstalované je Java, kterou má hodně uživatelů již nainstalovanou kvůli jiné aplikaci, která ji vyžaduje.

Chrome však tuto aplikaci automaticky nespustí, místo toho ji pouze umožní stáhnout. Jelikož Chrome neobsahuje pokročilý konfigurátor, pomocí kterého by jste si mohli nadefinovat, jaké soubory chcete otevírat a jaké chcete rovnou stahovat (toto umí třeba Opera), tak jsem si musel pomocí jinak.

Řešení je nakonec jednoduché, ale stále zbytečně složité oproti konkurenčním prohlížečům (tam stačí kliknout na odkaz vedoucí k oné Web Start aplikaci a ta se hned spustí), stačí napoprvé soubor stáhnout, čímž se v dolní částí Vašeho Chrome zobrazí tradiční pruh obsahující poslední stažené soubory, mezi kterými najdete i onu aplikaci (má příponu jnpl). Stačí, když z nabídky u tohoto souboru (zobrazí se po kliknutí na černý trojúhelník vedle jména aplikace) vyberete možnost "Vždy otevírat soubory tohoto typu". Poté můžete kliknutím na jméno aplikace aplikaci spustit. Od této chvíle se Vám tak bude každá Web Start aplikace rovnou spouštět. Celý postup si můžete prohlédnout níže na screenshotech.

Ukázková stránka s aplikací podporující Web Start...
Při prvním kontaktu s libovolnou aplikací je potřeba ji nejprve stáhnout (bod 1)
a poté ji nastavit tak, aby se od příště jakákoli podobná aplikace přímo spouštěla
a nebylo ji potřeba opět stahovat (bod 2)
Pokud jste po kroku č.2 u předchozího screenshotu klikli
následně na jméno aplikace v dolním panelu, tak se aplikace rovnou spustila,
téhož by jste docílili i kliknutím na původní odkaz (bod 1. u předcházejícího screenshotu)

Informace o programu...po odsouhlasení se aplikace rovnou spustí

Spuštěná aplikace...

Snad Vám tento návod pomohl. Od této chvíle by se Vám měla jakákoli Web Start aplikace rovnou spouštět a vše by tak mělo fungovat stejně jako u konkurenčních prohlížečů.

Žádné komentáře:

Okomentovat