30. prosince 2010

Rok 2010, můj blog a já

Rok 2010 je prakticky za námi a při této příležitosti bych jej rád zhrnul do následujících vět a zaměřil jsem se přitom především na svůj blog a mne.

Historie blogu

Tento blog již existuje cca 2,5 roku (začal jsem jej psát 13. srpna 2008), první články tak pocházejí ještě z doby, kdy jsem nepoužíval GNU/Linux (dále jen "Linux") coby výchozí OS a chtěl jsem psát o SW především pro Windows.

Na Linux jsem definitivně přešel pár týdnů na to, čímž se změnila i tématika blogu a já se tak po celý zbytek času až doposud věnoval především Linuxu, především Mandrivě, kterou po dvou letech vystřídalo Ubuntu.

Dalšími tématy, kterými jsem se především zabýval bylo KDE, Google a Opera.

Rok 2010 a blog

Rok 2010 byl poměrně revolučním v mém životě a v životě blogu. Během tohoto roku jsem se poměrně změnil a s tím se změnilo i zaměření mých článků. Většina změn proběhla až po mém úspěšném dokončení vysokoškolských studií.

Nejprve (21. března 2010) jsem po cca 5 letech používání Opery přešel (stále jen dočasně) na Chrome.

7. října 2010 jsem přešel z Mandrivy na Ubuntu. Nakonec jsem přešel z "hloupých" telefonů na ty "chytré", v mém případě přesněji na Nokii C5.

Změny to nebyly jednoduché, všechny byly nucené a až na výměnu mobilního telefonu jsem je dělal nerad. Tyto změny také poměrně rázně promluvily do složení blogu.

Vše jsem pečlivě rozmýšlel a až na výměnu mobilního telefonu je možné, že se zpět vrátím k původně používanému SW, obě změny jsou totiž pouze "na zkoušku", v případě Opery musím uznat, že 11. verze je opět hodně povedená, a tak opět váhám, uvidíme.

Ať tak či jinak, můj blog nekončí a pevně doufám, že se Vám bude i nadále stejně líbit jako doposud (nebo i více).

PF 2011

Na závěr bych rád popřál všem čtenářům mého blogu vše nejlepší do nového roku, a také bych Vám rád poděkoval za Vaše postřehy, které jste napsali do komentářů pod články. 

S pozdravem
Bc. Jakub Šenk

6 komentářů:

  1. Už sem chodím veľmi málo a dôvodom je najmä to, že si písaval o novinkách KDE (naposledy 4.5.1 se blíží), čo momentálne už nepíšeš...je tu čím ďalej tým menej zaujímavostí. Každopádne ti prajem veľa úspechov v nadchádzajúcom roku.

    Jay

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuji za komentář ;) Rád si z něj inspiruji, na druhou stranu musíš ale uvážit, že se nedá toho moc napsat o "setinových" nových verzích KDE (tedy třeba 4.5.2), když tyto "setinové" verze opravují pouze chyby a doplňují překlady ;)

    Také jsem teď nějaký čas nepoužíval KDE. Každopádně po novém roce se pokusím toto napravit ;)

    OdpovědětVymazat
  3. Jasné, to chápem, ale o testovacích verziách sa dá písať. Momentálne používam 4.6 RC1 v Kubuntu a KDE sa posúva o dosť ďalej(je tam veľa features) a ak sa implementujú novinky, čo boli predvedené na tohtoročnom "Season of KDE", tak to bude veľmi zaujímavé, ale tie sa dajú očakávať možno až v 4.6.2.

    Jay

    OdpovědětVymazat
  4. Taky ti přeju aby se ti nový rok vydařil :-) Není lehké najít zajímavé téma, ale snad se ti to podaří :-)
    A taky najít tu správnou distribuci, která funguje a sedne svým ovládáním a přívětivostí není lehké (mě se to nedaří) Doufám, že se v novém roce Mandriva zvedne a tím se zvýší její podpora např. u Google Chrome, Skype atd.

    OdpovědětVymazat
  5. Jirka: Děkuji ;)

    Jay: Taky uvažuji nainstalovat KDE 4.6 RC1. Jaké s ním máš zkušenosti? Hlavně stabilita, zbytek si zjistím případným nainstalováním ;)

    OdpovědětVymazat
  6. Mám RC1 pár dní a stabilita je u mňa výborná, až by som povedal prekvapivá. Oproti Bete je opravených veľmi veľa vecí, implementovaných a zlepšených pár noviniek. Zatiaľ mi nič nepadlo a všetko funguje - čo sa u niektorých predchádzajúcich verziách KDE nedalo povedať. Ale čo som sa rozprával s viacerými užívateľmi, tak u niekoho ide skvele a u niekoho sem tam niečo padne(niektoré aplikácie majú ešte problémy). Každopádne odporúčam (hlavne ak máš "Hardware like Linux") A momentálne som zvedavý aj na to ako bude pokračovať KOffice, lebo chystajú veľké zmeny do verzie 2.4.

    Jay

    OdpovědětVymazat