7. prosince 2010

Dva týdny s Twist Surf+

Tento pátek, tedy 10. prosince 2010, to budou dva týdny, co jsem si aktivoval internetový balíček Twist Surf+ od T-Mobile. Díky tomuto zvýhodnění můžete "neomezeně" surfovat na Internetu v mobilním telefonu. V dnešním článku bych se rád zmínil o svých zkušenostech s tímto datovým zvýhodněním.

a) Co to je datové zvýhodnění

Pokud si pořídíte nějaký internetový (datový) balíček (dále jen zvýhodnění) od svého mobilního operátora, tak získáte možnost "neomezeného" surfování na Internetu po sjednanou dobu. Zaplatíte tak určitý poplatek a můžete používat internet v mobilním telefonu (WWW stránky, ICQ, email, Facebook klient, atd atd), navíc máte jistotu, že nezaplatíte nic navíc, jen úvodní poplatek. Možná se v duchu ptáte, proč jsem dal slovo "neomezeného" do úvozovek, důvod je prostý - jste limitováni FUP a po jeho překročení se Vám opravdu drasticky sníží rychlost připojení.

Dnes jsou konečně i u T-Mobile podporovány všechny typy internetových mobilních aplikací, avšak ještě do druhé poloviny letošních letních prázdnin tomu tak nebylo - T-Mobile striktně definoval, které aplikace jsou/nejsou podporovány v rámci tohoto zvýhodnění, pokud se nepletu, jednalo se prakticky o specializovaný internetový prohlížeč a později i o specializovaný ICQ klient, u ostatních programů jste neměli jistotu, že neplatíte za prosurfovaná data v rámci tohoto nepodporovaného softwaru. Ostatní programy se museli nastavit tak, aby využívali toto zvýhodnění (musel se nastavit používaný port) a i tak jste nikdy neměli jistotu, že Vám to T-Mobile nevyhodnotí jako zpoplatněná data.

Když jsem před několika lety (1-2 roky), ještě v době, kdy jsem měl paušál, zkoušel poprvé datové zvýhodnění (tehdy se jmenovalo jinak), tak jsem byl velmi zklamán. Podporovaný prohlížeč byl nic moc a tak jsem chtěl vyzkoušet Operu Mini. Zavolal jsem tedy pro jistotu na infolinku T-Mobile (na různých fórech jsem se dočetl, že jsou s Operou Mini problémy při používání tohoto zvýhodnění - prosurfovaná data se platí zvlášť), kde mi bylo zděleno, že je Opera opravdu podporovaná ze strany T-Mobile (toto mi potvrdila jak slečna na informacích, tak i jejich datový technik).

Naštěstí jsem byl obezřetný a načetl jsem si jen dvě webové stránky přes Operu Mini. V té době již T-Mobile nabízel zjištění aktuální útraty i u paušálních zákazníků, avšak s 8 hodinovým zpožděním a bez garance správnosti, čehož jsem samozřejmě využil a po načtení oněch dvou stránek a 8 hodinovém čekání jsem zjistil, že mi T-Mobile naúčtoval asi 5 kč za tyto dvě stránky (totéž jsem se později dozvěděl i z měsíčního vyúčtování).

Zvýhodnění jsem zrušil a při nejbližší příležitosti (asi rok na to) jsem zrušil i paušál. 5 kč nemělo cenu reklamovat - více bych dal za poštu.

Představení Twist Surf+

Jak již název napovídá, jedná se o zvýhodnění pro zákazníky T-Mobile s Twistem, paušální zákazníci mají již jiné zvýhodnění, jedno zvýhodnění je pak společné pro obě skupiny zákazníků T-Mobile. Všechny typy internetových zvýhodnění najdete zde (doporučuji na této stránce kliknout na odkaz "Porovnání tarifů podle technických parametrů", pomocí kterého se Vám zobrazí tabulka s parametry jednotlivých zvýhodnění).

Twist Surf+ (dále jen TS) je týdenní zvýhodnění za 39 kč (vč. DPH), které se automaticky prodlužuje (pokud máte dostatečný kredit) dokud jej nezrušíte pomocí SMS nebo jinou cestou. Výhodou pak je, že můžete použít krom klasického GPRS/EDGE i 3G, které se pozvolna dostává do menších měst v ČR a rychlost surfování se tak může dostat až na 3 Mb/s.

Až do tohoto místa to jistě vypadá moc hezky, mobilní 3 Mbit/s připojení za 160 kč na měsíc je moc hezká představa, avšak zde do hry přichází FUP, které TM nastavil "proklatě nízko". Pokud totiž prosurfujete více jak 25 MB za týden, tak se Vám rychlost sníží z max. 3 Mb/s na 16 kb/s, což je 4 krát pomalejší než připojení přes modem (sami si dobře jistě pamatujete, jak "rychlý" byl tehdy Internet).

Můj názor na FUP a toto zvýhodnění napíši na konci tohoto článku, nyní bych se rád podělil o své zkušenosti s tímto zvýhodněním... ;)

Zkušenosti se zvýhodněním

Hned druhý den platnosti zvýhodnění jsem byl v Olomouci, kde mají 3G signál (v Novém Jičíně ještě není), tak jsem měl dobrou šanci jej vyzkoušet.

Rychlost načítání stránek byla velmi dobrá (stahovat jsem samozřejmě nic nezkoušel, vlivem FUP je každý ušetřený kB dobrý) a šlo poznat, že se jedná o 3G. Samozřejmě s tímto souvisela i reakční doba navigace, kterou jsem v Olomouci hojně využil (používá připojení na Internet). Během těch dvou dní, co jsem byl v Olomouci, jsem prosurfoval cca 20 MB, a to jsem navštívil jen několik stránek v Opeře Mini a párkrát použil navigaci.

Po návratu domů se rychlost surfování samozřejmě zmenšila, ale i tak byla poměrně pohodová alespoň u mobilních verzích daných webů. U klasických verzí si musel člověk hold již pár desítek sekund počkat než se mu načetla celá stránka (text byl většinou zobrazen v prvních několika sekundách a načítali se jen obrázky).

Jedinným problémem byl fakt, že Opera Mobile mi zcela první stránku nezobrazila a místo ni mi zobrazila chybovou stránku. Stačilo provést obnovení stránky a vše bylo v pořádku, ještě raději jednou zopakuji, že se vždy jedná pouze o první stránku po každém spuštění prohlížeče, následné stránky se zobrazují správně.

Největší problémy přišly po překročení FUP (cca 4. - 5. den),  jakmile jsem totiž překročil FUP, tak se přerušil všechen datový provoz (nešla navigace, Jimm) do chvíle, než jsem v Opeře, která se při pokusu o načtení libovolné stránky přesunula na informační stránku TM s tím, že jsem překročil FUP (a bude mi snížena rychlost připojení na 16 kb/s) a pomocí kliknutí na tlačítka vzít tento fakt na vědomí.

Až po odkliknutí tohoto se obnovil datový provoz a rychlost se snížila na tuto "nádhernou" hodnotu. Bohužel toto upozornění se zobrazilo i vícekrát za den až do chvíle, kdy začal nový týden a s ním jsem získal opět FUP 25 MB.

Závěrečné zhodnocení

Používání tohoto zvýhodnění bylo tedy po překročení FUP pomalé a velmi otravné, dokud jsem nepřekročil FUP, tak jsem byl velmi spokojen (hlavně s rychlostí připojení v Olomouci).

Zákazníci s paušálem mají prakticky stejné zvýhodnění (jmenuje se Internet v mobilu Standard), akorát je levnější (139 kč za měsíc), zvýhodnění je vždy na měsíc a FUP mají 100 MB na měsíc, což je stejná hodnota jako u Twist Surf, kde je 25 MB / týden * 4 týdny v měsíci = 100 MB na měsíc (pozor FUP se nesčítá, pokud tedy v daném týdnu nevyčerpáte 25 MB, tak se Vám zbytek nepřevede do nového týdne).

Paušální zákazníci mají ještě možnost využít zvýhodnění "Internet v mobilu Premium", který má sice FUP 1 GB, ale je už drahý - 499 kč měsíčně. Platit za mobilní Internet více jak za domácí, je dle mého zbytečné plýtvání penězi, s uvážením FUP.

Situace u konkurence není o nic lepší, buď mají něco podobného jako TS a liší se jen v detailech, nebo mají opět zvýhodnění, které je drahé (ale třeba jinak dobré).

Zvážení pořízení nějakého zvýhodnění je již na Vás, osobně pokládám nastavené FUP jako za mizerné a ač jinak je rychlost připojení velmi dobrá (v místech s pokrytím 3G), sráží mobilní Internet na kolena právě FUP. Osobně si nedokážu představit, že bych platil svůj domácí Internet ( 300 kč ) a ještě mobilní za oněch 499 a ještě si dával pozor na FUP 1GB.

Nejlepším řešením by bylo zrušení FUP (nebo ho podstatně zvětšit - 500 MB až 1 GB by bohatě stačilo), místo toho zakázat pro TS použití 3G s tím, že by bylo 3G dostupné pro zvýhodnění "Internet v mobilu Premium" za oněch 499 a bez FUP.

Jiným řešením by bylo zvýšení FUP na 100 MB u TS s možností 3G pro rychlejší načítání stránek, ten co by chtěl stahovat, tak pomocí vyššího zvýhodnění.

Osobně se bojím, aby mobilní Internet nedopadl v ČR podobně, jako MMS, jedná se o drahou službu, kterou dnes využívá pravděpodobně jen málokdo. Přitom jinak Internet v mobilním telefonu je velmi dobrá služba.

Žádné komentáře:

Okomentovat