7. října 2010

Zatím zkušebně jsem začal používat Ubuntu

Po pěti letech co jsem používal Mandrivu, která byla mou první a doposud jedinou distribucí, jsem se rozhodl před pár dny pro změnu. Nakonec jsem si vybral Ubuntu. V dnešním článku bych rád napsal, proč jsem se rozhodl změnit distribuci, proč zrovna Ubuntu a jak se tato změna projeví na mém blogu.

a) Proč změna?

Mandrivu jsem používal od roku 2005 až do před včerejška (5. října 2010), tedy 5 let. První tři léta jen jako cvičný systém, poslední dva roky jako systém výchozí. Myšlenky ohledně změny distribuce jsem měl již vícekrát, vždy jsem si vybral určitou distribuci, nainstaloval jsem ji a zjistil jsem, že není důvod přecházet.

Ten důvod, proč přejít mě definitivně napadl právě 5. října 2010, kdy jsem zjistil, že vyšlo nové KDE, KDE 4.5.2, které opět pro Mandrivu 2010 Spring nebude a to ani neoficiální cestou. Tento fakt jsem si dal do spojitosti s tím, že Mandriva 2011 nebude a bude až Mandriva 2011 Spring, čili ještě necelý rok nebude pro uživatele Mandrivy oficiální cestou dostupné jiné KDE, než KDE 4.4.3 (neoficiální cestou pak pravděpodobně 4.5.0, které je zatím posledním KDE vydaným neoficiálně pro Mandrivu 2010 Spring a jak to tak vypadá zůstane i posledním pro tuto verzi distribuce).

Nelíbí se mi myšlenka, že ještě rok bych měl používat starý software, který byl mezi tím několikrát upraven, vylepšen a byly mu opraveny bezpečnostní problémy. Největší zájem uživatelů GNU/Linuxu (dále jen Linux) pravděpodobně spočívá v grafickém prostředí, proto také při každém vydání hlavní verze grafického prostředí je na každém serveru o Linuxu vydán článek o tom kterém prostředí.

Avšak pokud si ho člověk nemůže vyzkoušet a přitom jiní mohou, protože používají distribuci, pro kterou toto prostředí je k dispozici (ať oficiálně či neoficiálně), tak to tomu člověku je líto a ostatním závidí. Takový člověk může buď u takového článku pouze "slintat", nebo si ho může "ubalit" sám (velmi časově náročné, náročné i na HW) nebo může přejít k distribuci, pro kterou toto prostředí je.

Já měl štěstí, ještě před cca 3/4 rokem vycházeli neoficiální cestou pravidelně všechna stabilní vydání KDE, stačilo si vždy přidat repozitář a z něj provést aktualizaci. Ostatní programy jsem si "ubalil" sám, nebo existovala jiná cesta, jak je do Mandrivy nainstalovat. Avšak před zmíněným asi 3/4 rokem nastala první vlna odlivu klíčových osob z Mandrivy a nastaly i první prodlevy ve vydávání neoficiálních sestavení KDE, po pár měsících toto ustalo a KDE opět začalo vycházet alespoň neoficiální cestou pro Mandrivu.

Avšak KDE 4.5.0 bylo posledním KDE, které neoficiálně vyšlo pro Mandrivu, a jelikož je v Cookeru pouze vývojová verze KDE 4.6, nevypadá to, že by se mělo něco na tomto faktu změnit, navíc když Mandrivu od vydání KDE 4.5 potkala druhá vlna odlivu klíčových lidí a navíc oznámení, že Mandriva 2011 nebude a taky vznikl fork Mandrivy - Mageia.

Dalším důvodem byla i značná neinformovanost ze strany Mandrivy, která provázela vydání Mandrivy 2010 Spring, která vyšla nakonec s velkým zpožděním.

A toto se týká jen KDE, uživatelé GNOME jsou na to pravděpodobně stejně (o GNOME jsem se v poslední době moc nezajímal), pravda, absence nových verzí GNOME tolik až nebolí, protože vývoj 2. větve GNOME (čili verze 2.x) není tak radikální jako v případě KDE, kde je mezi verzí KDE 4.0 a 4.5 obrovský rozdíl.

Navíc je tu problém s nedostupností nových stabilních verzí toho či onoho SW, člověk si ho sice může "ubalit" z Cookeru, ale je to značně nepraktické, zvláště pak pokud se jedná o více SW najednou.

Vše výše uvedené jsem si tedy dal dohromady a uvážil jsem, že nejlepším řešením je změna distribuce, která netrpí výše uvedenými neduhy.

b) Proč Ubuntu?

Když jsem 5. října 2010 uvažoval, kterou distribuci zvolit, tak Ubuntu nebylo ihned vybráno za náhradu.  Tou náhradou bylo původně OpenSUSE, avšak až po instalaci jsem se dozvěděl, že pro OpenSUSE 11.3 neexistují ovládače pro mou grafickou kartu NVidia GeForce 4 MX.

Nakonec jsem si tedy vybral Ubuntu, Fedora, když jsem ji posledně zkoušel mi připadala jako klon Mandrivy (vzhledově), ale možná se jedná jen o můj subjektivní pohled.

Ubuntu jsem si vybral proto, že většina projektů má předpřipravené balíčky právě pro Ubuntu a není potřeba se tak spoléhat na distribuci. A v mnoha případech mají i repozitáře s těmito balíčky.

c) Jaký byl přechod?

Instalace Ubuntu byla bezproblémová, ale pomalejší, trvala oproti instalaci OpenSUSE (taktéž z LIVE CD) o něco déle. Co mě však zamrzelo je, že Ubuntu nerozdělilo disk na dva oddíly - / a /home, ač jsem vybral možnost "Použít celý disk", tedy druhou možnost v instalátoru.

Jako vždy byly problémy s grafickou kartou - jelikož se jedná již LEGACY kartu a navíc mám "no name" monitor. V Mandrivě jsem  posledních vydání musel upravovat parametry jádra, v Ubuntu jsem musel nainstalovat ovládače, zapnout proprietární ovládače, vypnout je a opět zapnout. Než jsem však na toto přišel, utekla hodina a po celou dobu jsem větší rozlišení jak 640x480 nezískal (ač jsem měl řádně nainstalovaný ovládač GK a měl ho "aktivovaný"), navíc při při 60 Hz, čili oči po chvíli bolely.

Jakmile jsem vyřešil tento problém, tak šla většina věcí již jak po másle. Problém nastal jen v Kaffeine, kde se mi nechtěli přehrávat TV stanice, stačilo nainstalovat jeden balíček a bylo po problémech.

Po instalaci tak stačilo nakopírovat určitá data z původního HOME adresáře Mandrivy a samozřejmě nainstalovat požadovaný SW a připad potřebné repozitáře (Google Chrome, Pidgin, Gnome Commander, Dropbox, SMPlayer, Kaffeine a AssaultCube).

Problémy byly pouze s Dropboxem, "půl dne" zobrazoval v kontextové nabídce, že stahuje 300 souborů, stačilo však přeinstalovat tuto verzi betaverzí a vše bylo po chvíli v pořádku.

Jako jednu z prvních věcí jsem přesunul tlačítka pro uzavíraní, maximalizaci a minimalizaci z levé strany na pravou a vypnul veškeré efekty - jsou náročné, např. ve hře AssaultCube jsem měl o 50 snímků menší FPS.

Jelikož používám Google Chrome, tak přechod na Ubuntu bylo co se týče Internetu velmi snadný, stačilo přidat repozitář (zde byly maličké problémy), nainstalovat jej a zapnout synchronizaci. Jelikož má Chrome pravděpodobně nejdokonalejší synchronizaci, nemusel jsem s Chromem nic již dělat, pouze jsem zakázal synchronizaci vzhledu, aby lépe zapadl do Ubuntu. Díky synchronizaci se mi tak synchronizovali nejen záložky, ale hlavně i nastavení (to prosím neumí snad žádný jiný prohlížeč synchronizovat) a doplňky. Chrome tak byl ihned nastaven dle mých přání.

KDE jsem zatím neinstaloval, zatím totiž zkouším možnosti GNOME v Ubuntu.

Stačilo tak "jedno odpoledne" a vše bylo v pořádku, a to mě ještě hodně zdržela grafická karta.

d) Jaký to bude mít vliv na můj blog a mé další projekty

Můj blog se měnit samozřejmě nebude, žádné články mazat nebudu, možná jen zruším některé kategorie a články o Mandrivě vložím do jedné velké kategorie, aby v tom byl pořádek. Své postřehy o Ubuntu budu psát zde, jako jsem to dělal v případě Mandrivy.

Na fóru však budou zrušeny některé fóra, které se věnovali mému repozitáři, který již nebude aktualizován, samozřejmě jej nechám aktivní.

e) Můj názor na Mandrivu

Na závěr článku bych se ještě rád zmínil o svém současném názoru na Mandrivu. Jak jsem již dříve napsal, Mandrivu jsem používal 5 let, mí známí o mě ví (pevně doufám), že takovéto zásadní kroky dělám s velkým rozmyslem. Mé rozhodnutí nebylo tedy impulsivní, ale po dobrém uvážení.

Na Mandrivě se mě nelíbí jen jedna, dvě věci, a sice že je problém s dostupností nového SW a současný stav Mandrivy, která již ve dvou vlnách propustila klíčové lidi, a která neinformuje moc dobře o svých úmyslech a podobně, o čemž jsme se všichni přesvědčili při vydávání Mandrivy 2010 Spring, která byla odložena a dlouho se nevědělo proč, kdy a zda-li vůbec vyjde.

Jinak pokládám Mandrivu stále za nejlepší distribuci, kdyby neplatili výše uvedené dva problémy, pak bych vůbec nepřecházel. Již jsem se s mířil s tím, že adaptace na Ubuntu nebude jednoduchá, že se některé věci dělají jinak než v Mandrivě, ale něco podobného mě potkalo již před dvěma léty, kdy jsem zjistil, že systémy od Microsoftu nejsou pro mě a že je čas na změnu. Tehdy byl přechod daleko horší a taky jsem jej nakonec zvládl.

Mandrivě přeji vše dobré, aby se vzpamatovala ze svých problémů a třeba se za rok, až vyjde Mandriva 2011 Spring, se k ní vrátím a možná i dříve ;).

4 komentáře:

  1. Teď nedávno jsem musel nainstalovat Lilybuntu ve Virtualboxu, abych mohl provádět určitou konkrétní věc. Jednou věcí jsem ale překvapen - "systém" nevidí připojený USB disk, ani ostatní disky - v nabídce jsem je neviděl. Třeba je to normální, ale ještě uvidím - nechal jsem provést povýšení na Ubuntu v té verzi 9.x, třeba se něco změní. Zatím to řeším tak, že soubory, které tam potřebuju dostat nejprve pošlu na svůj e-mail.

    OdpovědětVymazat
  2. No, u mě vše v pořádku, stačí z menu "Místa" vybrat konkrétní disk a on se připojí a otevře v Nautilu.

    NTFS disky lze navíc nastavit pomocí NTFS-config tak, aby se připojili automaticky, linuxové disky (ext 2-4) lze nastavit taky tak, aby se automaticky připojovali.

    Při zasunutí flashdisku se mě systém zeptá, co chci dělat. Čili Ubuntu se chová jako každá jiná distribuce.

    OdpovědětVymazat
  3. Pavle: Pokud používáš ten VB, který je v repozitářích (Mandriva Linuxu), tak ten neumí pracovat s USB. První krok pro Tebe tedy je nainstalovat VB ze stránek Sunu... pardon, Oracle.

    OdpovědětVymazat
  4. Myslel jsem si to, že je to jen záležitost té mé konkrétní verze. Díky za radu. Už jsem ale provedl celý ten kolotoč se stahováním a nastavováním Gitu pro jednu konkrétní věc, takže ten e-mail pro tentokrát bude muset stačit. :-)

    OdpovědětVymazat