2. října 2010

DVB-T a SMPlayer

Kaffeine je pravděpodobně nejlepší program pro sledování digitální televize pro GNU/Linux. Avšak na starších počítačích se může projevit jeho nevýhoda - HW náročnost. Pokud se díváte pouze na televizi, je vše v pořádku, problémy nastávají, pokud se koukáte na televizi a při tom si s někým píšete, zde se již může stát, že starší počítač nebude obojí stíhat a obraz i zvuk televize se bude sekat. Přesně s tímto problémem jsem se setkával já, třeba když jsem se koukal na hokej a s někým jsem si přitom psal.

Výše uvedený problém řeší SMPlayer, který umí také přehrávat digitální televizi, avšak již neumí prakticky nic navíc, co se týče DVB-T (EPG a podobně, navíc se poměrně špatně přepínají kanály, musíte použít myš a vybrat program z menu ), avšak je méně HW náročná než Kaffeine.

Nevýhodou SMPlayeru je, že sám si kanály neumí naladit, musíte tak nejprve naladit kanály pomocí jiného programu a potom tento "seznam" dát k dispozici SMPlayeru. Ač to na první pohled může vypadat složitě, opak je pravdou, vše se provádí pomocí konzoly a stačí několik málo příkazů, otevřete si tedy konzoli a pište:

cd ~
w_scan -ft -c CZ -X > ~/.mplayer/channels.conf (tento krok si vyžádá 3-5 minut)
smplayer

Poznámka: Druhý příkaz potřebuje nainstalovaný program w_scan, pokud tedy nemáte nainstalovaný balíček w_scan, nainstalujte jej prosím.

Tak a to je vše. Nyní stačí z menu "Otevřít" vybrat možnost "TV" (či "Rádio") a z nabídky si vybrat Vámi požadovaný televizní program či rádiovou stanici.

Žádné komentáře:

Okomentovat