9. října 2010

Mé fórum zrušeno

Ač nerad, tak jsem se dnes rozhodl provést další ráznou akci - zrušit své fórum. Důvodů jsem měl vícero a rád bych se o ně s Vámi podělil.

a) Původní účel fóra

Čtenářům jsem chtěl umožnit více možností než nabízí diskuze pod články, např. aby nemuseli zadávat CAPCHA kód, pokud jsou registrováni (tehdy to Blogger vyžadoval i u registrovaných, nyní už ne), mohli pohodlně editovat své již napsané příspěvky (toto není v Bloggeru možné, registrovaný uživatel může pouze mazat své příspěvky). Dále jsem chtěl svým čtenářům umožnit navrhovat témata dalších článků, diskutovat nad dalšími událostmi ve světě IT i mimo něj a další spoustu zajímavých funkcí, např. diskuze o programování, linuxu, programech, filmech, hudbě a podobně.

b) Realita na fóru

Realita na fóru však byla zcela jiná. Uživatelé v drtivé většině případů diskutovali maximálně nad články a navíc v neregistrovaném stavu, čili fórum pouze suplovalo funkci diskuzí pod článkem, což jsem rozhodně nechtěl, už jen z důvodu nepraktičnosti takovéhoto řešení - fórum takovým uživatelům nepřinášelo nic nového, co by nemohli provádět i v diskuzi pod článkem.

Taktéž nevznikali žádné nové témata, na ty, které jsem vytvořil, nebylo mnohdy vůbec reagováno.  Fórum tak obsahovalo velmi málo informací, navíc poměrně zastaralých.

Dalším důvodem bylo i někdy pomalejší načítání stránek fóra a občasné výpadky (obojí je způsobeno freehostingem). V neposlední řadě v tomto sehrála roli i časová režie, která byla nutná pro chod fóra.

Když jsem tedy nad tímto pouvažoval, přidal jsem k těmto faktům i fakt, že již nerozšiřuji svůj repozitář a tak i další důvod, proč mít fórum, "padl", tak jsem se tedy rozhodl zrušit toto fórum.

Dnes jsem tedy zazálohoval celé fórum a smazal jej. Vzápětí jsem zpětně povolil diskuzi u všech článků a vrátil jsem blog do původního stavu. Čtenáři mého blogu tak mohou opět používat diskuze pod článkem.

c) Poděkování

Děkuji tedy všem 5 registrovaným uživatelům fóra za jejich přízeň a pevně doufám, že na mne nezanevřou a budou stále můj blog číst.

7 komentářů:

  1. Držím palce s Ubuntu James :-) (všimol som si ťa na ubuntu.cz) Dnešné Ubuntu je rýchle a ja som s ním nemal ešte žiadny problém. Taktiež idem upgradovať prvýkrát (vždy som inštaloval nanovo) tak som zvedavý ako to dopadne, ale malo by to byť okey. Ubuntu je "Easy to use". pomec :-)

    OdpovědětVymazat
  2. škoda že jsi zanevřel na Mandrivu...
    ale co život jde dál .... tak ať se daří ...

    OdpovědětVymazat
  3. Já myslím, že Jakub na Mandrivu nezanevřel. Je možné, že je ideální provozovat alespoň dvě distribuce, nebo občas nějakou novou zkusit, byť méně známou, aby se jeden neuzavřel do nějakého tábora - a nepřipadal si sám po čase směšně. .-)

    OdpovědětVymazat
  4. Zrušení fóra a otevření komentářů pod příspěvky je dle mého správný krok. V komentářích lidé sdělí vše potřebné. Fórum je myslím na takto navštěvovaný blog zbytečné, navíc se zde registrovat mohlo být problém (i když to nebylo vyžadováno).

    Anonym #2: Já naopak přechod k Ubuntu vítám. Rozhodně si ale nemyslím, že by nad Mandrivou lámal hůl.

    OdpovědětVymazat
  5. Ve svém deníku taky mám povolené přidávání poznámek - potřeba fóra je v mém případě zcela zjevně nulová. :-)

    Vypadá to, že u takového tématu, kvůli kterému ten můj deník existuje - ví se vůbec, proč fripohled existuje? :-D , není moc o čem se bavit.

    Ve světě internetu jsou dnes nové a nové stránky jen takové ty malé hvězdičky. V situaci, kdy o tom, jestli je něco pro čtenáře důležité, rozhoduje jeho skutečná potřeba - zadání nějakého hledáného slova ve vyhledávači (kromě návyku chození na několik stránek, kde je nakrmen naprosto standardně), by mě zajímalo, odkud se berou čtenáři Kubova blogu (a odkud se berou ti moji). Já jsem se sem třeba dostal přes odkaz na mandrivalinux.cz.

    Pochvalné poznámky Kubu určitě potěší, tak ať jsou vidět přímo na místě - i u Kubova blogu je to hned živější, viditelnější, přístup.

    OdpovědětVymazat
  6. "by mě zajímalo, odkud se berou čtenáři Kubova blogu (a odkud se berou ti moji). Já jsem se sem třeba dostal přes odkaz na mandrivalinux.cz."

    Dnes na můj blog zavítali uživatelé z těchto stránek:

    http://blueboard.cz/pocitadla-statistiky.php?id=269371&kdy=dnes&zalozka=odkud

    Nad Mandrivou nelámu hůl :D Vždyť jsem to napsal i do toho článku, že za rok, až vyjde nová Mandriva, tak ji pravděpodobně vyzkouším ;)

    OdpovědětVymazat
  7. Já myslím, že je ještě předčasné někam utíkat. Nová Mandriva je tu a je podle mě velmi dobrá. Že vyjde další verze až za rok mi nevadí. Alespoň nemusím tak často přeinstalovávat. Podle mého názoru měnit systém každého půl roku je zbytečné. Sice bych mohl zůstat u starších verzí, ale jelikož ostatní přechází taky a já chci mít aktuální balíčky tak mi nezbývá než každý půlrok přeinstal.
    Třeba nás Mandriva příští rok překvapí. Uvidíme.

    Aminux

    OdpovědětVymazat