7. září 2010

Zajímavé doplňky pro Gmail z laboratoře

Emailová služba od Google - Gmail - neobsahuje pouze napevno naimplementované součásti, ale uživatel Gmailu má možnost aktivace dalších funkcí v podobě doplňků, které se nacházejí v laboratoři Gmailu.Princip je stejný jako u rozšíření pro Google Chrome, či třeba Firefox - ze seznamu dostupných doplňků pro Gmail si vyberete ten, který Vás zajímá a jednoduše jej aktivujete. Ten se stane ihned aktivním a můžete jej začít používat. Ostatně o laboratoři Gmailu jsem psal již před rokem a půl na svém blogu.

Ve výše odkazovaném článku jsem se i rozepsal o třech doplňcích, které jsem tehdy sám používal. Dnes bych se rozepsal o několika dalších, které taktéž používám.

Automatické dokončování vyhledávání

Tato funkce se hodí tehdy, když potřebujete najít určitou poštu ve svém Gmailu. Pro tyto účely Gmail obsahuje vyhledávací políčko, pomocí kterého můžete tuto poštu najít. Má to tu nevýhodu, že Vám políčko během psaní nic neporadí - vše musíte napsat sami.

Avšak, pokud povolíte tento doplněk, tak Vám začne toto políčko radit možné kontakty, podle kterých chcete vyhledat poštu, hledáte-li např. Petra Nováka, tak již po několika prvních zadaných písmenech Vám Gmail zobrazí ty uživatele, kteří odpovídají doposud zadanému - tedy zadáte např. Pet a seznam pod políčkem bude obsahovat všechny kontakty obsahující ve jméně písmena Pet, záměrně píšu obsahující a ne začínající, protože Gmail Vám samozřejmě nabídne i ty kontakty, které daný text obsahují.

A to není vše, v seznamu neuvidíte pouze kontakty, ale i další klíčová slova, pomocí kterých můžete vyhledávání ještě zlepšit. Například, pokud zadáte "i", tak se Vám mezi dostupnými kontakty zobrazí i klíčové slovo in, pomocí kterého můžete vyhledávat např. jen poštu s určitým štítkem a podobně. Prohledává se celý email, tedy i jeho text.

Chat na pravé straně

Tento doplněk je ryze ergonomického charakteru - přesune totiž Chat v Gmailu na pravou stranu rozhraní Gmailu.

Funkce přetažení panelu navigace

Další z ergonomických doplňků, pokud si zapnete tento doplněk, tak budete moci přemisťovat jednotlivé doplňky v levém sloupci Gmailu, bohužel, jak jistě tušíte, nelze přemisťovat doplňky z levé strany na pravou, v levém sloupci totiž může být pouze chat.

Gadget Dokumenty Google

Pomocí tohoto doplňku můžete procházet Vaše dokumenty v Google Dokumentech přímo v Gmailu, u této funkce ale zamrzí, že zatím nelze přesunout takový dokument přímo do rozepsaného emailu a přidat jej tak coby přílohu.

Náhled doručené pošty

Jeden z nejvíce praktických doplňků pro Gmail, jedná se o doplněk, díky kterému se Vám zobrazí seznam pošty ve Vašem účtu při přihlašování. Díky tomu tedy zjistíte, zda Vám přišel dlouho očekávaný email a pokud nikoli, tak se budete moci ihned odhlásit, ještě během přihlašování k Vašemu účtu.

Doplňků pro Gmail je veliká spousta, jejich seznam najdete zde. Ke všem je uveden český popis a není tak problém kterýkoli z nich ihned aktivovat a předtím ještě pochopit jeho význam. Seznam bývá často doplňován, funkce tedy přibývají, ale i ubývají.

Všem tedy doporučuji alespoň projít seznam dostupných doplňků a pouvažovat nad tím, zda-li nějaký z nich nestojí za vyzkoušení.

Žádné komentáře:

Okomentovat