31. srpna 2010

Blogger Stats - Google Analytics součástí Bloggeru

Prakticky každý správce webu či blogu se zajímá o čtenost svého díla. Cest jak zjistit potřebné údaje je více, od jednoduchých počítadel až po velké statistické nástroje typu Google Analytics. Nevýhodou byl fakt, že jste se museli zaregistrovat u poskytovatele měření, a poté ještě do kódu stránek přidat speciální tag (či tagy) pomocí kterých jste na své stránky či blog umístili dané počítadlo a podobně. Toto bylo hlavně pro začátečníky zbytečně komplikované, a proto Google přidal do svého Bloggeru novou funkci - Statistiky (anglicky Blogger Stats).

Oč jde

Do rozhraní Bloggeru byla přidána nová záložka - Statistika. Pokud na ni uživatel klikne, ihned uvidí, jak je na tom se čteností svého blogu, které stránky jsou navštěvovány nejvíce, odkud (z jaké země) pocházejí jeho čtenáři a další spoustu zajímavých informací. Výhodou je, že se uživatel nemusí vůbec o nic starat, vše je již nastaveno. 

Jediné, co jsem si přenastavil byla možnost, aby Statistiky nepočítali mou vlastní aktivitu na blogu, což se hodí, výsledky jsou pak relevantnější. 

Podrobnosti

Jak jsem již zmínil výše, do rozhraní Bloggeru byla přidána nová záložka - Statistika, pokud na ni uživatel klikne, dostane se do statistik svého blogu, které vypadají nějak takto:

Statistiky v Bloggeru - Přehled

Jako první tak uživatel vidí základní údaje - počet zobrazení stránek v podobě grafu (lze přepínat mezi "Teď" (údaje za poslední dvě hodiny), "Den", "Týden", "Měsíc" a "Bez časového omezení" (údaje za poslední den, týden a měsíc, případně bez omezení) - nastavená volba se vztahuje i na další části stránky). Pod grafem si pak uživatel může prohlédnout nejčtenější stránky za uvedené období, odkud pocházejí jeho čtenáři a z jakých stránek nejčastěji čtenáři přicházejí na jeho blog. Podrobnější údaje se můžete dozvědět po kliknutí na odkaz "Další" uvedeného v té dané části, čímž se přepnete na jednu ze zbývajících karet.

Nyní klikněte na odkaz "Další" v části "Záznamy". Nyní by jste měli vidět podrobnější seznam velmi často navštěvovaných stránek (statické stránky) i záznamů (běžné články v blogu). U každého článku či záznamu tak vidíte jeho čtenost a datum napsání. 

Po kliknutí na "podkartu" "Zdroje provozu" se Vám zobrazí seznam nejčastějších stránek, ze kterých přišli Vaši čtenáři, dále pak zde vidíte i seznam webů, které se nejvíce odkazují na Vaše stránky. V neposlední řadě zde také vidíte seznam nejčastějších klíčových slov, pomocí kterých Vaše stránky uživatele hledají. 

Poslední doposud neprozkoumanou podkartou je podkarta "Publikum". Zde se dozvíte, z jakých zemí chodí uživatelé na Vaše stránky. Dále pak se zde dozvíte i jaké prohlížeče a operační systémy používají Vaši čtenáři nejčastěji. 

Mé statistiky

Ač je tato služba v Bloggeru až od včerejška, tak můj blog je sledován minimálně od 2. srpna tohoto roku, což je způsobeno asi tím, že podpora statistik byla již nějaký čas i ve vývojové verzi Bloggeru - v Draftu. Možná to je i tím, že stále používám i účet na Google Analytics (statistiky v Bloggeru jsou velmi zjednodušenou verzí právě Google Analytics), takže se statistiky načetli z této služby. 

Každopádně dle statistik v Bloggeru platí toto:

Nejčastěji navštěvované články:

1. Finální KDE 4.5 vydáno - zobrazeno 175 krát. 
2. Co bude umět KDE 4.5 - zobrazeno 58 krát
3. První kroky s Mandrivou - zobrazeno 37 krát

Celkový počet zobrazení všech článků dohromady je 3 834, nejvíce čtenářů přichází ze serveru MandrivaLinux.cz, nejčastěji čtou můj blog samozřejmě lidé z Česka, Slovenska a USA - samozřejmě se jedná o místo pobytu čtenářů, ne o jejich národnost.

Nejčastějšími prohlížeči jsou: Firefox, Chrome a Opera. Nejčastějšími OS je "Other Unix" (49%), "Linux" 12% a "Windows" 37%. Zde si dovolím poznámku - Google asi v detekci OS má stále problémy, pochybuji, že na můj blog chodilo méně uživatelů Linuxu než Windows či "Other Unix". Ale možná tomu tak opravdu je, kdo ví ;).

Závěr

Blogger se přidáním statistik přímo do svého rozhraní opět o něco více odpoutal od své konkurence a dovolím si tvrdit, že si pojistil své vedení ve svém oboru. Podporu statistik vidím jako velmi dobrou věc, zvláště pak pro začátečníky - nemusejí se o nic starat. Vytkl bych asi jen jednu věc - v klasickém Google Analytics po kliknutí na určitou zemi se dozvíte i města kde se nachází Vaši čtenáři, zde tomu tak není a dozvíte se pouze stát, pevně doufám, že i tohle bude v Bloggeru možné.

Žádné komentáře:

Okomentovat