16. září 2010

Jak nainstalovat Quake 4 v Mandrivě 2010.1

Quake 4 je jedna z her, která je určena pro GNU/Linux (dále jen Linux) a nepotřebujete tak Wine. Jediné, co je potřeba udělat je stáhnout klienta, nainstalovat jej, zkopírovat potřebná data z instalačního média, stáhnout a nainstalovat nejnovější patch a začít hrát, dnes si ukážeme tedy jak na to. Níže uvedené je zkoušeno na českém DVD vydání. 

a) Stahujeme klienta

Verze hry na instalačním DVD je určena pouze pro Windows, uživatelé Linuxu si tak musejí nejprve stáhnout klienta, který jim předpřipraví adresář, do kterého jen nakopírují data z instalačního média. Tohoto klienta doporučuji spouštět jako obyčejný uživatel - do vzniklého adresáře budete kopírovat data z DVD, tak k tomu alespoň nebudete muset mít root práva.

Klienta najdete zde (18,3MB). Stačí na něj dvakrát poklikat, případně jej spustit přes konzoli sh quake4-linux-1.0.2147.12.x86.run. Jakmile se Vám spustí ( a po dvojím odsouhlasení licencí k hře a PunkBusteru), stačí prakticky kliknout na tlačítko Start, vše je již předpřipravené, samozřejmě můžete nastavení změnit. 

Instalace klienta pro Quake IV

b) Kopírujeme data z DVD

Instalátor by Vám měl vytvořit do Vámi zadaného adresáře adresář se základem hry, na Vás teď je zkopírovat potřebná data z instalačního DVD, vsuňte tedy instalační DVD do mechaniky, pomocí libovolného správce souborů otevřete toto DVD a přejděte do adresáře /Setup/data/q4base.

Nyní tento adresář ponechte otevřený a v dalším okně (či panelu) správce souborů si otevřte adresář, do kterého jste nainstalovali hru (pokud jste vše ponechali, jak bylo v instalátoru nastaveno, pak se jedná o adresář /home/jmeno_uzivatele/quakeIV) a přejděte do podadresáře q4base. 

Nyní z DVD zkopírujte do instalačního adresáře všechny soubory začínající "pak" a "zpak", z DVD se bude kopírovat 2-3 GB dat.

c) Kontrolujeme správnost instalace a chod hry

Pokud jste vše provedli správně, hra by měla být ihned funkční a nic by Vám nemělo bránit v hraní, zkuste tedy hru spustit ( v adresáři /home/jmeno_uzivatele/quakeIV klasickým dvojklikem spusťte soubor quake případně si tento adresář otevřete v konzoli a napíšete "sh quake").

d) Místo nápisů a textů vidím jen str_104350 a podobně


Během načítání hry se můžete potýkat s problémem, že místo řetězců vidíte jen slovat typu "str_104350" a podobně, chyba je v pravděpodobně tom, že hra nenašla výchozí lokalizační řetězce a nepoužívá české. Řešení je jednoduché, stačí vytvořit soubor "autoexec.cfg" a vložit do něj řádku "seta sys_lang "czech"" (obojí pochopitelně bez okrajových uvozovek, naopak czech musí být v uvozovkách), a tento soubor uložit do adresáře, do kterého jste kopírovali data z DVD. Od této chvíle by mělo být již vše v pořádku a hra by již měla být plně hratelná

e) Instalujeme patch


Vřele doporučuji nainstalovat i patch ke hře, který najdete zde. Instaluje se naprosto stejně, jako klient a pochopitelně jej nainstalujte do adresáře se hrou. Patch je však větší - 274 MB.

Žádné komentáře:

Okomentovat