22. září 2010

Vyhledáváme přes adresní řádek v Google Chrome

Chrome, jako každý moderní internetový prohlížeč, umožňuje vyhledávání na Internetu pomocí svého adresního řádku. V dnešním článku si ukážeme, jak toto vyhledávání funguje.

a) Základní použití

Základní použití je velmi jednoduché, cokoli napíšete do adresního řádku a není to adresa či klíčové slovo, tak bude vyhledáno pomocí výchozího vyhledávače, který si nastavíte při prvním spuštění Chrome. Zadám-li tedy do adresního řádku třeba "Jakub Šenk", tak budou vyhledány všechny stránky, které obsahují moje jméno výchozím vyhledávačem - já mám třeba nastavenou šifrovanou verzi Google. Tímto si tak ušetříte čas, protože nemusíte do adresního řádku psát www.google.com a až na této stránce vyhledávat, místo toho prostě napíšete jen klíčové slovo či slova do adresního řádku, jako kdyby to bylo vyhledávací políčko Google.

b) Nastavení výchozího vyhledávání

Jak jsem již zmínil dříve, nastavení výchozího vyhledávače se provádí při prvním spuštění Google Chrome po jeho instalaci. Jakmile poprvé zapnete Google Chrome, zobrazí se Vám takovéto okno:

Výběr výchozího vyhledávače při prvním spuštění Google Chrome
Stačí si tedy vybrat jednu ze tří možností kliknutím na tlačítko Zvolit. Od této chvíle tak budete používat pro výchozí vyhledávání Vámi vybranou službu.

Samozřejmě výchozí vyhledávač se dá kdykoli změnit, provádí se to pomocí dialogového okna "Vyhledávače", které se Vám zobrazí po kliknutí na tlačítko Spravovat, které najdete v nastavení(část Základy => Výchozí vyhledávání), okno má tuto podobu:

Správa vyhledávačů v Google Chrome
Výchozí vyhledávač poznáte dle textu "(Předvolba)" ve jméně, výchozí vyhledávač totiž nemusí být vždy uveden jako první. Jak jste si jistě všimli, je předpřipraveno celkem 5 vyhledávačů (Google, Seznam, Centrum, Altlas a Bing) a každý z nich si můžete libovolně nastavit za výchozí - stačí daný vyhledávač označit a kliknout na tlačítko "Nastavit za výchozí".

c) Pokročilejší vyhledávání a jeho nastavení

V adresním řádku Chrome samozřejmě můžete vyhledávat i pomocí ostatních nastavených vyhledávačů, v tomto případě však musíte před hledaný výraz napsat klíčové slovo, které jste si nastavili u daného vyhledávače. Nastavení klíčového slova se provádí ve výše uvedeném okně, stačí opět vybrat požadovaný vyhledávač a tentokrát kliknout na tlačítko "Upravit", tím by se Vám mělo zobrazit toto okno:

Nastavení vyhledávače v Google Chrome...
Stačí tedy do prostřední kolonky ("Klíčové slovo") napsat Vámi vybrané (u Atlasu se přímo nabízí písmeno a) a uložit změny. Nyní stačí do adresního řádku "a jakub šenk" a mé jméno bude vyhledáváno pomocí služby Atlas.cz. Klíčové slovo musí být vždy na začátku!

d) Automatické přidávání dalších vyhledávačů

Pokaždé, když na libovolné stránce použijete vyhledávání, bude i tento vyhledávač plně automaticky integrován do Chrome. Tedy např. pokud v Google Chrome budete vyhledávat nějaký film na csfd.cz, tak po uskutečněném vyhledávání bude tento vyhledávač přidán do již existujících a můžete jej začít používat, doporučuji opět pouze změnit klíčové slovo - u csfd.cz třeba na "cs" nebo jak uznáte za vhodné.

Samozřejmě že i takový, automaticky přidaný, vyhledávač můžete nastavit za výchozí, nejste nijak omezování a nerozlišuje se mezi nimi.

e) Úprava již existujícího vyhledávače

Existující vyhledávače můžete samozřejmě i měnit, jak již bylo zmíněno výše, toto se mi hodně hodilo, když jsem si nastavoval výchozí vyhledávání na šifrovaný Google, kdy se mi výsledky zobrazovali v anglickém rozhraní Google, stačilo však do kolonky "Adresa URL" připsat "&hl=cs&" a od té chvíle se mi výsledky již zobrazili v českém rozhraní.

Samozřejmě lze vytvářet i zcela nové vyhledávače, avšak daleko jednodušší je nejprve tento vyhledávač jednou standardním způsobem použít, on se ihned přidá mezi existující vyhledávače v Chrome a tento nově přidaný vyhledávač pak později upravit.

f) Závěr

Správa vyhledávačů v Google Chrome mě potěšila, vyhledávání pomocí adresního řádku dnes umí snad všechny důležité prohlížeče (toto nemám ověřeno u IE), avšak pouze Google Chrome (pokud se nepletu) umí bez jakýchkoli doplňků i automaticky přidávat použité vyhledávače při surfování, což šetří čas a práci.

Žádné komentáře:

Okomentovat