28. září 2010

Problém s jádry 2.6.33.7-desktop-1mnb a 2.6.33.7-desktop-2mnb (KVP č.14)

Před několika dny se mezi systémovými aktualizacemi nacházeli i aktualizace jádra, nejprve se jednalo o jádro 2.6.33.7-desktop-1mnb, pár dní na to i jeho revize - 2.6.33.7-desktop-2mnb. Alespoň u mě toto jádro způsobovalo problém - pokud jsem pustil jakýkoli film, tak se během přehrávání stávalo, že se film sám od sebe přetočil o pár sekund dopředu. Dnes si řekneme, jak tento problém vyřešit.

a) Projevy problému

Ať jsem pustil jakýkoli film, tak po chvíli se film několikrát přetočil o pár vteřin dopředu a to vždy v náhodnou dobu a i v náhodném počtu. Toto bylo samozřejmě velmi otravné a rušící.

b) Řešení problému

Než jsem přišel na to, že je problém v jádře, vyzkoušel jsem samozřejmě smazat uživatelské složky smplayeru a mplayeru, avšak ani toto nepomohlo, nakonec jsem zjistil, že se chyba vyskytuje i u jiných přehrávačů, např. Totem. V tu chvíli jsem tedy zjistil, že se nejedná o chybu přehrávače (SMplayer), ale jedná se o chybu hlubší - jádrovou.

Ve stručnosti tedy stačí nabootovat ze staršího jádra. Pokud používáte Mandrivu a starší jádra jste nemazali, pak by se ve Vašem systému měly vyskytovat jádra 2.6.33.5 a 2.6.31.6. Já osobně zvolil jádro 2.6.33.5 a po nabootování pomocí tohoto jádra se již filmy přehrávají v pořádku.

c) Nastavujeme

Aby jste nemuseli při každém startu Mandrivy vybírat ručně toto jádro v GRUBu, ukážeme si, jak toto jádro nastavit za výchozí.

Otevřete si Ovládací centrum Mandrivy, v levém menu si vyberte možnost "Zavádění systému" a v pravo vyberte možnost "Nastavit způsob zavádění systému". Nyní by jste měli vidět toto okno:

Nastavení zavaděče v Mandrivě 2010 Spring....

 Na této obrazovce nemusíte nic měnit, pouze klikněte na tlačítko "Další". Nyní by jste měli vidět okno podobné tomuto:

Nastavení zavaděče v Mandrivě 2010 Spring, 2. obrazovka...

Na této obrazovce vidíte seznam nainstalovaných jader ve Vašem systému. Povšimněte si prosím hvězdičky vedle označení jádra, ta hvězdička symbolizuje výchozí jádro, tedy to, které se použije při startu Mandrivy. Aktuálně mám nastaveno za výchozí jádro to nejnovější, což je výchozí nastavení Mandrivy.

Stačí tedy označit jádro starší (v mém případě 2.6.33.5), a poté kliknout na tlačítko "Změnit", měli by jste vidět okno podobné tomuto:

Nastavení jádra v Mandrivě...
V žádném případě neměňte nic v tomto okno, maximálně si můžete změnit název jádra, pod kterým se Vám bude zobrazovat v GRUBu (políčko "Značka"), na této obrazovce pouze zaškrtněte možnost "Výchozí" a změny uložte kliknutím na tlačítko "OK".

Po malé chvíli by jste se měli vrátit zpět na obrazovku se seznamem dostupných jader, tentokrát by se měla již hvězdička posunout dolů v seznamu k jádru, které jste si nastavili jako výchozí. Klikněte na "Ukončit" a změny definitivně potvrďte. Následně můžete Ovládací centrum Mandrivy ukončit a restartovat počítač.

Od této chvíle by Vám měli jít přehrávat videa dobře bez výše uvedeného problému. Tento návod je pro pokročilé uživatele, vše děláte na vlastní zodpovědnost ;)

Žádné komentáře:

Okomentovat